Tang – det nye konserveringsmiddelet

Tang – det nye konserveringsmiddelet

Forskere ved NTNU har utviklet metoden som forlenger holdbarheten og minske bakterieveksten i mat.

Forskere med professor Bjørn E. Christensen i spissen har utviklet en ny type «coating», et belegg som forlenger holdbarheten i flere dager.

– Dette er et belegg som eksempelvis kan sprayes på matvarer. Det er utvinnet av en type tang som heter brunalger, og er helt uten syntetiske tilsetningsstoffer. Det er gammelt nytt å utnytte naturlige råstoffer, men vår coating er bakteriehemmende i seg selv ved at den har lav pH som hindrer bakterievekst, sier Christensen til adressa.no.

Han tror store markeder i varmere strøk kan utnytte denne teknologien, og samarbeidet med bioteknologi- og nærings-middelindustrien kan bli globalt. Likevel må det norske markedet etter all sannsynlighet må vente en stund før vi får det på brødskiva.

– I Norge har vi stort sett gode kjølerutiner innen matproduksjon, unntaket er fisk. Samtidig er det ingen grenser for hvordan det kan brukes, spørsmålet er hva som er hensiktsmessig, mener professoren.

Professor Christensen reiser om kort tid til Japan, hvor han skal forske på hensiktsmessigheten med coating av kokt ris, som i utgangspunktet har lav holdbarhet. På laboratoriet ved NTNU har forsøkene i stor grad foregått på laks og kjøtt.

Prosjektet har gått over flere år med samarbeidspartnere som Norges veterinærhøgskole i Oslo, Tine og danske Danisco. Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd og NTNU Discovery – en finansieringsordning rettet mot potensielt kommersialiserbare forskningsresultater fra NTNU.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen