Tester

Spesialpolnyheter april 2018

Dette er de aller beste kjøpene på spesialpolslippet i april

Dette er de aller beste kjøpene på spesialpolslippet i april

Denne gangen er det vinene på kabinett-nivå som topper beste kjøp-liste. Kombinasjonen av 2016s fantastiske syre og krystallklare frukt er som skapt for denne oversette vinstilen.
Aase E. Jacobsen
19 April 2018 - 01:50

Kabinett er ikke bare gunstig priset, både fra produsent (tidligere innhøstning og høyere avling) og på polet takket være den lavere alkoholen ofte bare 7,5 prosent (noen gleder har vi da av norsk alkoholpolitikk). Men i en kabinett er det frukten, sødmen og syren som lager en treenighet som i en årgang som 2016 blir sublim.

Maximin Von Schubert Grünhäuser Abtsberg Riesling Kabinett 2016, Adam Dhroner Hofberg Riesling Kabinett 2016 og Dönnhoff Oberhäuser Leistenberg Riesling Kabinett 2016 samt og Julian Haart Piesporter Goldtröpfchen Riesling Kabinett 2016 og Wolfer Goldgrube Riesling Kabinett 2016 (ikke smakt denne gangen, men tidligere) er veldig gode representanter for denne ikke helt tørre vinkategorien.

Syren i 2016 sammenlignes gjerne med den rekordhøye i 2010, og ja, den kan være skarp, men vinene har likevel så god fruktfylde at den knapt oppleves som ubehagelig (selv ikke etter å ha smakt 200 viner på en dag som jeg gjorde i Berlin i september i fjor). Og når den gjør det, sendes det et signal til hjernen om at dette er en vin du bør legge dypt inn i kjelleren.

Slippets aller beste vin, i hvert fall av de som ble vurdert, er J.J.Prüm Bernkastler Lay Riesling Auslese Goldkapsel 2016 som helst ikke bør åpnes før etter din død. Det er kanskje ikke så morsomt for deg, men dine etterkommere vil forhåpentligvis fryde seg.

Mens kabinettene er den reneste prisfesten, er prisene på de tørre vinene på rask vei oppover. De aller mest ettertraktete produsentene som Keller i Rheinhessen kan ta nær sagt hva som helst for vinene sine, og ingen bryr seg. Derfor topper også Keller dette slippet rent prismessig med sin G-Max som i 2016 koster 3865 kroner. De 18 flaskene er nok borte før du får sukk for deg.

Den sikreste måten å få en smak av denne vinen er å møte opp på Territoriet i Oslo i dag lørdag 14. april hvor du kan kjøpe 1 cl av denne vinen for 95 kroner. Territoriet skal være den eneste vinbaren i verden som selger denne vinen et glass av gangen.

Om du er blant dem som likevel bryr seg, er det mange gode alternativer. Ikke billig, men likevel 200 kroner billigere, er Martin Müllen Trarbacher Hühnerberg 3te Terrassen Riesling Spätlese** Trocken 2016, en tørr Mosel-riesling i virkelig toppklasse fra en produsent som gjennom de siste ti årene har fått mer og mer oppmerksomhet, først i Tyskland og etterhvert også internasjonalt.

Her kan du lese mer om den nye generasjonen av vinmakere i Mosel

Hakk i hel når det kommer til «verdensklasse per krone investert» følger Wittmann Westhofener Aulerde Riesling GG 2016, Dönnhoff Niederhäuser Hermannshöhle Riesling GG 2016, Schäfer-Fröhlich Monzinger Halenberg Riesling GG 2016 og Von Winning Forster Kirchenstück Riesling GG 2016.

Enda bedre kjøp er Vollenweider Wolfer Goldgrube Riesling 2016, Schloss Lieser Brauneberger Juffer-Sonnenuhr Riesling GG 2016 og Schloss Neuweier Neuweierer Goldenes Loch Riesling GG 2016.

På de neste sidene finner du de 60 vinene som er testet sortert etter poeng. Siden vinene ikke kan bestilles, er de i Apéritifs polliste merket med utsolgt

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 08. desember

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her