Tid for en ny meny

Da den New York-baserte Savoy-gruppen som eier historiske Connaught Hotel i London i 2003 engasjerte trestjerners kokken Gordon Ramsay til å ta over hotellets Food & Beverage, var følgene av beslutningen ukjente.

Restauranten på Connaught Hotel var nemlig alt annet enn moderne, med sitt genuine edwardianske uttrykk. Den bar med stolthet rollen som en av de siste klassiske anglofranske restaurantbastionene.

Forvirrede stamgjester
Men dette skremte selvsagt ikke Ramsay Gordon, nå kjent fra tv-serien "Hell's Kitchen", som umiddelbart ga Angela Hartnett ansvaret for kjøkkenet og døpte restauranten om til Menu. De dyprøde veggene har fått nå oppfriskende følge av lys grønt, servitørene er kledd i jakker i stedet for smoking, og på kjøkkenet er det langt flere kvinner enn det en gang var.

Det nye chef's table er omringet av fire flatskjerms TV-monitorer som viser aktivitetene på de ulike avdelingene av kjøkkenet. Du kan altså nyte hovedrettene mens du følger med på forberedelsene av dessertene.

Under Hartnetts ledelse er Connaught-kjøkkenet kastet - ikke uten smerter - inn i det 21. århundre. Ikke bare er hun kvinne, men hun foretrekker det italienske og ikke det franske kjøkken. Et forhold som i starten skapte stor forvirring hos restaurantens mest tradisjonsbundne gjester.

Hartnett er ikke spesielt opptatt av at hun er hun en av Englands svært få topp kvinnelige kjøkkensjefer. - Jeg vet ikke hvorfor det er så få av oss, men det er trolig arbeidstiden og det faktum at det er en lite sosial jobb, samtidig som det er hardt fysisk arbeid, forklarer hun.

Liker struktur
En ting er hun helt sikker på og det er at fra det øyeblikk hun som tenåring lærte å lage mat av sin italienske bestemor, har hun drømt om å bli kokk. - Jeg har en dyp forståelse og respekt for italiensk matlaging på grunn av min familiebakgrunn, så hvorfor skulle jeg holde på med noe annet?, sier hun.
 
Etter å ha studert samtidshistorie, arbeidet Hartnett en periode som kokk i Barbados før hun fikk jobb på Aubergine i 1994 hvor hun ble kjent med Ramsay. Etter det har hun vært involvert i alle hans bedrifter og er dermed hans mest betrodde medarbeider hver gang en ny restaurant skal åpnes.
 
Etter å ha jobbet på hans tre restauranter, L'Oranger, Petrus og Royal Hospital Road dro hun til Glasgow for å åpne Amaryllis. Deretter ble hun kjøkkensjef på Dubai Creek Hilton Hotel, hvor hun hadde ansvaret for så vel brasseriet Glasshouse og fine dining-restauranten Verre.

- Jeg liker den strukturerte måten Gordon driver restaurantkjøkkenene på. Og jeg liker å sette hans systemer ut  livet, understreker hun.

Pasta som signaturrett
Når det gjelder rollen på Connaught, har hun følgende å si: - Jeg vet at mange var bekymret, men målet er å gjøre stedet vennligere og mer tilgjengelig for gjester som ellers aldri kunne tenke seg å spise her. Dessuten får de mye bedre mat enn de forventer.

Og det virker som at det har slått til, for bare et par måneder etter reåpningen var Hartnetts pastahalvmåner i gylden buljong allerede blitt restaurantens signaturrett.

For å berolige stamgjester fortsatte det røde Grill Room å tilby klassiske retter i form av en egen meny med navn Connaught's Favourites som inneholder retter som karsesuppe med posjert vaktelegg, ovnsstekt rapphøne og Dover flyndre.

Men for det meste er også menyen i så vel Menu og Grill Room påvirket av middelhavskjøkkenet, og nær sagt selvsagt endres den ukentlig avhengig av hva som er best til en hver tid.

Åpningsmenyen inkluderte foretter som carpaccio av Gressingham-and med grillet asparges og parmesan samt en tortilla med ovnsbakt gresskar og amaretto servert med salviesmør. Blant hovedrettene var røykt svineside med karamelliserte rotgrønnsaker og timianbuljong samt hjortefilet med nepeconfit og pærepuré.

The Connaught, 16 Carlos Place, London, United Kingdom, W1.
Telefon: +44 20 7499 7070.

Tekst: Angela Singleton, London Press Service
Foto (av Angela Hartnett): Sauce Communications
Oppdatert artikkel fra 2003

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen