Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Tester

Nyheter og nye årganger i BU november 2019

CollageBU-16x9.jpg

1150 produkter testet: Dette er de aller beste blant nyhetene på polet i november

Blant 1150 novembernyheter er det 310 som får 90 poeng eller mer. Det må være rekord. Det norske markedet myldrer av flotte viner for tiden.
Aase E. Jacobsen
01 November 2019 - 15:46

Det er november og høysesong for det beste – og det uttrykkes til fulle gjennom nyhetene og de nye årgangene på polet.

To champagner troner på toppen, begge legendariske, Champagne Salon 1997 og Georges Laval "Les Longues Violes" Cumiéres Premier Cru Brut Nature 2012. Det er bare to abere, høye priser og små kvanta, særlig for den siste. Dette til tross, ble de borte på et øyeblikk. Men at Laval-champagnene i det hele tatt er tilgjengelig i lille Norge, er en nyhet i seg selv. For i kjølvannet kommer cuvéer som er lavere priset og som det er litt større kvanta av.

På side 2 finner du alle champagnene

Riesling er julevin nummer én, all den tid den kommer i alle varianter og søthetsgrader.

Müller-Catoir Rieslaner TBA 2018 tilhører den aller søteste kategorien og er dyrisk god, noe mer trengs ikke å sies. Den bør egentlig legges til side et par generasjoner, men med 2018-frukten smaker den himmelsk allerede. Maximin Grünhaus Abtsberg Auslese 2018 er også en slik vin, som det er enda vanskeligere å holde fingrene unna.

Nik Weis St. Urbans-Hof stiller også med en rekke søtviner, fra auslese til trockenbeerenauslese, også i lettlagrete versjoner.

Men de fleste letere etter tørre rieslinger til julematen og der troner Von Buhl Kirchenstück 2017 i teten. Den finnes også i en bittelitt modnere utgave fra 2014. Av øvrige hvite viner til julematen – eller kjelleren, er både Huet Vouvray Sec Clos de Bourg 2017 og Nicolas Joly Clos de la Coulée de Serrant 2018 perfekte kandidater. Den siste er en gammel kjenning som fra 2018 presenterer en friskere vinstil, men med umiskjennelig lagringskraft.

Saouma Chateauneuf-du-Pape Magis Blanc 2015 er en av høstens aller mest særpregete hvitvinersom kombinerer kraft med stor kompleksitet og syrefriskhet. Inviter den på julefeiring.

Chablis og andre hvite burgundere er det fortsatt høysesong for. Duplessis Chablis Grand Cru Les Clos 2017 er det bare å legge i kjelleren, mens Leroux Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Embazées 2017 er så deilig og innsmigrende at den rett og slett må prøves asap.

Også Ch. de Puligny-Montrachet Puligny-Montrachet 1. Cru Les Folatieres 2015, Dom Buisson Battault Meursault 1er Cru Les Charmes 2016 og Chanin Bien Nacido Chardonnay 2017 – den siste riktignok fra andre siden av Atlanteren, er klare til gå løs på.

Og ikke å forglemme Pillot Meursault 1er Cru Les Caillerts 2017, som er den beste av en utrolig lang rekke med overbevisende viner fra denne Burgund-produsenten som i lys av prissituasjonen i Burgund, kan sies å ha gunstige priser.

Se alle hvitvinene på side 4

Jeg vet nesten ikke hvor jeg skal begynne når det kommer til rødviner, for det er så mye spennende, for både matbord og kjeller. Men om én flaske ikke er nok, er Domenico Clerico Barolo Areoplanservaj 2015 tingen, for den kommer i kasser à 6 flasker med ulike etiketter, så om du har tenkt å bruke 5550 kroner på julegave, har du løsningen her.

Holder det med én flaske, også fordi prisen begrenser innkjøpet, får du maks kraft gjennom Giacomo Conterno sine baroloer, Francia, Ceretta og Monfortino.

Burgunds episenter får solid påfyll med Henri Magniens Gevrey-Chambertin 1er Cru Estournelles Saint-Jacques og Gevrey-Chambertin 1er Cru Les Champeaux, samt Burguet Gevrey Chambertin 1 cru Lavaux St Jacques 2017.

Rhône på den røde siden stiller også sterkt med Dom. Rostaing Côte-Rôtie La Landonne 2016 og den noe mer utviklete Chapoutier Le Pavillion Hermitage Rouge 2008, og før vi flytter oss over dammen, må en av vinverdenens virkelige legender nevnes, nemlig Vega Sicilia Unico 2006.

Samt ikke minst den stadig mer legandariske Frank Cornelissen som jeg har fulgt siden hans første dråper kom til Norge, og det gleder meg stort å nyte hans siste årgang ut. Wow er fellesbetegnelsen for 2016. Magma er nå kun tilgjengelig i store formater som magnum og treliters, mens enkeltvinmarksvinene som heter Munjebel og deretter kodenavnene, MC, CR, CS  og FM, koster en tredel, men leverer så det holder.

Mine absolutte favoritter fra California forsvant alle også som dugg for solen i dag tidlig. At Ridge lanserer sine siste årganger på denne tiden av året, er blitt et fast innslag, og toppvinen Ridge Monte Bello 2016 kom i enda mindre antall enn før. Som plaster på såret tilbød de samme vin i 2009-årgang, og et godt bevis på hvor holdbar denne caberneten er. Men disse vinene må du nok se langt etter, for de ble blåst ut med en gang.

Det gjaldt også nykommeren Philip Tognis to enkeltvinmarks-caberneter i 2016-utgave.  Men merk deg navnet om du som jeg liker old school-Napa-cab. Borte er også en annen virkelig lekkerbisken i pinot-klassen, nemlig Occidental Bodega Headlands Cuvée Elizabeth Pinot Noir 2016. En imponerende Sonoma-pinot, intet mindre.        

Blant rødvinene på side 6 er det likevel nok å velge mellom

Samtlige bestillingsnyheter og årgangsendringer blir listet etter poeng per kategori på de neste sidene

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

UV020321-16x9.jpg
+
Ukens vin

Knallkjøp til sjømaten

Disse Savoie-vinene er blant vinterens aller beste kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

vin-bourgogne-pouilly-fuisse-pastoral-2017-frantz-chagnoleau.jpg
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Akkurat nå er dette det beste kjøpet fra Burgund

Fra Sør-Burgunds mest renommerte vinmarker og til en pris som er halvparten av hva du må betale for samme kvalitet fra «gullkysten».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-537611756.jpg
Les dette om du opplever tekniske problemer

Vi har fornyet oss

Å flytte over hele det gigantiske nettstedet aperitif.no til en ny plattform, kan medføre enkelte problemer. Vi håper på din tålmodighet om du skulle oppleve dette, og jobber på spreng for å gi deg en maksimal leseropplevelse.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her