Tid for ganefart

Nå er det tid for Ganefart igjen. Norges Bygdekvinnelag skal også i år kåre det beste spisestedet langs veien.
Redaksjonen
11 Juni 2008 - 10:00

Tiltaket foregår i samarbeid med Landbruks- og matdepartementet og Innovasjon Norge, og viderefører suksessen fra 2006. Da viste landsvinneren Café Bios på Storslett i Troms, og andre spisesteder som kom høyt opp, at velsmakende måltider basert på regional matkultur også kan serveres langs veiene.
 
Åtte vinnere
Nå oppfordrer Norges Bygdekvinnelag alle som vil til å være med og nominere kandidater til en ny landsomfattende mønstring. Hensikten er å inspirere denne del av matbransjen til å legge seg litt ekstra i selen for å gjøre det hyggelig for gjestene, og samtidig servere smakfull og sunn mat basert på lokale råvarer og stedlige mattradisjoner.
 
I løpet av høsten skal det kåres åtte regionale vinnere. En av disse går til topps nasjonalt som landets aller beste spisested langs veien 2008. Spisesteder langs sjøveien kan også delta.
 
Lokale varer
Bruk av lokale råvarer med variasjon i forhold til sesong, er et av kriteriene juryene vil legge vekt på når det i første omgang skal kåres åtte regionale vinnere rundt i landet.
 
Andre punkter som gir poeng, er bruk av tradisjonsmat, kunnskap og formidling av historien bak retten, smak, hygiene og estetikk, samt planer for spisestedet fremover.
 
Prøvespising
Etter at forslagene på kandidater er kommet inn, vil det gjennom en spørreundersøkelse bli silt ut tre finalekandidater i hver av de åtte regionene. Disse vil få personlig besøk av en jury som både vil prøvesmake menyen og inspisere de omgivelser den frambys i.
 
I regionjuryene vil det sitte representanter for NBK og Innovasjon Norge, forsterket med matfaglig kompetanse fra for eksempel kokkenæringen eller annet matkyndig hold.
 
50 000 til landsvinneren
De åtte vinnerne får en invitasjon til å delta på årets Matstreif i Oslo - en stormønstring av lokal mat på Karl Johan 10. og 11. oktober.
 
Deretter konkurrerer de til slutt om å gå til topps nasjonalt. En pengepremie på 50 000 kroner venter på vinneren.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Strålende californiske Rhône-old-school-viner
+
Godbiter i pollisten

Strålende californiske Rhône-old-school-viner

Modellen er det beste fra Châteauneuf-du-Pape, men uten den høye alkoholen. Viner som dessuten representerer nyere californisk vinhistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med det tredje skal det skje: Gir seg ikke før Bocuse-gullet er sikret

Christian Andre Pettersen har to gull i Bocuse Europe og to bronse i Bocuse d’Or, og satser etter seieren i Årets kokk på det aller gjeveste, nemlig gull i januar 2027.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin
+
Ukens vin

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin

Utrolig nok, i et marked hvor prisene har økt betydelig, er det mulig å finne veldig seriøs vin i dette prissjiktet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour
+

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour

28 år gamle Eleonore Latour har startet jobben med å leve opp til en snart 300 års familietradisjon i Burgund.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Strålende californiske Rhône-old-school-viner
+
Godbiter i pollisten

Strålende californiske Rhône-old-school-viner

Modellen er det beste fra Châteauneuf-du-Pape, men uten den høye alkoholen. Viner som dessuten representerer nyere californisk vinhistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med det tredje skal det skje: Gir seg ikke før Bocuse-gullet er sikret

Christian Andre Pettersen har to gull i Bocuse Europe og to bronse i Bocuse d’Or, og satser etter seieren i Årets kokk på det aller gjeveste, nemlig gull i januar 2027.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så lett lager du en kinesisk klassiker
Dagens rett
Sursøt svinefilet på kinesisk vis

Så lett lager du en kinesisk klassiker

Svin i sursøt saus er garantert en rett du kjenner igjen fra besøk på kinarestauranter, men visste du at den var så enkel å lage?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin
+
Ukens vin

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin

Utrolig nok, i et marked hvor prisene har økt betydelig, er det mulig å finne veldig seriøs vin i dette prissjiktet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her