Tang – det nye konserveringsmiddelet

Tang – det nye konserveringsmiddelet

Forskere ved NTNU har utviklet metoden som forlenger holdbarheten og minske bakterieveksten i mat.
21 Januar 2013 - 15:50

Forskere med professor Bjørn E. Christensen i spissen har utviklet en ny type «coating», et belegg som forlenger holdbarheten i flere dager.

– Dette er et belegg som eksempelvis kan sprayes på matvarer. Det er utvinnet av en type tang som heter brunalger, og er helt uten syntetiske tilsetningsstoffer. Det er gammelt nytt å utnytte naturlige råstoffer, men vår coating er bakteriehemmende i seg selv ved at den har lav pH som hindrer bakterievekst, sier Christensen til adressa.no.

Han tror store markeder i varmere strøk kan utnytte denne teknologien, og samarbeidet med bioteknologi- og nærings-middelindustrien kan bli globalt. Likevel må det norske markedet etter all sannsynlighet må vente en stund før vi får det på brødskiva.

– I Norge har vi stort sett gode kjølerutiner innen matproduksjon, unntaket er fisk. Samtidig er det ingen grenser for hvordan det kan brukes, spørsmålet er hva som er hensiktsmessig, mener professoren.

Professor Christensen reiser om kort tid til Japan, hvor han skal forske på hensiktsmessigheten med coating av kokt ris, som i utgangspunktet har lav holdbarhet. På laboratoriet ved NTNU har forsøkene i stor grad foregått på laks og kjøtt.

Prosjektet har gått over flere år med samarbeidspartnere som Norges veterinærhøgskole i Oslo, Tine og danske Danisco. Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd og NTNU Discovery – en finansieringsordning rettet mot potensielt kommersialiserbare forskningsresultater fra NTNU.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her