Talentene flykter

Bergen er lite attraktiv for unge kokketalenter mener norgesmesteren i kokkekunst, Geir Skeie.
Redaksjonen
08 April 2008 - 14:00

Utsagnet kommer etter at både restaurantanmeldere og Bagatelle-sjef Eivind Hellstrøm var skeptiske til Bergen som restaurantby.
 
Skjer ingenting
- Problemet med Bergen, er at ingen i bransjen snakker om byen. Det er ingenting som skjer der. Det er mange flinke bergenske kokker, men de fleste bor i Oslo, sier Skeie til bt.no.
 
Skeie gikk ett år i lære i Bergen. Siden forsvant han, først til Stavanger, siden via Frankrike til Mathuset Solvold i Sandefjord. For ham frister ikke bergenske restauranter.
 
Ond sirkel
- I Stavanger er det mer spennende, der har du både flinke kokker og Gastronomisk Institutt. I Trondheim er det en del bra, og her i Sandefjord har vi en av Norges beste restauranter. Ellers er det Oslo som gjelder, sier Skeie.
 
Han mener det hele er en ond sirkel. Så lenge Bergen ligger i bakevjen, flykter de beste kokkene til andre steder i landet.  Men til syvende og sist er det bare publikum som kan gjøre noe med det.
 
- Hvis noen prøver seg på noe nytt og publikum ikke kommer, hjelper det ikke, sier han.
 
Lukket bransje
To kokker som har vendt tilbake, er Frode Alræk og Fredrik Herud Sørensen. De to har bakgrunn fra prestisjerestauranter som Oro og Bagatelle i Oslo. Men de driver ikke restaurant i Bergen - de står bak cateringselskapet Søtt+Salt.
 
- Først og fremst begynte vi med det for å bygge kapital til å åpne restaurant. Vi ville unngå å være avhengig av investorer, sier Sørensen.
 
Vanskelig
Han mener det er vanskelig for nye å etablere seg i byen - selv for dem som kjenner miljøet.
 
- Bransjen fremstår som nokså lukket. Man sier at man ønsker nye krefter velkommen, men det er ikke alltid at vi føler det slik.
 
Sørensen er enig med Skeie i at Bergen henger etter både Oslo og andre norske byer.
 
- Jeg pleier å sammenligne det med kaffebarer. Søndager i Oslo er det fullt liv i gatene, folk går på kafé og koser seg. Søndager er det dødt på kaffebarene i Bergen. Slik er det også med restauranter og mat, sier han.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her