Test av mørkt øl

Mørkt øl fortjener større oppmerksomhet. Det er Apéritifs blindtest av 20 typer mørkt øl et utmerket bevis på. Mye godt øl, både av norsk og av utenlandsk opprinnelse. Irenes stout stakk av med testvinneren i klasse D. Murphy's ligger hakket over både Ake
Redaksjonen
15 Oktober 2000 - 02:00

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, kjellermester, Hotel Continental, og Knut Aanonsen, restaurantsjef, Hvalstrand Bad.
 
Testen, som ble gjennomført 7. september, omfatter de fleste mørke øltyper tilgjengelig i Norge i smaksøyeblikket. Smakingen ble foretatt blindt etter kategori. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene utover område før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet og pris.
 
Poengskalaen er femdelt:
Meget god kvalitet*****
God kvalitet****
Middels kvalitet***
Under middels kvalitet**
Bør unngås*
 
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster.
 
Ølleverandører i Norge:
Boulevard Beverage Group: 22 56 23 50
Brewery International: 22 10 85 00
Ølcompagniet: 22 44 66 95
Strag: 22 59 07 50
Pripps-Ringnes: 22 06 95 00
Aass Bryggeri: 32 26 60 00
Hansa-Borg Bryggerier: 55 99 77 00
Macks Ølbryggeri: 77 62 45 00
Akershus Bryggeri: 64 92 56 96
Grans Bryggeri: 33 48 25 00
 

Klasse D
 
*****-
Murphy's Irish Stout Best i test
103349 Vectura kr 23,86 (44 cl)
Boulevard Beverages Group
Farge og duft: Nesten svart. Flott, også frisk duft av kaffe, krydder, tobakk og søt frukt.
Smak: Fyldig og harmonisk, nydelig friskhet. Kraftig tørr finish. Sitter uendelig godt.
Mat: Nytes foran peisen en regnværsdag, gjerne med en god bok.
Vurdering: Nesten perfekt!
 
****+
Akershus Irish Stout
Akershus Bryggeri
Kr 13,84 + pant
Farge og duft: Nesten svart. Flott duft med innslag av kjøtt, krydder, sitrus, søte krydderaromaer og jordsmonn.
Smak: Smaken er fyldig og rik, følger duften godt opp med nydelig røykpreg, fint skum, tørr og bitter finish, sitter godt.
Mat: Kun koseøl, veldig vanskelig å finne matfølge til.
Vurdering: Et svært elegant og vellaget øl.
 
Guinness Stout
Guinness Irland
Kr 16,84 + pant (33 cl)
Pripps Ringnes
Farge og duft: Svart som espresso. Deilig sammensatt duft med frukt, blomster, matjord, animalske aromaer samt krydder.
Smak: Fyldig anslag, som duften, harmonisk hele veien, avslutningen er fin og bitter med innslag av tørr lakris.
Mat: Koseøl, i hvert fall ikke østers!
Vurdering: Veldig godt øl!
 
****
Aass Bayer
Aass Bryggerier
xxxxxxxx
Farge og duft: Mørk brun. Tung, søtlig og krydret (julekrydder) maltduft.
Smak: Kraftig anslag, god smaksrikdom, fin friskhet i slutten.
Mat: Reinsdyr, kraftige viltretter.
Vurdering: Et deilig og balansert høstøl.
 
****-
Hansa Bayer
Hansa Borg Bryggerier
Kr 11,05 + pant (33 cl)
Farge og duft: Mahognyfarge. Ganske elegant krydret maltduft.
Smak: God munnfølelse, behagelig skum, balansert.
Vurdering: Litt trekk for at det er en smule for avdempet, men bevares godt laget.
 
Mack Bayer
Mack's Ølbryggeri
xxxxxxxx
Farge og duft: Mahognybrun. Søtlig duft av blomster, kjøttkraft og krydder.
Smak: Relativt rett fram smaksmessig med lett skum. Dempet bitterpreg.
Vurdering: En polert bayer for nybegynnere.
 
Hansa Ekstra Vellagret
Hansa Borg Bryggerier
Kr 12,19 + pant (33 cl)
Farge og duft: Lys brun. Søtlig fruktig blomsterpreget nese med noe krydder.
Smak: Smaken følger opp duften. Fint skum. God friskhet i ettersmaken.
Vurdering: Et forfriskende øl midt mellom lyst og mørkt øl.
 
Akershus Mørk Enebakker
Akershus Bryggeri
Kr 13,84 + pant
Farge og duft: Nøttebrun. Fin rik duft med blomster, sitrus og balansert krydder.
Smak: Fyldig anslag, godt skum, balansert friskhet.
Vurdering: Vellaget øl.
 
***+
Frydenlund Bayer
Pripps Ringnes
Kr 11,06 + pant (33 cl)
Farge og duft: Nøttebrun. Kraftig malt-, kjeller- og julekrydderduft.
Smak: Ganske lett i stilen, krydret midtfase, gode bittertoner i avslutningen
Mat: Kjøttgryter.
Vurdering: Blir kanskje litt for tørr/bitter i ettersmaken til å være en kosebayer.
 
Haakon
Mack's Ølbryggeri
xxxxxxxx
Farge og duft: Lys brun. Lett krydret duft med malt- og humlepreg.
Smak: Lett stil med fine bitterstoffer, bra balanse, mangler en smule fylde.
Vurdering: Helt greit halvmørkt øl.
 
Aass Classic
Aass Bryggerier
xxxxxx
Farge og duft: Lys gulbrun. Kraftig maltduft med animalske toner samt krydder, sitrus og blomster.
Smak: Friskt anslag, middels fylde, harmonisk, men ettersmaken er litt for kort.
Vurdering: Trekk for manglende fylde og ettersmak.
 
Kilkenny Ale
Irland
Kr 17,58 + pant (33 cl)
Pripps Ringnes
Farge og duft: Mahogny. Lett søtlig, animalsk (kjøtt) duft med blomster og krydder.
Smak: Rundt anslag, enkel smak, litt bitter finish.
Vurdering: Litt lett samt tørr avslutning til å være et koseøl.
 
Marney's Red Ale
Kr 11,48 + pant (33 cl)
Hansa Borg Bryggerier
Farge og duft: Lys mahogny. OK duft med malt, humle, kjøtt og krydder.
Smak: Rundt anslag, bløtheten fortsetter utover smakskurven, greit men ikke mer.
Vurdering: Blir for kommersielt og finslipt i kantene. For nybegynnere.
 
Newcastle Brown Ale
England
103347 Vectura kr 19,00 (33 cl)
Boulevard Beverages Group
Farge og duft: Mørk mahogny. Tung, krydret, animalsk duft men likevel med forfriskende sitrusinnslag.
Smak: Ganske fyldig og harmonisk med bra balanse mellom friskhet og sødme, god bitterhet i finishen, men likevel for nøytralt.
Vurdering: Mangler litt personlighet. Men lett å like på grunn av sødmen.
 
*
John Smith Bitter
England
104019 Vectura kr 22,23 (44 cl)
Boulevard Beverages Group
Farge og duft: Nøttebrun. Buljong, krydder og blomster i duften.
Smak: Samme aromaer i smaken, et usedvanlig bittert øl som dessuten etterlater en ubehagelig ettersmak.
Vurdering: To bokser prøvet. Det var noe forskjell mellom de to boksene, men ølet virker overhodet ikke harmonisk, kanskje bortsett fra for de som liker den kraftig snerpende følelsen i munnen som dette ølet gir.
 

Klasse F
 
*****
Aass Bock 6,5 % Best i test
Aass Bryggerier
xxxxxxxx
Farge og duft: Klar mørk mahogny. Flott ren duft av malt, krydder, frukt og animalske aromaer.
Smak: Kraftig anslag, nydelig harmoni, god sødme, meget lang ettersmak som ender med god friskhet.
Mat: Okse, lett vilt som rådyr, med bærbaserte sauser.
Vurdering: Et utrolig rent og vellaget øl som det er svært vanskelig å finne noe å sette fingeren på.
 
*****-
Frydenlund Bokk 6,5 %
Pripps Ringnes
Kr 14,97 + pant (33 cl)
Farge og duft: Mørk mahogny. Fin krydret duft med innslag av matjord og lær samt rått kjøtt.
Smak: Fyldig og imøtekommende smak, rund og god, sitter svært godt i munnen.
Mat: Vilt med sautert rosenkål og sjysaus, velhengt norsk spekeskinke.
Vurdering: Et stort og rikt øl.
 
****+
Borg Bokkøl 6,6 %
Hansa Borg Bryggerier
Kr 15,56 + pant (33 cl)
Farge og duft: Mørk brun. Fin duft av krydder, animalske aromaer, frukt og bær samt kaffe.
Smak: Rundt rikt anslag, søtlig stil, balansert.
Mat: Koseøl
Vurdering: Godt øl.
 
****
Chimay Trappist Blue 9 %
Belgia
105388 Vectura kr 38,11 (33 cl)
Boulevard Beverages Group
Farge og duft: Mørk brun, uklar. Flott duft av viltkraft, mandel, julekrydder.
Smak: Fyldig og søtt anslag, fin balanse, stor munnfølelse, lang ettersmak med lette bitterstoffer.
Mat: Koseøl.
Vurdering: Et kraftig men svært rundt øl.
 
***+
Chimay Trappist Tripel 8 %
Belgia
105389 Vectura kr 35,42
Boulevard Beverages Group
Farge og duft: Lys brun, uklar. Fin krydret sitronpreget duft.
Smak: Friskt anslag, fint krydderpreg, enormt skum, bra syrlighet i finishen.
Vurdering: Alt skummet bidrar til å gjøre ølopplevelsen litt overveldende.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her