UKENS VIN: Ja, nordmenn kan faktisk lage riktig god vin. Det er disse bevis på
Ukens vin

Ja, nordmenn kan faktisk lage riktig god vin. Det er disse bevis på

Det høye innslaget av håndarbeid til tross, er denne rødvinen veldig billig og ikke minst et veldig godt kjøp. Den hvite er så å si utsolgt, men kommer snart i ny årgang.

Fottråkkingen av druene som er blitt til Aune Lohmann Reserva Tinto 2015 gjøres til akkompagnement av fadomusikk, ifølge Roar Aune som er den ene halvdelen av Dão-vingården Vihnos das Merces. Den andre er hans tyske samboer Petra Lohmann. Sammen har de satset pensjonen (blant annet fra Aunes 40 år med å kle opp nordmenn – Dressmann, Voice of Europe, Ricco Vero etc) på å åpne vinverdenens øyne for den glemte regionen Dão i det nordlige Portugal.

Les mer om denne regionen

I starten av vinbondetilværelsen var det mye prøving og feiling. De drakk stort sett vinene sine selv, og med stor glede, ifølge Aune som forteller at det var først da de i 2011 fikk profesjonell hjelp at det ble fart i sakene. De fikk den portugisiske ønologen Virgilio Loureiro med på laget, og det må ha vært et genitrekk, i hvert fall om vi skal dømme utfra de tre vinene som kom til landet sist måned. En av dem er allerede utsolgt, og av den hvite er det bare få flasker igjen.

Roar Aune på traktoren . Foto: Picasa

Men den røde reservaen som er laget etter modell av en klassisk Dão-rødvin, hvilket vil si en blanding av lokale druer som touriga nacional, tinta roriz, alfrocheiro preto og jaen, er fortsatt å få tak i og altså riktig så vellykket. Den er fyldig med gode runde tanniner og flott syrlig mørk frukt. Topp følge til kjøtt, også vilt, eller å legges i kjelleren.

Neste årgang kommer snart

Selv har jeg hatt gleden av å drikke flere tiår gamle rødviner fra Dão og de er bemerkelsesverdig lagringsdyktige. Selv om prisene er latterlige lave. Dão er derfor fortsatt en av vinverdenens små skatter som vi må nyte mens vi har dem.

Selv om den norsk-tyske vingården fortsatt er «in the making», har paret klart å få fram det unike ved denne regionen, og det er all grunn til å glede seg til neste påfyll – altså årgang 2016 - som kommer allerede i august.

Petra Lohmann i vinmarken. Foto: Picasa

 

Av årgang 2015 laget de 5000 flasker og fra 2016 blir det dobbelt så mye tilgjengelig når alle de 3,5 hektarene gir frukt. Det skulle bety noe slikt som at «alle får» også av hvitvinen som er riktig så spennende og steds- og druetypisk. Det er den lokale druen encruzado som utgjør hovedtyngden og den er kjent for sin gode karakter, lagringspotensial og evne til å hente ut mineralpreg fra det typiske granittjordsmonnet i området. Det er bare å krysse av i kalenderen.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aune Lohmann Reserva Tinto 2015

Produsent:
Vinhos das Merces
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Portugal
Område:
Øvrige
Pris:
169,90 kr
Varenummer:
7350501
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen