Tapperi åpner etter 91 år

Tapperi åpner etter 91 år

Atlungstad Brenneri åpner igjen dørene for potetspriten.
24 Oktober 2013 - 14:56

Nå blir det igjen videreforedling av sprit i de gamle brennerilokalene på det teknisk-industrielle kulturminnet Atlungstad Brenneri i Stange. Det skjer 91 år etter at de siste flaskene ble tappet i anlegget, skriver Atlungstad Brenneri i en pressemelding.

Brenneriet har inngått en avtale med Arcus AS om videreforedlingen av potetsprit og fatlagring av akevitt produsert i det historiske anlegget på Atlungstad. Alt skal skje i regi av Arcus og foregå i det gamle tapperiet.

Arcus bidrar dessuten med midler for profilering av norsk mat- og drikkekultur på Atlungstad. Arcus har tidligere deponert hele sitt bedriftsmuseum og sin historiske bedriftsutstilling fra Hasle i Oslo til Hedmark fylkeskommune for bruk på Atlungstad Brenneri. Det vil være basis for at Atlungstad blir et formidlingssenter for norsk mat og drikkekultur og norsk brennerinæring.

– En gledens dag

– For oss er dette en stor dag og en gledens dag, sier Torgeir Hagen, styreleder i Atlungstad Brenneri AS. Hagen sier at det har vært et viktig mål å gjenskape det gamle tapperiet som var i virksomhet fram til 1922.

– Når vi dessuten får støtte til å profilere den norske mat- og drikkekulturen betyr det at vi er kommet et betydelig skritt videre for å realisere Atlungstad Brenneri som et levende teknisk- industrielt kulturminne. Vi skal bli et nasjonalt formidlingssenter for norsk akevitt- og brennevinsproduksjon og for norsk mat og drikkekultur, sier Hagen.

– For Arcus-Gruppen er det også viktig å ta vare på den historiske arven og linjene som peker bakover, som en viktig del av fundamentet for en kontinuerlig utvikling for stadig å tilby våre kunder bedre produkter og tjenester, sier Kaare Frydenberg, styreformann i Arcus-Gruppen AS.

Prøveproduksjon

Et viktig siktemål for Atlungstad Brenneri har vært produksjon i det historiske anlegget. Derfor har Atlungstad Brenneri i samarbeid med Hoff AS på prøvebasis produsert råsprit basert på potet i cirka en måned hver høst de siste tre årene.

Det nye nå er at noe av denne spriten skal videreforedles på Atlungstad der den skal modnes på fat og senere tappes på flasker og etiketteres med henblikk på salg gjennom Vinmonopolet.

Riksantikvaren

Atlungstad Brenneri AS ble etablert sommeren 2011 på initiativ fra Riksantikvaren som så langt har bevilget rundt 7 mill. kroner for istandsetting av anlegget for å gjenskape det slik det en gang var. Riksantikvaren har dessuten bevilget statlige midler til drift og verdiskapning. Atlungstad Brenneri er det første teknisk-industrielle kulturminnet knyttet til jordbrukssektoren, og anlegget er nå under fredning.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Norgesrekord i kokebokssalg

Eyvind Hellstrøms Grunnboka har snart solgt 200.000 eksemplarer på knappe tre måneder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her