Tester

Nyheter i bestillingsutvalget og nye årganger mai 2018

Denne gangen er det virkelig rekordmye nytt, velprøvd og ikke minst godt

Denne gangen er det virkelig rekordmye nytt, velprøvd og ikke minst godt

Det er i hvert fall ingen grunn til å bevege seg bort fra pc-en for å få tak i godt drikke, for utvalget av lekkerbiskener i alle prisklasser er fenomenalt. Og alt kan bestilles.
Aase E. Jacobsen
05 Mai 2018 - 00:29

Apéritifs polliste har fått 1249 nye smaksnotater i tillegg til nyhetene i basis. Det gir en solid rekord, og selvsagt en pause for oss som følger tilbudet av vin og annen drikke på polet tett. Blå tenner og hypersensitive tannhalser til tross, det har vært verdt hver time bøyd over tastatur og spyttebakk.

For blant de mange nyhetene og nye årgangene, åpenbarer det seg en lang rekke skjønnheter, deriblant mange det garantert ble en hard kamp allerede da polet åpnet for bestilling i dag tidlig, og atter andre som det er nok til (nesten) alle av.

På champagnesiden er nykommeren Horiots Solera 7 Cepages Brut Nature en slik sjeldenhet (ikke glem denne produsentens imponerende stille rosevin). De overgås riktignok av A.D. Coutelas-porteføljen som gjennom sin 1809-cuvee sågar har fått en plass i basis. Da vet du hva du skal kjøpe inn til 17. mai-middagen, eller kanskje bare legge i kjelleren med en gang, for så kraftig og konsentrert er denne champagne (og de andre fra samme produsent). Coutelas holder posisjonen som polets beste champagnekjøp.

Kjelleren er også stedet for klassikerne Bollinger RD 2004 og Salon 1997 - med mindre du er en ekte hedonist - den smaker da også fortreffelig allerede. Det gjør såklart også Cristal i både vanlig og rosa utgave, den siste er imidlertid langt over budsjett for de fleste, og ikke minst de andre fra Louis Roederer. En annen favoritt i et langt mer behagelig prisleie er Suenens knusktørre viner fra Cotes des Blancs og de ultralekre boblene fra Vouette et Sorbee.

På den hvite siden er riesling i overtallighet i toppen. Markus Molitor i Mosel har en lang rekke viner i alle søthetsgrader fra sin toppvinmark Zeltinger Sonnenuhr. Dette er viner som holder i mange tiår. Og fortsatt er gunstig priset. Det er også Carl Loewens kraftpakker fra samme dal. Fra vinmarken Jungfer i Hallgarten, Rheingau er Prinz et nytt interessant bekjentskap. Og fra Schäfer-Fröhlich i Nahe kommer svært overbevisende viner i 2016-årgangen som gg-ene Felsenberg og Felseneck. Og Schätzel i Rheinhessen har levert en dyrisk god Pettenthal GG i 2015. Selvsagt gjør også Burgund seg bemerket med en rekke toppskårere. 

At Spania hevder seg i hvitvinsteten er ikke noe nytt, men alltid gledelig når stadig nye områder og produsenter melder seg på. Som Carralcoba Parcelarios Albarino 2016  fra Rias Baixas. Terroir al Limit i Priorat lager Pedra de Guix som er blant Spanias aller beste hvitviner.

Denne produsenten ligger ikke etter når det kommer til rødvin. I det hele er det mye spennende rødt fra Spania denne gangen. Og selv om bobler, hvitviner og ikke minst roseviner dominerer bildet i mai, er det et godt tilfang av nye rødviner også fra andre områder. Claude Dugat og Faiveley, begge fra Burgund har lansert flere godbiter. Burgund-pinot møter for øvrig stadig mer konkurranse fra oversjøiske produsenter, deriblant nykommeren Rhys fra Anderson/SantaCruz, California.

Du finner bestillingsnyhetene og årgangsendringer listet etter poeng per kategori på undersidene i denne saken

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her