Guide

Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv
Foto: (Matprat.no)

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 
21 November 2024 - 09:00
Dette er alt du trenger for å lage din egen lammerull. Foto: Matprat.no

Det er med juleverkstedene som gamle dagers syklubb, det blir lite ull og desto mer tull - og ikke minst vindrikking. Men intensjonen og det sosiale samværet er viktigere enn selve produksjonen. Derfor er det lurt å ikke ha altfor store ambisjoner. 

Hva med å satse på noe av det enkleste, og som samtidig gir det mest imponerende resultatet, nemlig den klassiske lammerullen. De som har litt større ambisjoner, kan satse på både leverpostei og hodesylte eller sylteflesk.

Også sylteflesk
Eller hvorfor ikke en litt unorsk variant av sylteflesket, inspirert av det italienske lardo som skal lages av selve underhudsfettet. Spekket legges i en krydderblanding som varierer avhengig av område. Lardo krever imidlertid en gris med et spekklag som er ikke-eksisterende blant de slanke norske stjernegrisene.

Dessuten trenger lardo lang modningstid, minst tre måneder, og det har vi jo ikke tid til, men et italienskinspirert sylteflesk rekker akkurat å bli ferdig til jul. I stedet for bare å smake sylteflesket til med nellik, bruker vi også kanel, svart pepper og rosmarin. Disse kraftige aromaene matcher veldig bra med den fete og salte fleskesmaken.

Litt sødme må til
Uansett hva du og dine venner ender opp med å lage, så er det lite å bli mett av. Godsakene skal gjerne godgjøre seg en stund, helst helt frem til julefrokosten hvis du klarer å vente så lenge.

Blir temaet for juleverkstedet peppernøtter og annen trillebakst, for øvrig akkurat passe ambisjonsnivå for en slik kveld, er heller ikke det noe å småspise på gjennom en hel kveld. Derfor gjelder det å ha litt lettlaget og lettspist på lur. Siden butikkene allerede svømmes over av ferdiglaget julemat, kan slike produkter danne basis for en lettvint juleinspirert tapasmeny: ribberull, sylte, rakfisk og røykt lammelår er bare noen av godsakene du kan servere på et juleverksted.  

Så lekkert blir ditt hjemmelagde italienskinspirerte sylteflesk når det er ferdig. Foto: irman

Juletapas nytes sammen med egnet drikke, ikke for seriøst, krevende og kostbart, men akkurat passe uformelt og lettdrikkelig. En hvitvin med god fruktighet og lett sødme er det aller beste til vår meny.  Gentil Hugel har nok fruktighet til å komme seg rimelig godt gjennom alle utfordringene som de salte, fete, utviklete og røykte smakene byr på. 

Men den klarer ikke strabasene fullt så bra som Dönnhoff Riesling som har den perfekte sammensetningen av fruktighet, sødme og syrefriskhet til slik mat.

Rød verkstedkos 
Men det er vel ikke til å komme fra at etterspørselen etter røde dråper kommer, om ikke helt i starten så i hvert fall etter hvert. Nordmenn foretrekker alltid å kose seg med rødvin, og ripassoviner er noe av det mest kosete du kan servere akkurat nå. 

Accordini Acinatico Valpolicella Ripasso Classico Superiore er en av mine favoritter i denne kategorien. Ikke blant de rimeligste eller søteste, men derimot med veldig god friskhet og pen pønsj. Definitivt bedre enn alle billigamaronene.

Den fungerer ikke bare utmerket til verkstedskosen men også godt sammen med maten. Forklaringen ligger i denne vinens bærsødme, gode syrlighet og gode munnfølelse. 

Et lettere alternativ er Accordini Valpolicella Classico. En saftig frisk og deilig vin som gjør en god jobb for juleverkstedet - på alle måter.

Oppskriftene på lammerull, sylteflesk og sylterull finner du på de neste sidene

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra gris til vindruer ga Norge et nytt vinområde
+

Fra gris til vindruer ga Norge et nytt vinområde

Toyni Tobekk og Arild Hebnes plantet sine første vinstokker i 2020 etter å ha drevet med gris i 26 år. Første årgang ble 2022 og nå inviterer de til vinsmaking – og plukking av druer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Svak stemning i det globale vinmarkedet
+

Svak stemning i det globale vinmarkedet

Prisfallet for både 2021- og 2022-årgangen av Bordeaux er til dels dramatisk. Liv-Ex tror imidlertid bunnen er nådd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra gris til vindruer ga Norge et nytt vinområde
+

Fra gris til vindruer ga Norge et nytt vinområde

Toyni Tobekk og Arild Hebnes plantet sine første vinstokker i 2020 etter å ha drevet med gris i 26 år. Første årgang ble 2022 og nå inviterer de til vinsmaking – og plukking av druer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris
+
Ukens vin

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris

Med 12,5 prosent alkohol og under 3 gram restsukker samt fravær av smør og toast er denne vinen rustet til kamp - og til en pris som er lavere enn hos produsenten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol
+
Godbiter i pollisten

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol

Den holder bare 12 prosent alkohol og finnes som en überkul usvovlet utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak høstens beste viner og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Smak høstens beste viner og finn din favoritt!

Den 08. september kan du få servert 8 deilige viner i glasset og strålende stemning, ledet av entusiastiske Kristine Sandsleth. Dette vil du ikke gå glipp av!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her