Tester
Skal du ha det ekstra gøy på 17. mai, velger du petnat eller perlende vin

Skal du ha det ekstra gøy på 17. mai, velger du petnat eller perlende vin

Her har du 58 å velge mellom, og alle rekker du å få tak i før frokosten på nasjonaldagen.
Aase E. Jacobsen
10 Mai 2018 - 01:00

Fordelen med perlende, petillant, petnat eller frizzante er at de har lavere trykk, altså mindre bobler, og er derfor lettere å drikke mer av. Nå er jo ikke det et poeng i seg selv, men en fordel om det er dette du skal drikke gjennom hele festen. Også fordi vinene ofte har lavere alkohol. 

Før ble slik vin sett på med misbilligelse, den er rett og slett ikke fin nok sammenlignet med musserende vin laget på klassisk metode. Men siden enhver vinprodusent med respekt for seg selv i dag lager slik vin, i hvert fall kan det virke slik ut fra tilbud og etterspørsel, så er også kvaliteten veldig høy.

Perfekt druemateriale og naturlig framstilling er et veldig godt utgangspunkt for perlende vin av høy kvalitet, og altså langt å foretrekke framfor mer industrielt framstilt prosecco hvor boblene alltid er tilsatt vinen mens den er i tanken.

Dette er den mest autentiske proseccostilen

Et annet godt poeng er at perlende viner er lettere å åpne. De har ofte rett og slett bare en bruskork. Men rist for all del ikke på flaskene, la dem stå i ro en stund før de åpnes. Mange av disse vinene er nemlig tappet i flaske før de er gjæret ferdig og med en del restsukker, en metode som også kalles ancestrale. De aktive  gjærsoppene jobber helt til alt av restsukker er omdannet til alkohol og biproduktet som er kullsyre. Deretter omkorkes de på samme måte som for tradisjonell metode, men uten å tilsette sukker.

Dermed får du en knusktørr vin av typen brut nature. Som regel ender trykket på 2,5-3,5 bar, mens det for viner laget med tradisjonell metode er opp mot 6,5 bar. Forskjellen er at man for tradisjonell metode tilsetter sukker og gjær for å få til andregangsgjæringen i flasken. Dermed produseres mer kullsyre og altså trykk. Likevel kan de perlende vinene være ganske så livlige. Og ikke minst kan de ha bunnfall om de ikke er omkorket, det gjelder blant annet colfondo som er den ekte proseccoen, så skjenk forsiktig. 

På neste side finner du de 58 perlende vinene som er smakt

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her