Tester

Nyheter i BU og nye årganger mars 2019

Burgund-festen fortsetter i mars, men det er nok av andre godsaker på øverste hylle

Burgund-festen fortsetter i mars, men det er nok av andre godsaker på øverste hylle

Så vel Tyskland med Riesling som Italia med nebbiolo og sangiovese, California med cabernet samt Spania hevder seg i tetsjiktet.
Aase E. Jacobsen
01 Mars 2019 - 13:00

Bouchard og Jadot er to ledende leverandører av chardonnay og pinot noir til det norske markedet, og det over hele prisspekteret fra hverdagsviner til de som trenger lang tid i kjelleren for å vise sitt fulle potensial. Og det er de siste som ber om oppmerksomhet der de skinner fra poengtoppen på de neste sidene med 2016-grand cru-er som røde Le Corton og hvite Corton-Charlemagne. Også de Montille gjør seg gjeldende fra den siste av disse.

Vin for kjelleren eller fra kjelleren

De hvite grand cru-ene fra Corton-delen av Beaune er gunstigere priset enn i Chassagne og Puligny. Stilen er annerledes, men lagringspotensialet er like godt. Og de gode produsentene lager nå imponerende god vin herfra.

Se alt fra Burgund i 2016-årgang du kan bestille

Jadot har forresten åpnet kjelleren for det norske markedet slik at du nå faktisk kan få tak i blant annet vellagret grand cru-pinot i form av Clos de la Roche 2007 til en internasjonalt sett gunstig pris. Gjennomsnittlig pris på wine-searcher.com er 1600 kroner, og her koster den 1395.

Mens vi snakker om Burgund grand cru: En annen topp rødvin med lignende karakter og et strålende lagringspotensial, men til en helt annen pris, er ultratradisjonelle Baricci Brunello di Montalcino 2013.

Mens vi er i Italia, er det naturlig å sveipe innom Piemonte, og her byr Olek Bondonio Barbaresco Roncagliette 2016 på sin beste vin noensinne. Det samme gjelder for Marengo Barolo Brunate 2015.  

Felles for begge er eleganse kombinert med stor konsentrasjon og flott friskhet – om enn i to ulike tolkninger. Samt ikke minst gunstige priser. Piemonte opplever på samme måte som Burgund kraftig prisvekst.

Riesling i toppårganger

Et annet høyinteressesegment er tysk riesling. Når Gut Hermannsberg stiller med sine toppviner i 2016-årgang, som Kupfergrube og Bastei, er wowfaktoren stor. Fra samme område, nemlig Nahe, kommer en annen darling: Schäfer-Fröhlich + Felseneck GG + Riesling + 2017, kan ikke annet enn å ta pusten av deg. Men legg den dypt i kjelleren. Det samme gjelder Mosel-vinen A.J. Adam Riesling Hofberg Grand Cru trocken 2016 som byr på imponerende kraft og 12 prosent alkohol. Samt Schätzel Pettenthal Kabinett S 2017 - som er i en kabinettklasse for seg.

Mange av de beste vinene kommer i mikropartier, og denne Napa-caberneten er blant de minste. Den som får tak i en av de 30 flaskene av Spottswoode Cabernet Sauvignon 2015 kan glede seg til en stor smaksopplevelse.

Spania og Rioja stiller også veldig sterkt med to innertiere som er noe av det beste som kommer fra den kanten, nemlig Contino Vina del Olivo 2016 og Contino Graciano 2015. Fra Ribera del Duero kommer et nytt og spennende bekjentskap, Valdrinal Sqr 2009 som byr på enorm munnfølelse.  

Fra andre siden av grensen kommer 1963-utgaven av Graham’s nye single harvest tawny-konsept som gir en helt ny tawny-opplevelse.

Champagne er like godt å avslutte med som å starte, og helt i toppsjiktet befinner Henri Giraud MV 12 Grand Cru Champagne seg sammen med basisboblene A.D. Coutelas 1809 Extra Brut.

 

Du finner bestillingsnyhetene og årgangsendringer listet etter poeng per kategori på undersidene i denne saken

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mjøderiet gir mjød til folket
+

Mjøderiet gir mjød til folket

Bak en blå lagerport finnes tønner, tanker og esker fylt med en eldgammel kulturdrikk som venter på å få spredd sitt gode rykte: Mjøderiet, det første mikrobryggeriet i Norge som satser fullt ut på mjød.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne unike is-sideren er laget for evigheten
+
Tester
Nyheter øl, sider, alkoholfritt og brennevin basis BU mars 2023

Denne unike is-sideren er laget for evigheten

Den er en av i alt 90 produkter fra et bredt spekter av drikke, men som ikke er vin, testet i den siste tiden. I basisutvalget eller for bestilling. Mye spennende for påsken, inkludert påskeølet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

La deg friste av marsutgaven av Aperitif magasin 2023
+

La deg friste av marsutgaven av Aperitif magasin 2023

Lillehammers finie dining-restaurant, Elv, er avlagt et besøk. Vi har også vært i Tsjekkia og Slovakia, på Martinique og Santorini, hos Bartolo Mascarello og avdekket en av Italias andre hemmeligheter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du ferskt kjøtt og suppe
Dagens rett
Ferskt kjøtt og suppe

Slik lager du ferskt kjøtt og suppe

Hva smaker vel bedre på en kald vinterdag en en rykende varm kjøttsuppe?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mjøderiet gir mjød til folket
+

Mjøderiet gir mjød til folket

Bak en blå lagerport finnes tønner, tanker og esker fylt med en eldgammel kulturdrikk som venter på å få spredd sitt gode rykte: Mjøderiet, det første mikrobryggeriet i Norge som satser fullt ut på mjød.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne unike is-sideren er laget for evigheten
+
Tester
Nyheter øl, sider, alkoholfritt og brennevin basis BU mars 2023

Denne unike is-sideren er laget for evigheten

Den er en av i alt 90 produkter fra et bredt spekter av drikke, men som ikke er vin, testet i den siste tiden. I basisutvalget eller for bestilling. Mye spennende for påsken, inkludert påskeølet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det spennende du kan bli med på fremover
Matkurs og vinkurs

Se alt det spennende du kan bli med på fremover

De neste månedene har vi planlagt mange spennende vinsmakinger og andre arrangementer du ikke vil gå glipp av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Overrask med en litt annen vri på pizzaen i kveld
Dagens rett
Laksepizza

Overrask med en litt annen vri på pizzaen i kveld

Du blir garantert overrasket over smaken på denne pizzaen som altså ikke er en pizza.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik serverer du falukorv til middag
Dagens rett
Falukorv i form med tomater, rødløk og poteter

Slik serverer du falukorv til middag

Falukorv brukes for det meste som pålegg, men kan fint brukes til middag. Men den milde smaken trenger hjelp av andre ingredienser. Denne oppskriften er veldig lett å fikse.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

La deg friste av marsutgaven av Aperitif magasin 2023
+

La deg friste av marsutgaven av Aperitif magasin 2023

Lillehammers finie dining-restaurant, Elv, er avlagt et besøk. Vi har også vært i Tsjekkia og Slovakia, på Martinique og Santorini, hos Bartolo Mascarello og avdekket en av Italias andre hemmeligheter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her