Talentene flykter

Bergen er lite attraktiv for unge kokketalenter mener norgesmesteren i kokkekunst, Geir Skeie.
Redaksjonen
08 April 2008 - 13:00

Utsagnet kommer etter at både restaurantanmeldere og Bagatelle-sjef Eivind Hellstrøm var skeptiske til Bergen som restaurantby.
 
Skjer ingenting
- Problemet med Bergen, er at ingen i bransjen snakker om byen. Det er ingenting som skjer der. Det er mange flinke bergenske kokker, men de fleste bor i Oslo, sier Skeie til bt.no.
 
Skeie gikk ett år i lære i Bergen. Siden forsvant han, først til Stavanger, siden via Frankrike til Mathuset Solvold i Sandefjord. For ham frister ikke bergenske restauranter.
 
Ond sirkel
- I Stavanger er det mer spennende, der har du både flinke kokker og Gastronomisk Institutt. I Trondheim er det en del bra, og her i Sandefjord har vi en av Norges beste restauranter. Ellers er det Oslo som gjelder, sier Skeie.
 
Han mener det hele er en ond sirkel. Så lenge Bergen ligger i bakevjen, flykter de beste kokkene til andre steder i landet.  Men til syvende og sist er det bare publikum som kan gjøre noe med det.
 
- Hvis noen prøver seg på noe nytt og publikum ikke kommer, hjelper det ikke, sier han.
 
Lukket bransje
To kokker som har vendt tilbake, er Frode Alræk og Fredrik Herud Sørensen. De to har bakgrunn fra prestisjerestauranter som Oro og Bagatelle i Oslo. Men de driver ikke restaurant i Bergen - de står bak cateringselskapet Søtt+Salt.
 
- Først og fremst begynte vi med det for å bygge kapital til å åpne restaurant. Vi ville unngå å være avhengig av investorer, sier Sørensen.
 
Vanskelig
Han mener det er vanskelig for nye å etablere seg i byen - selv for dem som kjenner miljøet.
 
- Bransjen fremstår som nokså lukket. Man sier at man ønsker nye krefter velkommen, men det er ikke alltid at vi føler det slik.
 
Sørensen er enig med Skeie i at Bergen henger etter både Oslo og andre norske byer.
 
- Jeg pleier å sammenligne det med kaffebarer. Søndager i Oslo er det fullt liv i gatene, folk går på kafé og koser seg. Søndager er det dødt på kaffebarene i Bergen. Slik er det også med restauranter og mat, sier han.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her