Guide

Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv
Foto: (Matprat.no)

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 
21 November 2024 - 09:00
Dette er alt du trenger for å lage din egen lammerull. Foto: Matprat.no

Det er med juleverkstedene som gamle dagers syklubb, det blir lite ull og desto mer tull - og ikke minst vindrikking. Men intensjonen og det sosiale samværet er viktigere enn selve produksjonen. Derfor er det lurt å ikke ha altfor store ambisjoner. 

Hva med å satse på noe av det enkleste, og som samtidig gir det mest imponerende resultatet, nemlig den klassiske lammerullen. De som har litt større ambisjoner, kan satse på både leverpostei og hodesylte eller sylteflesk.

Også sylteflesk
Eller hvorfor ikke en litt unorsk variant av sylteflesket, inspirert av det italienske lardo som skal lages av selve underhudsfettet. Spekket legges i en krydderblanding som varierer avhengig av område. Lardo krever imidlertid en gris med et spekklag som er ikke-eksisterende blant de slanke norske stjernegrisene.

Dessuten trenger lardo lang modningstid, minst tre måneder, og det har vi jo ikke tid til, men et italienskinspirert sylteflesk rekker akkurat å bli ferdig til jul. I stedet for bare å smake sylteflesket til med nellik, bruker vi også kanel, svart pepper og rosmarin. Disse kraftige aromaene matcher veldig bra med den fete og salte fleskesmaken.

Litt sødme må til
Uansett hva du og dine venner ender opp med å lage, så er det lite å bli mett av. Godsakene skal gjerne godgjøre seg en stund, helst helt frem til julefrokosten hvis du klarer å vente så lenge.

Blir temaet for juleverkstedet peppernøtter og annen trillebakst, for øvrig akkurat passe ambisjonsnivå for en slik kveld, er heller ikke det noe å småspise på gjennom en hel kveld. Derfor gjelder det å ha litt lettlaget og lettspist på lur. Siden butikkene allerede svømmes over av ferdiglaget julemat, kan slike produkter danne basis for en lettvint juleinspirert tapasmeny: ribberull, sylte, rakfisk og røykt lammelår er bare noen av godsakene du kan servere på et juleverksted.  

Så lekkert blir ditt hjemmelagde italienskinspirerte sylteflesk når det er ferdig. Foto: irman

Juletapas nytes sammen med egnet drikke, ikke for seriøst, krevende og kostbart, men akkurat passe uformelt og lettdrikkelig. En hvitvin med god fruktighet og lett sødme er det aller beste til vår meny.  Gentil Hugel har nok fruktighet til å komme seg rimelig godt gjennom alle utfordringene som de salte, fete, utviklete og røykte smakene byr på. 

Men den klarer ikke strabasene fullt så bra som Dönnhoff Riesling som har den perfekte sammensetningen av fruktighet, sødme og syrefriskhet til slik mat.

Rød verkstedkos 
Men det er vel ikke til å komme fra at etterspørselen etter røde dråper kommer, om ikke helt i starten så i hvert fall etter hvert. Nordmenn foretrekker alltid å kose seg med rødvin, og ripassoviner er noe av det mest kosete du kan servere akkurat nå. 

Accordini Acinatico Valpolicella Ripasso Classico Superiore er en av mine favoritter i denne kategorien. Ikke blant de rimeligste eller søteste, men derimot med veldig god friskhet og pen pønsj. Definitivt bedre enn alle billigamaronene.

Den fungerer ikke bare utmerket til verkstedskosen men også godt sammen med maten. Forklaringen ligger i denne vinens bærsødme, gode syrlighet og gode munnfølelse. 

Et lettere alternativ er Accordini Valpolicella Classico. En saftig frisk og deilig vin som gjør en god jobb for juleverkstedet - på alle måter.

Oppskriftene på lammerull, sylteflesk og sylterull finner du på de neste sidene

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her