Tester

Nyheter i BU og nye årganger mars 2019

Burgund-festen fortsetter i mars, men det er nok av andre godsaker på øverste hylle

Burgund-festen fortsetter i mars, men det er nok av andre godsaker på øverste hylle

Så vel Tyskland med Riesling som Italia med nebbiolo og sangiovese, California med cabernet samt Spania hevder seg i tetsjiktet.
Aase E. Jacobsen
01 Mars 2019 - 14:00

Bouchard og Jadot er to ledende leverandører av chardonnay og pinot noir til det norske markedet, og det over hele prisspekteret fra hverdagsviner til de som trenger lang tid i kjelleren for å vise sitt fulle potensial. Og det er de siste som ber om oppmerksomhet der de skinner fra poengtoppen på de neste sidene med 2016-grand cru-er som røde Le Corton og hvite Corton-Charlemagne. Også de Montille gjør seg gjeldende fra den siste av disse.

Vin for kjelleren eller fra kjelleren

De hvite grand cru-ene fra Corton-delen av Beaune er gunstigere priset enn i Chassagne og Puligny. Stilen er annerledes, men lagringspotensialet er like godt. Og de gode produsentene lager nå imponerende god vin herfra.

Se alt fra Burgund i 2016-årgang du kan bestille

Jadot har forresten åpnet kjelleren for det norske markedet slik at du nå faktisk kan få tak i blant annet vellagret grand cru-pinot i form av Clos de la Roche 2007 til en internasjonalt sett gunstig pris. Gjennomsnittlig pris på wine-searcher.com er 1600 kroner, og her koster den 1395.

Mens vi snakker om Burgund grand cru: En annen topp rødvin med lignende karakter og et strålende lagringspotensial, men til en helt annen pris, er ultratradisjonelle Baricci Brunello di Montalcino 2013.

Mens vi er i Italia, er det naturlig å sveipe innom Piemonte, og her byr Olek Bondonio Barbaresco Roncagliette 2016 på sin beste vin noensinne. Det samme gjelder for Marengo Barolo Brunate 2015.  

Felles for begge er eleganse kombinert med stor konsentrasjon og flott friskhet – om enn i to ulike tolkninger. Samt ikke minst gunstige priser. Piemonte opplever på samme måte som Burgund kraftig prisvekst.

Riesling i toppårganger

Et annet høyinteressesegment er tysk riesling. Når Gut Hermannsberg stiller med sine toppviner i 2016-årgang, som Kupfergrube og Bastei, er wowfaktoren stor. Fra samme område, nemlig Nahe, kommer en annen darling: Schäfer-Fröhlich + Felseneck GG + Riesling + 2017, kan ikke annet enn å ta pusten av deg. Men legg den dypt i kjelleren. Det samme gjelder Mosel-vinen A.J. Adam Riesling Hofberg Grand Cru trocken 2016 som byr på imponerende kraft og 12 prosent alkohol. Samt Schätzel Pettenthal Kabinett S 2017 - som er i en kabinettklasse for seg.

Mange av de beste vinene kommer i mikropartier, og denne Napa-caberneten er blant de minste. Den som får tak i en av de 30 flaskene av Spottswoode Cabernet Sauvignon 2015 kan glede seg til en stor smaksopplevelse.

Spania og Rioja stiller også veldig sterkt med to innertiere som er noe av det beste som kommer fra den kanten, nemlig Contino Vina del Olivo 2016 og Contino Graciano 2015. Fra Ribera del Duero kommer et nytt og spennende bekjentskap, Valdrinal Sqr 2009 som byr på enorm munnfølelse.  

Fra andre siden av grensen kommer 1963-utgaven av Graham’s nye single harvest tawny-konsept som gir en helt ny tawny-opplevelse.

Champagne er like godt å avslutte med som å starte, og helt i toppsjiktet befinner Henri Giraud MV 12 Grand Cru Champagne seg sammen med basisboblene A.D. Coutelas 1809 Extra Brut.

 

Du finner bestillingsnyhetene og årgangsendringer listet etter poeng per kategori på undersidene i denne saken

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Pust ut: Jura er ikke overtatt av naturvinsprodusenter
+

Pust ut: Jura er ikke overtatt av naturvinsprodusenter

Med knappe 2100 hektar kan Jura kalles en liten vinregion, men oppmerksomheten den får er uendelig mye større, spesielt fra tilhengere av naturvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bacalao på italiensk betyr ekstra mye god smak
Dagens rett

Bacalao på italiensk betyr ekstra mye god smak

Denne oppskriften er fra Liguria, hvor de tradisjonelt bruker tørrfisk - derav navnet stoccafisso - men klippfisk er også utmerket her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Helgekosen blir ekstra god med andebryst, søtpotetmos og rødløkskompott
Dagens rett

Helgekosen blir ekstra god med andebryst, søtpotetmos og rødløkskompott

Andebryst slik du får det på restaurant, kan du fint lage hjemme. Bare følg denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Pust ut: Jura er ikke overtatt av naturvinsprodusenter
+

Pust ut: Jura er ikke overtatt av naturvinsprodusenter

Med knappe 2100 hektar kan Jura kalles en liten vinregion, men oppmerksomheten den får er uendelig mye større, spesielt fra tilhengere av naturvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bacalao på italiensk betyr ekstra mye god smak
Dagens rett

Bacalao på italiensk betyr ekstra mye god smak

Denne oppskriften er fra Liguria, hvor de tradisjonelt bruker tørrfisk - derav navnet stoccafisso - men klippfisk er også utmerket her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Svanen bykser oppover verdens beste bar-lister

Nå er Svanen verdens 74. beste bar og Oslo har fortsatt to barer blant de 100 beste, ifølge Worlds50Bestbars.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

London setter fortsatt tonen for cocktailbarer – og noen går enda lenger - som Rémy Savage
+

London setter fortsatt tonen for cocktailbarer – og noen går enda lenger - som Rémy Savage

London er en magnet på unge talenter og et episenter for trendsettende barkonsepter og innovative cocktails. Metropolen byr på et svimlende bredt utvalg, og er et sted hvor trender skapes. Også trender bortenfor trendene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nudelsuppe på thaivis er digg og superrask middag
Dagens rett

Nudelsuppe på thaivis er digg og superrask middag

Den beste suppen lager du selv. Denne retten tar dessuten akkurat like lang tid å lage som det tar å koke opp en suppepose.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Helgekosen blir ekstra god med andebryst, søtpotetmos og rødløkskompott
Dagens rett

Helgekosen blir ekstra god med andebryst, søtpotetmos og rødløkskompott

Andebryst slik du får det på restaurant, kan du fint lage hjemme. Bare følg denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her