Nå blir det igjen videreforedling av sprit i de gamle brennerilokalene på det teknisk-industrielle kulturminnet Atlungstad Brenneri i Stange. Det skjer 91 år etter at de siste flaskene ble tappet i anlegget, skriver Atlungstad Brenneri i en pressemelding.
Brenneriet har inngått en avtale med Arcus AS om videreforedlingen av potetsprit og fatlagring av akevitt produsert i det historiske anlegget på Atlungstad. Alt skal skje i regi av Arcus og foregå i det gamle tapperiet.
Arcus bidrar dessuten med midler for profilering av norsk mat- og drikkekultur på Atlungstad. Arcus har tidligere deponert hele sitt bedriftsmuseum og sin historiske bedriftsutstilling fra Hasle i Oslo til Hedmark fylkeskommune for bruk på Atlungstad Brenneri. Det vil være basis for at Atlungstad blir et formidlingssenter for norsk mat og drikkekultur og norsk brennerinæring.
– En gledens dag
– For oss er dette en stor dag og en gledens dag, sier Torgeir Hagen, styreleder i Atlungstad Brenneri AS. Hagen sier at det har vært et viktig mål å gjenskape det gamle tapperiet som var i virksomhet fram til 1922.
– Når vi dessuten får støtte til å profilere den norske mat- og drikkekulturen betyr det at vi er kommet et betydelig skritt videre for å realisere Atlungstad Brenneri som et levende teknisk- industrielt kulturminne. Vi skal bli et nasjonalt formidlingssenter for norsk akevitt- og brennevinsproduksjon og for norsk mat og drikkekultur, sier Hagen.
– For Arcus-Gruppen er det også viktig å ta vare på den historiske arven og linjene som peker bakover, som en viktig del av fundamentet for en kontinuerlig utvikling for stadig å tilby våre kunder bedre produkter og tjenester, sier Kaare Frydenberg, styreformann i Arcus-Gruppen AS.
Prøveproduksjon
Et viktig siktemål for Atlungstad Brenneri har vært produksjon i det historiske anlegget. Derfor har Atlungstad Brenneri i samarbeid med Hoff AS på prøvebasis produsert råsprit basert på potet i cirka en måned hver høst de siste tre årene.
Det nye nå er at noe av denne spriten skal videreforedles på Atlungstad der den skal modnes på fat og senere tappes på flasker og etiketteres med henblikk på salg gjennom Vinmonopolet.
Riksantikvaren
Atlungstad Brenneri AS ble etablert sommeren 2011 på initiativ fra Riksantikvaren som så langt har bevilget rundt 7 mill. kroner for istandsetting av anlegget for å gjenskape det slik det en gang var. Riksantikvaren har dessuten bevilget statlige midler til drift og verdiskapning. Atlungstad Brenneri er det første teknisk-industrielle kulturminnet knyttet til jordbrukssektoren, og anlegget er nå under fredning.