Tidenes beste år for akevitt

Linie Aquaviten fyller år i år, samtidig var 2006 tidenes beste år for akevitt generelt og Linie Aquavit spesielt.
Redaksjonen
23 Januar 2007 - 11:08

Til sammen ble det solgt 2,7 millioner liter akevitt i fjor. For å få produsert dette gikk det med 11,2 millioner kilo poteter.

Av de 2,7 millioner literne ble 1,1 liter solgt her hjemme. Resten gikk til utlandet, der Danmark og Tyskland er de største markedene. Bare i Tyskland ble det omsatt Linie Aquavit for rundt 97 millioner norske kroner i fjor.

Både svenskene og danskene er sterke innen akevittproduksjon, men til tross for konkurransen økte Arcus det internasjonale salget med 3 prosent. Her hjemme økte salget med hele 8 prosent.

Tradisjoner
Aldri før har nordmenn vært så opptatt av nasjonale og lokale mat- og drikketradisjoner. Det gir utslag i salget og en akevitt som Lysholm Linie økte med hele 30 prosent.

- Vi opplever en nasjonal stolthet rundt akevitten som vi tidligere bare har sett i julesesongen, sier Halvor Heuch, som er destillatør i Arcus.

Jubileumsaquavit
I 1805 passerte Trondheimsbriggen Throndhiems Prøve ekvator. På dekket lå en last med norsk akevitt. Fatene ble åpnet da skipet kom hjem to år senere og familien fant ut at akevitten hadde utviklet seg til det bedre på grunn av reisen.

Dette var altså i 1807. Derfor feirer Norges eldste merkevare - Linie Aquaviten - sitt 200-årsjubileum i år. Dette vil bli markert med en eksklusiv Jubileumsaquavit som kun vil bli fremstilt i et antall av 2000 nummererte flasker.

Linie Aquavit er Norges mest kjente merke på det internasjonale markedet. Hele 95 prosent av all Linie selges til utlandet, og det er Tyskland som er det største enkeltmarkedet.

Over halvparten av eksporten gikk til Tyskland, men merket vokste også i Danmark og USA.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag
Dagens rett

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag

Saftige skiver av rosastekt biffkjøtt på godt brød med brie og aioli. Mer trenger du faktisk ikke. Bare oppskriften, og den får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her