Tester

Nyheter i BU og nye årganger januar 2019

Får du tak i noen av disse lekkerbiskene, er du sikret ut året

Får du tak i noen av disse lekkerbiskene, er du sikret ut året

Her er både pinot noir-er fra Burgund, Tyskland og California, topp barolo brunello, riesling, Jura-vin og mye annet godt. Når de er utsolgt finnes det mye annen god trøst blant januars øvrige 610 nyheter.
Aase E. Jacobsen
12 Januar 2019 - 17:16

 Små kvanta er gjennomgangsmelodien for alle de beste nyhetene, om det er pinot noir eller andre druer. Så her blir det kamp om flaskene. 

Angerville Volnay Clos des Ducs 2016 ble utsolgt i samme øyeblikk som den ble lansert, men det finnes mange andre pinot-alternativer samlingen. Deriblant ukjente Josef Walter Centgrafenberg J Spätburgunder 2012 som konkurrerer i dette aller øverste sjiktet. Og er et godt bevis på hvor raskt tyske vinprodusenter har tilpasset seg suget i markedet etter terroirdrevne og lite eikete pinot noi-er. Og ikke minst hvilket potensial Tyskland har for nettopp slike viner.

Riesling a la Burgund

At Josef Walters viner har en struktur som tåler lagring, bærer 2008-utgaven godt bud om. Den viser knapt tegn til utvikling. Så dette kan ikke betegnes som annet enn veldig gøy eller enda bedre enn stor begivenhet. Topp pinot noir kommer også fra andre siden av Atlanteren - Domaine de La Cotes La Cote 2016 er en annen vin som gir gledesfrysninger og som bare blir bedre og bedre for hver årgang. 

At vinverdenen er stor og raus viser januartilbudet til fulle.

Vi kommer selvsagt ikke utenom hvitvin og slett ikke riesling. Og en av mine favorittvinmarker er Am Schwarzer Herrgott i Rheinhessen. Nå er solide Schwedhelms utgave også tilgjengelig og den har akkurat den kraften som denne vinmarken skal gi. Lukk øynene og du tenker ikke på riesling - men kanskje på chardonnay fra Burgund? Blant hvite burgundere er det et nytt navn, de Chérisey som her to viner i toppklassen, Puligny-Montrachet 1er Cru Hameau de Blagny 2015 og Meursault Blagny 1er Cru La Genelotte 2015.

I toppligaen for chardonnay befinner alltid Tissots La Tour du Curon seg. Nå i strålende 2016-utgave som riktignok koster det samme som (de rimeligste) grand cru-er fra Burgund. 

Søtt eller sterkt

Blant de søte vinene er det Nik Weis St. Urbans-Hof Bockstein Auslese Gold Capsule 2014 som produserer flest smattelyder og velbehag. Ingen nyhet i januar, derimot i basis i november, så den har på mirakulsøt vis overlevd jula og finnes fortsatt i 62 polutsalg.

Blant nyhetene finnes også brennevin, som Julien Chopin Champenois Ratafia - som er laget av at druemost av pinot noir er tilsatt nøytralt brennevin. Rent godteri for pinot noir-elskeren.

Men også et annet produkt hvor vin og brennevin møtes, nemlig Tissots Vin Jaune W 2011 hvor deler av vin jaune-en har fått et opphold i fat som har inneholdt whisky fra whiskymodneren Michel Couvreur. Der modnes for øvrig også whisky i tidligere vin jaune-fat, så dette forholdet bidrar også til at et så sært produkt smaker så himmelsk balansert. 

Du finner bestillingsnyhetene og årgangsendringer listet etter poeng per kategori på undersidene i denne saken

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Pust ut: Jura er ikke overtatt av naturvinsprodusenter
+

Pust ut: Jura er ikke overtatt av naturvinsprodusenter

Med knappe 2100 hektar kan Jura kalles en liten vinregion, men oppmerksomheten den får er uendelig mye større, spesielt fra tilhengere av naturvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bacalao på italiensk betyr ekstra mye god smak
Dagens rett

Bacalao på italiensk betyr ekstra mye god smak

Denne oppskriften er fra Liguria, hvor de tradisjonelt bruker tørrfisk - derav navnet stoccafisso - men klippfisk er også utmerket her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Helgekosen blir ekstra god med andebryst, søtpotetmos og rødløkskompott
Dagens rett

Helgekosen blir ekstra god med andebryst, søtpotetmos og rødløkskompott

Andebryst slik du får det på restaurant, kan du fint lage hjemme. Bare følg denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Pust ut: Jura er ikke overtatt av naturvinsprodusenter
+

Pust ut: Jura er ikke overtatt av naturvinsprodusenter

Med knappe 2100 hektar kan Jura kalles en liten vinregion, men oppmerksomheten den får er uendelig mye større, spesielt fra tilhengere av naturvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bacalao på italiensk betyr ekstra mye god smak
Dagens rett

Bacalao på italiensk betyr ekstra mye god smak

Denne oppskriften er fra Liguria, hvor de tradisjonelt bruker tørrfisk - derav navnet stoccafisso - men klippfisk er også utmerket her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Svanen bykser oppover verdens beste bar-lister

Nå er Svanen verdens 74. beste bar og Oslo har fortsatt to barer blant de 100 beste, ifølge Worlds50Bestbars.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

London setter fortsatt tonen for cocktailbarer – og noen går enda lenger - som Rémy Savage
+

London setter fortsatt tonen for cocktailbarer – og noen går enda lenger - som Rémy Savage

London er en magnet på unge talenter og et episenter for trendsettende barkonsepter og innovative cocktails. Metropolen byr på et svimlende bredt utvalg, og er et sted hvor trender skapes. Også trender bortenfor trendene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nudelsuppe på thaivis er digg og superrask middag
Dagens rett

Nudelsuppe på thaivis er digg og superrask middag

Den beste suppen lager du selv. Denne retten tar dessuten akkurat like lang tid å lage som det tar å koke opp en suppepose.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Helgekosen blir ekstra god med andebryst, søtpotetmos og rødløkskompott
Dagens rett

Helgekosen blir ekstra god med andebryst, søtpotetmos og rødløkskompott

Andebryst slik du får det på restaurant, kan du fint lage hjemme. Bare følg denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her