test

Denne uken er det ikke vin men cognac vi konsentrerer oss om. Og ikke mindre enn en potensiell bestselger som byr på svært høy kvalitet til svært gunstig pris. Det er heretter ingen grunn til å kjøpe cognac verken på systemet eller på tax free.
Aase E. Jacobsen
23 Januar 2002 - 09:30

Jon Bertelsen Symphonie XO Roc de Bagatelle (varenr. 13870, kr 359,20) er ikke bare billigste XO-cognac i polets basisliste (den gikk ned 37 kroner på grunn av avgiftsreduksjon før den ble lansert!) men også en meget godt sådan. Duften er først og fremst fruktig med dominans av sitruselementer som appelsinskall men også fatkrydderet er langt fremme. I munnen er den rund og bløt, nyansene fra duften kommer igjen, og ettersmaken er overraskende lang og delikat.

Ikke så rart for mannen bak resepten som gir navn til produktet er landets fremste cognackjenner og en av de mest kresne. Bertelsen tar hyppig til orde mot cognacprodusentenes bruk av billige tilsettingsstoffer som karamell og trearomaer som er med på å forflate og ensrette smaken. En tendens han mener er kommet altfor langt i Norge som ligger helt i verdenstoppen hva cognackonsum gjelder.

Med hans nye XO Roc de Bagatelle får du altså et helt rent produkt. Men i motsetning til hvilken policy Bertelsen følger for sine øvrige cognacer, er denne en blanding av flere årganger. Mens 70 prosent er cognac fra 1988 fra den faste samarbeidspartneren Léopold Gourmels kjellere, er de resterende 30 prosentene innkjøpt cognac som har godgjort seg i enda lengre tid i forskjellige kjellere i underområdet Grande Champagne.

En annen forskjell er at den innkjøpte cognacen er modnet i såkalte toastete fat, det vil si fra som er brent innvendig, en teknikk som benyttes mye innen vin- og brennevinlagring for å gi produktet en ekstra smaksdimensjon. Toasting gjøres aldri hos Gourmel som for øvrig henter råstoffet til sine cognacer fra håndplukkete parseller med hvit kalkjord med grus på til sammen 36 hektar i Fins Bois, som normalt sett ikke regnes å gi noe annet enn ordinær cognac. Gourmels vinmarker er imidlertid av samme kvalitet som de i Grande Champagne.

Men Gourmel er mindre opptatt av den klassiske områdeinndelingen enn av å
gjøre tingene helt etter boka. Hvilket betyr håndplukkete, helt modne druer, best mulig vin for destillering, større aromauttrekk, ingen toasting og altså null tilsetningsstoffer. Bertelsen & co kan dessuten garantere at den innkjøpte cognacen heller ikke er fikset på noen måte.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje
Ukens drink

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje

Røde og fristende ligger de i butikken - friske jordbær er også en utrolig base for denne herlige martinien

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol
+
Godbiter i pollisten

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol

Den holder bare 12 prosent alkohol og finnes som en überkul usvovlet utgave.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris
+
Ukens vin

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris

Med 12,5 prosent alkohol og under 3 gram restsukker samt fravær av smør og toast er denne vinen rustet til kamp - og til en pris som er lavere enn hos produsenten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Grønn softis-suksess på brygga

Pascals lysgrønne softis-kiosk på Aker Brygge i Oslo er en stor suksess.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje
Ukens drink

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje

Røde og fristende ligger de i butikken - friske jordbær er også en utrolig base for denne herlige martinien

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol
+
Godbiter i pollisten

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol

Den holder bare 12 prosent alkohol og finnes som en überkul usvovlet utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi kotelettene en italiensk vri
Dagens rett
Koteletter og pasta med oliven og kapers

Gi kotelettene en italiensk vri

Det er ikke så mye som skal til for å gjøre svinekoteletter til et festmåltid - og det midt i uka. Følg denne enkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris
+
Ukens vin

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris

Med 12,5 prosent alkohol og under 3 gram restsukker samt fravær av smør og toast er denne vinen rustet til kamp - og til en pris som er lavere enn hos produsenten.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her