Tid for en ny meny

Da den New York-baserte Savoy-gruppen som eier historiske Connaught Hotel i London i 2003 engasjerte trestjerners kokken Gordon Ramsay til å ta over hotellets Food & Beverage, var følgene av beslutningen ukjente.
Redaksjonen
01 Mars 2006 - 13:41

Restauranten på Connaught Hotel var nemlig alt annet enn moderne, med sitt genuine edwardianske uttrykk. Den bar med stolthet rollen som en av de siste klassiske anglofranske restaurantbastionene.

Forvirrede stamgjester
Men dette skremte selvsagt ikke Ramsay Gordon, nå kjent fra tv-serien "Hell's Kitchen", som umiddelbart ga Angela Hartnett ansvaret for kjøkkenet og døpte restauranten om til Menu. De dyprøde veggene har fått nå oppfriskende følge av lys grønt, servitørene er kledd i jakker i stedet for smoking, og på kjøkkenet er det langt flere kvinner enn det en gang var.

Det nye chef's table er omringet av fire flatskjerms TV-monitorer som viser aktivitetene på de ulike avdelingene av kjøkkenet. Du kan altså nyte hovedrettene mens du følger med på forberedelsene av dessertene.

Under Hartnetts ledelse er Connaught-kjøkkenet kastet - ikke uten smerter - inn i det 21. århundre. Ikke bare er hun kvinne, men hun foretrekker det italienske og ikke det franske kjøkken. Et forhold som i starten skapte stor forvirring hos restaurantens mest tradisjonsbundne gjester.

Hartnett er ikke spesielt opptatt av at hun er hun en av Englands svært få topp kvinnelige kjøkkensjefer. - Jeg vet ikke hvorfor det er så få av oss, men det er trolig arbeidstiden og det faktum at det er en lite sosial jobb, samtidig som det er hardt fysisk arbeid, forklarer hun.

Liker struktur
En ting er hun helt sikker på og det er at fra det øyeblikk hun som tenåring lærte å lage mat av sin italienske bestemor, har hun drømt om å bli kokk. - Jeg har en dyp forståelse og respekt for italiensk matlaging på grunn av min familiebakgrunn, så hvorfor skulle jeg holde på med noe annet?, sier hun.
 
Etter å ha studert samtidshistorie, arbeidet Hartnett en periode som kokk i Barbados før hun fikk jobb på Aubergine i 1994 hvor hun ble kjent med Ramsay. Etter det har hun vært involvert i alle hans bedrifter og er dermed hans mest betrodde medarbeider hver gang en ny restaurant skal åpnes.
 
Etter å ha jobbet på hans tre restauranter, L'Oranger, Petrus og Royal Hospital Road dro hun til Glasgow for å åpne Amaryllis. Deretter ble hun kjøkkensjef på Dubai Creek Hilton Hotel, hvor hun hadde ansvaret for så vel brasseriet Glasshouse og fine dining-restauranten Verre.

- Jeg liker den strukturerte måten Gordon driver restaurantkjøkkenene på. Og jeg liker å sette hans systemer ut  livet, understreker hun.

Pasta som signaturrett
Når det gjelder rollen på Connaught, har hun følgende å si: - Jeg vet at mange var bekymret, men målet er å gjøre stedet vennligere og mer tilgjengelig for gjester som ellers aldri kunne tenke seg å spise her. Dessuten får de mye bedre mat enn de forventer.

Og det virker som at det har slått til, for bare et par måneder etter reåpningen var Hartnetts pastahalvmåner i gylden buljong allerede blitt restaurantens signaturrett.

For å berolige stamgjester fortsatte det røde Grill Room å tilby klassiske retter i form av en egen meny med navn Connaught's Favourites som inneholder retter som karsesuppe med posjert vaktelegg, ovnsstekt rapphøne og Dover flyndre.

Men for det meste er også menyen i så vel Menu og Grill Room påvirket av middelhavskjøkkenet, og nær sagt selvsagt endres den ukentlig avhengig av hva som er best til en hver tid.

Åpningsmenyen inkluderte foretter som carpaccio av Gressingham-and med grillet asparges og parmesan samt en tortilla med ovnsbakt gresskar og amaretto servert med salviesmør. Blant hovedrettene var røykt svineside med karamelliserte rotgrønnsaker og timianbuljong samt hjortefilet med nepeconfit og pærepuré.

The Connaught, 16 Carlos Place, London, United Kingdom, W1.
Telefon: +44 20 7499 7070.

Tekst: Angela Singleton, London Press Service
Foto (av Angela Hartnett): Sauce Communications
Oppdatert artikkel fra 2003
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri
Dagens rett

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri

Denne oppskriften blir fort familiens store favoritt. Kikerter og kylling er en super kombinasjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her