Tester

Nyheter vin spesialpol oktober 2019

Gjensyn med gamle kjenninger som nok en gang beviser sin lagringskraft - og det til fortsatt svært så gunstige priser

Gjensyn med gamle kjenninger som nok en gang beviser sin lagringskraft - og det til fortsatt svært så gunstige priser

Portugals rødviner er som skapt for vinkjelleren. Her finner du både viner som skal gjemmes i dypet eller vellagrete dråper som er perfekte å diske opp med nå i høst.
Aase E. Jacobsen
15 Oktober 2019 - 14:45
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Jeg er klar over at portugisisk rødvin er et smalt segment, men når man som jeg har vært heftig begeistret i snart tre tiår, er det ikke til å unngå at man ønsker å dele denne gleden med flere. 

Derfor er nyhetene på spesialpolet i oktober verdt å ta en titt på. For her er det både viner som har et veldig langt liv i kjelleren foran seg, og viner som har ventet på å nytes i inntil 34 år. Ikke bare rødvin, men også hvitvin. 

De eldste som Caves Sao Joao Frei Joao Reserva 1985, er ikke gratis, naturlig nok, men kr 369,90 for en 23 år gammel vin som Bairrada Reserva 1996 fra Caves Sao Joao/Quinta do Poco do Lobo er jo et kupp. Disse vinene kostet heller ingenting i Portugal på begynnelsen av 1990-tallet, verken de yngste eller de vellagrete, så tiden har stått stille. 

Du kjøper ikke viner fra Portugal i spekulasjonsøyemed, men rett og slett fordi du er interessert i vin (og ikke bare penger). 

Aller eldst er Caves Sao Joao Bairrada Abafado 1960 som å sies å være et kupp til kr 929,90, selv om jeg ikke har smakt akkurat denne årgangen. Men den nærmer seg altså 60 år og det finnes 120 flasker av den, så det bør være gode sjanser for den som kjenner sin besøkelsestid.

Det aller meste av portugiserne er riktignok ung vin. Og ung portugisisk rødvin, særlig den fra Bairrada og av bagadruen, men også til en viss grad Dao, som stort sett er blandingsviner, tilhører ikke sjarmørene. Dette er viner som krever mat i dag, helst en karaffel og i hvert fall gode glass. Men siden prisene er så gunstige, har den vininteresserte råd til å legge dem i kjelleren i påvente av vidundere, og de skjer, garantert. 

Alt er kjøpt inn i svært små kvanta, med ett unntak og det er nordmannen Roar Aunes nyeste vin på det norske markedet, Aune Lohmann Dao Touriga Nacional Reserva   2017. En veldig god tolkning av portvinsdrue nummer en som sjelden opptrer alene, men når den gjør det, er det sjelden den skuffer.

Se utvalget av touriga-vin på polet

Den finnes i et antall av 600 flasker, så muligens nok til alle. For det er neppe det samme klientellet som betaler folk for å sove i kø for å få kloa i burgundere eller bordeauxer, som blir å se i spesialpolene på torsdag, men de som velger å dra slipper både å stå i kø og dra tomhendt derfra. 

Les mer om hans viner her

På side 3 og 4 finner du de 43 testete vinene etter poeng. Siden vinene ikke kan bestilles, er de i Apéritifs polliste merket med utsolgt

Her finner du alle vinene som lanseres

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her