Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Tester

Nyheter og nye årganger i BU og TU mai 2020

BUcollage-mai-16x9.jpg

Er du lei av å drikke boksvin, er det nok å boltre seg i av nyheter fra øverste hylle

Vel er noen av dem kostbare og eksklusive, men det finnes også mengder av virkelig gode kjøp. blant de 1005 testede vinene.
Aase E. Jacobsen
08 Kan 2020 - 20:09

Det er ett navn som dominerer toppen i mai og det er Markus Molitor. Intet mindre enn 40 viner, nesten alle i den bunnsolide 2018-årgangen, er med på å gjøre BU-listen i mai ekstra interessant. For her er det mengder av viner med et veldig godt lagringspotensial - og til priser som fortsatt er veldig gunstige - tatt eurokursen i betraktning. 

 

En vin peker seg ut denne gangen, og det er Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese*** Tørr 2018 samt dens halvtørre versjon, Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese*** 2018. Forskjellen er altså 100 gram restsukker som gir stor forskjell i munnfølelsen, men også i aromabildet, Det eneste som er synd at det er få av oss som får oppleve den siste når den er på sitt høydepunkt, Mosel-auslese trenger lang tid på å svelge sødmen. Når det er sagt, smaker den altså sublimt allerede, og jeg går ikke av veien for å kalle denne vinen historisk god.

Nå fikk ikke Markus Molitor komme til Norge av åpenbare grunner for å fortelle hvilke grep han gjorde i 2018, men vinene snakker for seg selv. Og det er et hav å ta av. Som alltid er kabinett- og spatlese-utgavene nærmest billige, sammenlignet med auslese *** (stjernesystemet er han eget). 

Les mer om denne mirakel-vinmakeren her

Men en vin skiller seg ut fra mengden når det kommer til pris, og det er ekspreimentvinen Markus Molitor Erdener Prälat Riesling Auslese*** Tørr 2018 til 5000 kroner som må være Molitor-rekord for en tørr vin. Årsaken er at det ble laget kun ett fat - 700 flasker. Eksperimentet består i at den er gjæret helt ut. Denne vinmarken har en spesiell og legendarisk status i Mosel siden rødskiferjordsmonnet gir en helt spesiell intensitet til vinene. Den begrensede mengden druer ender som regel opp som søtere vin med edelråteinnslag som fram til nå har oppnådd høyere priser enn tørre viner. Men Dr. Loosen har laget en tørr Erdener Prälat som GG Reserve siden 2012. Og det er fordi bestefaren hadde gjorde det, før de tørre Mosel-vinene etter siste krig ble erstattet av de halvtørre og søte.

Molitor-debuten med tørr Prälat har gitt en helt unik vin som trenger mer tid og som tåler like lang tid i kjelleren som de andre trestjernerne. Den føyer seg inn i rekken av tørre tyske viner med legendestatus hvor G-Max til Keller er mest kjent i Norge.

Utvalget av hvitviner med stort lagringspotensial og karakter er på topp også i andre kategorier. Av druen chardonnay peker disse burgunderne seg ut: La Manufacture Benjamin Laroche Chablis Grand Cru Les Clos 2017Thomas Morey Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Embrazées, Vincent Girardin Meursault 1er Cru Perrières og Chassagne-Montrachet 1er Cru Morgeot 2017 fra en annen Girardin, nemlig Justin. Og fra andre siden av dammen: Sandhi Sanford & Benedict Chardonnay 2017

Et par outsidere på den hvite side fortjener ekstra oppmerksomhet. Vincent Gaudry er denne rundens største åpenbaring for min del. At en sancerre kan bli så spennende som hans Sancerre Pour Vous 2017, var nytt for meg. Også hans Sancerre A Mi-Chemin 2017 er i en klasse for seg.

 Terroir al Limit Pedra de Guix 2016 er ingen overraskelse, den har vist samme takter før, men er som alltid overbevisende. 

Det er snart nasjonaldag og selv om den ikke blir slik som tidligere år, er det garantert at folket vil ha bobler. På champagnesiden er det flere godbiter fra mai, Suenen Les Robarts Cramant 2013 og Pertois-Moriset Spécial Club er denne rundens innertiere. 

Alle de lekre boblene finner du på side 2 og 3 

 

Om sesongen ikke er den beste for kraftige rødviner, er det likevel et faktum at Robert Voerzio Barolo La Serra 2015 har ekstremt høy wowfaktor. Og ikke uventet en høy pris. 

En annen kraftpakke som skal legges dypt i kjelleren og i hvert fall ikke åpnes i den lyse årstid er Aldo Conterno Barolo Bussia Cicala 2015.

I en noe hyggeligere prisklasse er Olek Bondonio Barbaresco Roncagliette 2017 og med hans mange fans i Norge, kommer den til å få bein å gå på. Dette er det beste han har laget og det sier ikke lite. 

Les om denne fortsatt unge og sjarmerende vinmakeren her 

Stor fanskare har også denne vinen: Og med Contodi Graciano 2012 får du ekstra lagring uten ekstra påslag. Fra samme produsent kommer Vina del Olivo 2015 som har samme kultstatus.

Det var ikke så mange røde burgundere denne gangen, men aller best er likevel Faiveley Gevrey Petite Chapelle 2017

Og fra Rhone kommer denne lekre viltvinen: Alain Voge Cornas Les Chailles 2017. så den kan godt legges rett i kjelleren. Det er nemlig nok av mer tilgjengelige og rimeligere alternativer (i flaske) til sesongens lettere og/eller mer upretensiøse  måltider utendørs, å velge mellom. Sjekk ut alle nyhetene i de ulike kategoriene.

På de neste sidene finner du marsnyhetene sortert på poeng etter kategori

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

UGB921-16x9.jpg
Godbiter i pollisten
Noe ekstra prisgunstig og solid til vinkjelleren.

Dette er et ypperlig alternativ når Burgund-pinot er for dyrt

En beaujolais fra en av de fremste cru-ene byr på fantastisk valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

UV020321-16x9.jpg
+
Ukens vin

Knallkjøp til sjømaten

Disse Savoie-vinene er blant vinterens aller beste kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

vin-bourgogne-pouilly-fuisse-pastoral-2017-frantz-chagnoleau.jpg
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Akkurat nå er dette det beste kjøpet fra Burgund

Fra Sør-Burgunds mest renommerte vinmarker og til en pris som er halvparten av hva du må betale for samme kvalitet fra «gullkysten».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

iStock-537611756.jpg
Les dette om du opplever tekniske problemer

Vi har fornyet oss

Å flytte over hele det gigantiske nettstedet aperitif.no til en ny plattform, kan medføre enkelte problemer. Vi håper på din tålmodighet om du skulle oppleve dette, og jobber på spreng for å gi deg en maksimal leseropplevelse.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her