test

Denne uken er det ikke vin men cognac vi konsentrerer oss om. Og ikke mindre enn en potensiell bestselger som byr på svært høy kvalitet til svært gunstig pris. Det er heretter ingen grunn til å kjøpe cognac verken på systemet eller på tax free.
Aase E. Jacobsen
23 Januar 2002 - 09:30

Jon Bertelsen Symphonie XO Roc de Bagatelle (varenr. 13870, kr 359,20) er ikke bare billigste XO-cognac i polets basisliste (den gikk ned 37 kroner på grunn av avgiftsreduksjon før den ble lansert!) men også en meget godt sådan. Duften er først og fremst fruktig med dominans av sitruselementer som appelsinskall men også fatkrydderet er langt fremme. I munnen er den rund og bløt, nyansene fra duften kommer igjen, og ettersmaken er overraskende lang og delikat.

Ikke så rart for mannen bak resepten som gir navn til produktet er landets fremste cognackjenner og en av de mest kresne. Bertelsen tar hyppig til orde mot cognacprodusentenes bruk av billige tilsettingsstoffer som karamell og trearomaer som er med på å forflate og ensrette smaken. En tendens han mener er kommet altfor langt i Norge som ligger helt i verdenstoppen hva cognackonsum gjelder.

Med hans nye XO Roc de Bagatelle får du altså et helt rent produkt. Men i motsetning til hvilken policy Bertelsen følger for sine øvrige cognacer, er denne en blanding av flere årganger. Mens 70 prosent er cognac fra 1988 fra den faste samarbeidspartneren Léopold Gourmels kjellere, er de resterende 30 prosentene innkjøpt cognac som har godgjort seg i enda lengre tid i forskjellige kjellere i underområdet Grande Champagne.

En annen forskjell er at den innkjøpte cognacen er modnet i såkalte toastete fat, det vil si fra som er brent innvendig, en teknikk som benyttes mye innen vin- og brennevinlagring for å gi produktet en ekstra smaksdimensjon. Toasting gjøres aldri hos Gourmel som for øvrig henter råstoffet til sine cognacer fra håndplukkete parseller med hvit kalkjord med grus på til sammen 36 hektar i Fins Bois, som normalt sett ikke regnes å gi noe annet enn ordinær cognac. Gourmels vinmarker er imidlertid av samme kvalitet som de i Grande Champagne.

Men Gourmel er mindre opptatt av den klassiske områdeinndelingen enn av å
gjøre tingene helt etter boka. Hvilket betyr håndplukkete, helt modne druer, best mulig vin for destillering, større aromauttrekk, ingen toasting og altså null tilsetningsstoffer. Bertelsen & co kan dessuten garantere at den innkjøpte cognacen heller ikke er fikset på noen måte.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Raskere enn dette kan du ikke lage spagetti til middag
Dagens rett
Spagetti med enkel tomatsaus og bacon

Raskere enn dette kan du ikke lage spagetti til middag

Hjemmelaget tomatsaus smaker bedre og koster mindre enn kjøpesaus. Dagens oppskrift er i tillegg både rask og enkel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her