Tester

Nyheter vin spesialpol oktober 2019

Gjensyn med gamle kjenninger som nok en gang beviser sin lagringskraft - og det til fortsatt svært så gunstige priser

Gjensyn med gamle kjenninger som nok en gang beviser sin lagringskraft - og det til fortsatt svært så gunstige priser

Portugals rødviner er som skapt for vinkjelleren. Her finner du både viner som skal gjemmes i dypet eller vellagrete dråper som er perfekte å diske opp med nå i høst.
Aase E. Jacobsen
15 Oktober 2019 - 13:45
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Jeg er klar over at portugisisk rødvin er et smalt segment, men når man som jeg har vært heftig begeistret i snart tre tiår, er det ikke til å unngå at man ønsker å dele denne gleden med flere. 

Derfor er nyhetene på spesialpolet i oktober verdt å ta en titt på. For her er det både viner som har et veldig langt liv i kjelleren foran seg, og viner som har ventet på å nytes i inntil 34 år. Ikke bare rødvin, men også hvitvin. 

De eldste som Caves Sao Joao Frei Joao Reserva 1985, er ikke gratis, naturlig nok, men kr 369,90 for en 23 år gammel vin som Bairrada Reserva 1996 fra Caves Sao Joao/Quinta do Poco do Lobo er jo et kupp. Disse vinene kostet heller ingenting i Portugal på begynnelsen av 1990-tallet, verken de yngste eller de vellagrete, så tiden har stått stille. 

Du kjøper ikke viner fra Portugal i spekulasjonsøyemed, men rett og slett fordi du er interessert i vin (og ikke bare penger). 

Aller eldst er Caves Sao Joao Bairrada Abafado 1960 som å sies å være et kupp til kr 929,90, selv om jeg ikke har smakt akkurat denne årgangen. Men den nærmer seg altså 60 år og det finnes 120 flasker av den, så det bør være gode sjanser for den som kjenner sin besøkelsestid.

Det aller meste av portugiserne er riktignok ung vin. Og ung portugisisk rødvin, særlig den fra Bairrada og av bagadruen, men også til en viss grad Dao, som stort sett er blandingsviner, tilhører ikke sjarmørene. Dette er viner som krever mat i dag, helst en karaffel og i hvert fall gode glass. Men siden prisene er så gunstige, har den vininteresserte råd til å legge dem i kjelleren i påvente av vidundere, og de skjer, garantert. 

Alt er kjøpt inn i svært små kvanta, med ett unntak og det er nordmannen Roar Aunes nyeste vin på det norske markedet, Aune Lohmann Dao Touriga Nacional Reserva   2017. En veldig god tolkning av portvinsdrue nummer en som sjelden opptrer alene, men når den gjør det, er det sjelden den skuffer.

Se utvalget av touriga-vin på polet

Den finnes i et antall av 600 flasker, så muligens nok til alle. For det er neppe det samme klientellet som betaler folk for å sove i kø for å få kloa i burgundere eller bordeauxer, som blir å se i spesialpolene på torsdag, men de som velger å dra slipper både å stå i kø og dra tomhendt derfra. 

Les mer om hans viner her

På side 3 og 4 finner du de 43 testete vinene etter poeng. Siden vinene ikke kan bestilles, er de i Apéritifs polliste merket med utsolgt

Her finner du alle vinene som lanseres

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Skap fargeglede rundt middagsbordet
Dagens rett

Skap fargeglede rundt middagsbordet

En fargesterk gulrotsuppe med linser og lett chilibitt frisker opp en mørk høstdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her