Tid for rosé

De første vårtegnene vekker atter lysten på rosé, en av de mest fleksible vintypene som finnes. Forutsatt at den er så god som ukens to viner.
Aase E. Jacobsen
10 Mai 2006 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Villa Gemma Montepulciano d'Abruzzo Cerasuolo 2012 (48339) tilhører kremen av roséer som har fått fast plass i en rekke polutsalg over hele landet. Men mange vil nok undre seg over at det virkelig er en rosé siden fargen er uvanlig dyp. Så er den laget av montepulcianodruer fra vinmarkene som gir rødvinen med samme navn. Som også lages av Masciarelli og er en av Abruzzos aller beste viner som dynges ned av glass, drueklaser, poeng og lovord. Rød montepulciano på dette nivået kjennetegnes av svært tett farge og masse smak, men til en svært høy pris. Den rosa utgaven derimot er utrolig gunstig priset. Mest sannsynlig er det snakk om druer fra yngre vinstokker eller druer som ikke er "verdig" å inkluderes i den store vinen.

Selv om rosé er billigere å lage, ingen fat- eller flaskemodning er involvert, er det likevel en aldri så liten gavepakke. Og en utmerket anledning til å få et nytt syn på rosé, for dette er seriøse saker som fullstendig fyller rollen til en rødvin. Den passer derfor sågar til rødt kjøtt, så vel rått (carpaccio eller tartar) som kokt, stekt eller grillet, men selvsagt også lysere kjøttsorter. Og gjerne med god saus for denne roséen har til og med et fint tanninbitt i tillegg til god syre. Men det er først og fremst frukt som karakteriserer en rosa vin, og det har denne i bøtter og spann.

Duften er småkompleks og byr på søte, røde og mørke bær, tropisk frukt og noe banan.Sistnevnte primæraroma vil forsvinne i løpet av noen måneder. I munnen er bærfylden, -sødmen og -friskheten stor og deilig. Dette er for øvrig en av få roséviner som både tåler og har godt av litt lagring. 2004 drikker eksempelvis perfekt i øyeblikket.

Dens lillebror Masciarelli Rosato 2012 (47336) skal imidlertid nytes i løpet av den kommende lyse årstiden. For denne vinens styrke er dens besnærende friskhet, og dermed et alternativ til hvitvin mer enn rødvin. Drikk den derfor til skalldyrtallerkenen, til så vel hvit som rød fisk med saus, til grillet sjømat, til reker med majones og til småretter som salater eller tapas. Den perfekte picnicvin med andre ord.

Dette er altså de rosa utgavene av montepulcianodruen som er Abruzzo-fylkets store stolthet. I hvert fall når den er i hendene på gode produsenter som Masciarelli. Selv om deres toppversjon av montepulciano ikke akkurat gir sommerlige assosiasjoner, passer den noe mer fatpregete Marina Cvetic Montepulciano d'Abruzzo 2001 (44716) veldig godt til seriøs grillmat, særlig på småhustrige kvelder.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her