Ukens vin
Ja, nordmenn kan faktisk lage riktig god vin. Det er disse bevis på

Ja, nordmenn kan faktisk lage riktig god vin. Det er disse bevis på

Det høye innslaget av håndarbeid til tross, er denne rødvinen veldig billig og ikke minst et veldig godt kjøp. Den hvite er så å si utsolgt, men kommer snart i ny årgang.
Aase E. Jacobsen
13 Juni 2017 - 14:45

Fottråkkingen av druene som er blitt til Aune Lohmann Reserva Tinto 2015 gjøres til akkompagnement av fadomusikk, ifølge Roar Aune som er den ene halvdelen av Dão-vingården Vihnos das Merces. Den andre er hans tyske samboer Petra Lohmann. Sammen har de satset pensjonen (blant annet fra Aunes 40 år med å kle opp nordmenn – Dressmann, Voice of Europe, Ricco Vero etc) på å åpne vinverdenens øyne for den glemte regionen Dão i det nordlige Portugal.

Les mer om denne regionen

I starten av vinbondetilværelsen var det mye prøving og feiling. De drakk stort sett vinene sine selv, og med stor glede, ifølge Aune som forteller at det var først da de i 2011 fikk profesjonell hjelp at det ble fart i sakene. De fikk den portugisiske ønologen Virgilio Loureiro med på laget, og det må ha vært et genitrekk, i hvert fall om vi skal dømme utfra de tre vinene som kom til landet sist måned. En av dem er allerede utsolgt, og av den hvite er det bare få flasker igjen.

Roar Aune på traktoren . Foto: Picasa

Men den røde reservaen som er laget etter modell av en klassisk Dão-rødvin, hvilket vil si en blanding av lokale druer som touriga nacional, tinta roriz, alfrocheiro preto og jaen, er fortsatt å få tak i og altså riktig så vellykket. Den er fyldig med gode runde tanniner og flott syrlig mørk frukt. Topp følge til kjøtt, også vilt, eller å legges i kjelleren.

Neste årgang kommer snart

Selv har jeg hatt gleden av å drikke flere tiår gamle rødviner fra Dão og de er bemerkelsesverdig lagringsdyktige. Selv om prisene er latterlige lave. Dão er derfor fortsatt en av vinverdenens små skatter som vi må nyte mens vi har dem.

Selv om den norsk-tyske vingården fortsatt er «in the making», har paret klart å få fram det unike ved denne regionen, og det er all grunn til å glede seg til neste påfyll – altså årgang 2016 - som kommer allerede i august.

Petra Lohmann i vinmarken. Foto: Picasa

 

Av årgang 2015 laget de 5000 flasker og fra 2016 blir det dobbelt så mye tilgjengelig når alle de 3,5 hektarene gir frukt. Det skulle bety noe slikt som at «alle får» også av hvitvinen som er riktig så spennende og steds- og druetypisk. Det er den lokale druen encruzado som utgjør hovedtyngden og den er kjent for sin gode karakter, lagringspotensial og evne til å hente ut mineralpreg fra det typiske granittjordsmonnet i området. Det er bare å krysse av i kalenderen.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Søndagsmiddag som får opp appetitten
Dagens rett
Kyllinglår med pepperrot- og gressløksmør

Søndagsmiddag som får opp appetitten

Denne kyllingretten er sommerlig og samtidig smaksrik. Perfekt etter en lang tur i skogen. Oppskriften er såre enkel.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du maiutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du maiutgaven 2025 av Apéritif magasin

Bli med til stjernerestauranten Savage i Oslo, opplev Franciacorta på sykkel, Etna rundt og et dypdykk i Oaxacas gastronomi og ekte mezcal.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her