Godbiter i pollisten

Beaujolais nouveau

I år blir det virkelig fest

I år blir det virkelig fest

Bojonovo som beaujolais nouveau kalles blant venner, er i år så allsidig og god at den kommer til å vinne selv de mest gjenstridigste hjerter og ganer.  Her kan studere 21 forskjellige viner av årets avling.
Aase E. Jacobsen
14 November 2018 - 14:45

Årets nye vin er nemlig utrolig morsom å smake, både fordi uttrykket er så variert, men også fordi det er laget mye virkelig god vin som med god samvittighet kan nytes i de kommende ukene. Ikke bare for å slurpes, men også til mat. Vi snakker om konsentrerte viner, noen har sågar tydelig tanninbitt, atter andre et forførende myke, men også med tydelig drue- og terroirpreg. 

Les hva vi har skrevet om beaujolais her

Sjelden har det vært så gøy å smake årets vin, også fordi utvalget nå er større enn noen gang. Og festen kommer til å fortsette, mye på grunn av at interessen for beaujolais og gamay er så stor og økende for tiden, og ikke minst fordi stadig flere barer og restauranter tar inn bojonovo-utgaven fra sine favorittprodusenter. Brasserie France er tradisjonen tro klar til å skjenke den ferske vinen allerede ved midnatt i dag. Andre steder som RadegastEinbar og Merkur, også i Oslo, tatt inn beaujolais nouveau i keykeg som er det samme fatet som håndverksbryggeriene bruker for øl. Maksimal friskhet er forklaringen for det uvanlige emballasjevalget som Emma og Andrew Nielsen har gjort for sin Le Grappin Beaujolais-Villages Nouveau 2018. Men den er altså ikke vurdert her. 

På neste side finner du de 21 beaujolais nouveauene som er testet listet etter poeng 

At 2018 var et varmt år, har de fleste fått med seg, og denne varmen ga ikke uventet en rekordtidlig innhøstning i de fleste vinregioner i Europa, Beaujolais inkludert. Allerede først uke av september var drueplukkerne i gang, og produsentene har prist seg lykkelige over veldig sunne druer i rikelige mengder, om enn med mindre druer med tykkere skall på grunn av tørke i august. 

Foto: ricochet64

For beaujolais nouveau er det klare fordeler med den tidlige innhøstningen, og spesielt i år som 2018 hvor den tredje torsdagen i november faller på den 15. november. Mens en rødvin vanligvis bruker noen uker på å gjennomføre gjæringen og får ytterligere noen måneder på å samle seg i  i tank eller fat etter at skallene er fjernet, fikk nouveau-produsentene knappe åtte uker på seg. Det er inkludert distribusjonen til alle verdenshjørner. Og det er egentlig relativt lang tid for en nouveau som i noen år må være på markedet seks uker etter innhøstningen. 

Det er takket være metoden karbonisk maserasjon at dette er mulig, for med den starter alkoholgjæringen inni druene som altså ikke presses først. Dette tar bare noen dager, før skallene så fjernes og gjæringsprosessen, inkludert den malolaktiske, kan avsluttes. Resultatet er på generell basis en vin med masse frukt og lite tanniner. Men i år som 2018 med høy modningsgrad og små konsentrerte druer er det som denne testen viser flere viner som har et godt tanninbitt. 

Å lage vin med dette tidspresset, er ikke ideelt, spesielt ikke for de stadig flere produsentene av naturorienterte viner, som lager vin uten tilsetning av gjær eller andre hjelpemidler for at vinen skal bli ferdig i tide. I disse tilfellene filtreres heller ikke vinene, de bare settes kaldt, ved 0 grader, for at rester av gjærceller skal dø og at utfellingen av tartarsyren skal skje før flasketapping. 

Så selv om beaujolais nouveau var ment å nytes i løpet av noen korte hektiske uker, for etter det var ikke vinen lenger drikkbar, er en myte som ikke har holdbarhet for flertallet av vinene som kommer til Norge i dag. 

Her kan du høre Camille Lapierre hos Ch. Cambon forklare karbonisk maserasjon til Vinofocus:

 

Slik er testen gjennomført:

Siden det ikke er lov å selge beaujolais nouveau før kl 00.00 den 15. november, er vinene smakt av Aase E. Jacobsen enten hos importør eller ved at testflaske er mottatt. Vinene er smakt åpent. 

Siden produktene ikke kan bestilles, er de i Apéritifs polliste merket med utsolgt

Her finner du alle de 33 beaujolais nouveau-ene som er kjøpt inn av polutsalgene i år og hvilke butikker som har hva

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær
Ukens drink

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær

Kombinasjonen av bringebær, bjørnebærlikør, champagne og gin og med en umiskjennelig smak av agurk og rose, kan ikke bli noe annet enn godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv denne eksotiske vrien på kylling fra grillen
Dagens rett

Prøv denne eksotiske vrien på kylling fra grillen

Persiskinspirerte retter er ikke hverdagskost, men det kan denne oppskriften fort gjøre dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her