Dette er ekte prosecco

Dette er ekte prosecco

Er du lei av prosecco som smaker brus, skal du prøve en av disse supertørre og friske boblevinene som forandrer seg fra gang til gang.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Colfondo-proseccoen er en veldig kul vinstil, men som alltid vil være et nisjeprodukt. En prosecco laget av relativt sent høstete druer som ikke får gjære fullt ut siden vinterkulden forhindrer prosessen.

Knusktørr med bunnfall

Før våren kommer tappes vinen i flaske med bruskork og en ny gjæring starter. Det skjer takket være restsukkeret, aktive gjærceller og den økte utetemperaturen. Boblene dannes dermed naturlig i flasken og gjæringen pågår til det ikke er mer sukker å konvertere. Resultatet er en knusktørr boblevin som selges med bunnfallet intakt.

Les mer om prosecco

Altså et sted midtveis mellom moderne proseccofremstilling og klassisk metode med annengangsgjæring i flaske, men altså uten omkorking. Som egentlig ligner mer på en rekke naturviner som kopierer tradisjonell fremstilling.

Les mer om naturvin med bobler

Det er nemlig slik den opprinnelige proseccoen ble fremstilt. Den som ble laget i «alle hjem» i området Valdobbiadene-Conegliano og som du fortsatt kan få på enklere serveringssteder samme sted.

Mange av disse vinene er en tanke rustikke, men har mye av druetypen glera (tidligere kalt prosecco) sin karakter i behold. Slik vin serveres i mugger for at du ikke skal få noe av bunnfallet i glasset.

Lovregulert fra 2012

Men den erfarne colfondo-drikker vet at det er i det siste glasset at kraften sitter. For å fordele godsakene på alle glass, kan du selvsagt snu flasken opp ned et par ganger før servering.

En håndfull produsenter har gjort denne «hjemmelagete vinen» tilgjengelig også utenfor områdets grenser og med den innsatsen sørget for at colfondo fra nå av er lovregulert som DOC Prosecco Frizzante Colfondo.

Blant disse er Riccardo Zanotto som holder til i Tarzo i den østlige svært kuperte delen av Valdobbiadene-Conegliano. Han lager en veldig vellykket prosecco, Zanotto Col Fondo 2012 (5892) , som kom i basis nå i juli. Til denne tenderen kom det 40 prøver, men det er bare noen få av disse som produserer colfondo fast.

Ikke industriprodukt

De større proseccoprodusentene ser på colfondo som mindre interessant siden det ikke er et industrielt produkt – og prosecco er i høyeste grad industri. Men det gjør ikke noe så lenge de seriøse små vinbøndene ser et marked i det.

Zanottos utgave har veldig god frukt, små bobler, dempet skum og saltaktig ettersmak. Det siste kommer av vinmarkenes høye innhold av fossiler som skjell og snegler.

Da jeg smakte 2011 første og andre gang var den veldig lukket, men den tredje flasken viste mye mer frukt, ikke minst med tilgang på luft.

Bunnfallet viktig

Det er litt av «greia» med denne type viner, nemlig at det er en del flaskevariasjon. Vin som fortsatt har aktiv gjær i flasken er nemlig ikke et «ferdig» produkt. For så vidt på samme måte som weissbier mit hefe.

For selv når alt sukkeret er konvertert til alkohol, fortsetter utviklingen. Bunnfallet gir «næring» og fedme til vinen. Selv to flasker fra samme batch kan smake forskjellig.

Og jo lengre den ligger på bunnfallet, jo rikere blir den. Marizio Donadi hos Casa Belfi foretrekker sin prosecco etter flere år. Det finnes eksempler på at 30 og 40 år gamle colfondoer fortsatt er friske. 2008-utgaven til Marizio er mer kompleks med et bedre integrert gjærpreg enn den ferske Casa Belfi Colfondo Prosecco 2012 (99096) som nå er i salg også i Norge.

Biodynami og rullesteiner

Den er for øvrig laget av biodynamisk dyrkete druer, og deler av vinen er fremstilt i amforaer. Men beliggenheten er utenfor det gode selskap, nemlig i det større Prosecco DOC, ved elven Piave hvor jordsmonnet er mer fruktbart, men også preget av store rullesteiner i mange meters dybde.

Les mer om området

Han har også laget Albino Armani Prosecco Colfondo (5803) for produsenten med samme navn. Den er en litt lettere utgave som da jeg smakte den for andre gang har antatt litt mer aromaer, men ellers er litt mer kantete enn de andre.

2012 er vellykket

Den «eldste» i salg i Norge er Bele Casel Colfòndo Asolo Prosecco Frizzante (5181) som er en elegant og mineralsk colfondo. Den kommer med «champagnekork» og gir dermed en litt mindre rustikk opplevelse enn de andre colfondoene. Men heller ikke denne er omkorket. Den kommer for øvrig fra Asolo som er det nyeste området for prosecco DOCG, vest for Valdobbiadene, i et småkupert område med mineralrikt jordsmonn.

Generelt for alle produsentene byr 2012 på noe rikere frukt enn 2011, men uansett er samtlige viner interessante å legge i kjelleren, gitt den ringe investeringen. 

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Zanotto Col Fondo 2015

Produsent:
Zanotto, Azienda Agricola
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Veneto
Pris:
169,90 kr
Varenummer:
589201
85 Poeng
Les smaksnotatene »

Casa Belfi Colfòndo Prosecco 2015

Produsent:
Casa Belfi
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
San Polo di PiaveTreviso
Pris:
195,10 kr
Varenummer:
9909601
82 Poeng
Les smaksnotatene »

Bele Casel Colfòndo Asolo Prosecco Frizzante

Produsent:
Bele Casel
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Veneto
Pris:
157,90 kr
Varenummer:
518101
83 Poeng
Les smaksnotatene »

Albino Armani Prosecco Colfondo

Produsent:
Albino Armani
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Veneto
Pris:
129,90 kr
Varenummer:
5803
82 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen