Tar markedsandeler fra øl

Salget av vin og brennevin på de norske serveringsstedene økte med henholdsvis 10,4 prosent og 4,3 prosent første halvår 2007.
Redaksjonen
27 September 2007 - 16:27

Det viser statistikk som er utarbeidet på vegne av Vin-og brennevinleverandørenes forening (VBF).
 
Statistikken er utarbeidet av konsulentselskapet Focus Wines og dekker salg til serveringsstedene gjennom distributører og Vinmonopolet.
 
Litt ekstra
- Folk koster på seg det lille ekstra når de går på byen, sier VBFs generalsekretær Ingunn Jordheim.
 
- Tallene viser at vin og drinker stadig vinner markedsandeler. Nordmenn får et stadig mer kontinentalt drikkemønster, også når vi går ut, sier hun.
 
Sterk økning for rosé
Salget av svakvin til serveringsstedene økte med 10,4 prosent første halvår. Økningen var sterkest på rosévin (56 prosent) og rødvin (13,2 prosent) mens salget av hvitvin økte med 4,5 prosent i samme periode.
 
Italia størst
Italia er det største landet på rødvin (540 000 liter) mens Frankrike er det største landet på hvitvin (560 000 liter). Statistikken viser også at økologiske viner blir stadig mer populært blant utelivsgjester og salget av denne type vin økte med hele 60 prosent i årets seks første måneder.
 
Champagnefesten fortsetter
Salget av champagne fortsetter å vokse. I første halvår 2007 økte omsetningen med 35,2 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Totalt ble det solgt nesten 86 000 liter champagne på norske utesteder første halvår 2007.
 
Mye rom
Rom øker over 36 prosent første halvår. Spesielt sterk er økningen for smakstilsatt rom, med hele 68,2 prosent. Totalt ble det solgt over 100 000 liter rom, noe som gjør at rom puster vodka i nakken som den største brennevinskategorien på serveringsstedene.

Akevitt fikk videre en økning i salget på 12,4 prosent i første halvår. Whiskyomsetningen er stabil, mens salget av cognac og armagnac falt omtrent 17 prosent sammenliknet med samme periode i 2006. 

Salget av brennevin til serveringsstedene økte i første halvår med totalt 4,3 prosent. Veksten var sterkest på smakstilsatt rom (68 prosent) og likører under 22 volumprosent (18,6 prosent).
 
Totalt ble det solgt nærmere 740 000 liter brennevin til serveringsstedene første halvår i år.
 
Øl vokser saktere
Tall fra Bryggeri- og Drikkevareforeningen viser at ølsalget til serveringsstedene i samme periode økte 2,7 prosent. Dermed står vin og brennevin for størsteparten av omsetningsveksten i alkoholholdig drikke på utesteder og fortsetter med dette å ta markedsandeler fra øl.
 
- Vi tror denne trenden vil holde seg og at stadig flere nordmenn får et mer sammensatt konsum, hvor vin og drinker får en sterkere betydning enn tidligere, sier Jordheim i VBF.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sjeldent møte med norsk vinmaker
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Sjeldent møte med norsk vinmaker

Den 05. november får du servert spennende historier og 7 viner fra den norske vinimportøren og vinmakeren som har fått høyest mulig utmerkelse i Italia.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her