Tidløs trend

Hva som er kjøkkenets aller beste råvare kan vi selvfølgelig diskutere. Men det er vel ikke veldig kontroversielt å nevne kylling, slik vi gjør i denne nye boken. En hel verden kan da ikke ta feil?
Redaksjonen
28 Januar 2002 - 09:30

Teksten er hentet fra Bokklubben Mat- og Vinglede, Apéritifs samarbeidspartner på nettet:

Hverdagsbeslutninger i de tusen millioner hjem verden over viser seg nemlig å være forbløffende like: "Tenker vi tar kylling i dag", heter det i Mexico og Mandalay, i Edinburgh og Ecuador. I Osaka og Oslo også, for den saks skyld.

Men måten de tilbereder den på et kontinent eller to borte er det ikke sikkert du har tenkt på før. Boken Kylling - kjøkkenets beste råvare er kjøkkenversjonen av en verdenskjent film. "Jorden rundt på 80 retter" kunne vært en passende undertittel (bortsett fra at du får flere enn 80 oppskrifter her) for dette er tanken: Å gi deg en oversikt over den beste kyllingkompetansen i en hel matinteressert verden. Den er ikke liten. I Amerika, Asia, Europa, Oseania og Afrika har mennesker gjennom generasjoner skapt og videreutviklet noen av de beste retter en tallerken kan inneholde.

Klart det er grunn til å se nærmere på dette. Du forstår, egentlig er det mulig å leve et helt liv på dette hvite kjøttet. Det er ikke bare relativt rimelig og lettlaget, det er også påstått å være det sunneste kjøtt, og i tillegg så samarbeidsvillig at det passer til de aller fleste tilleggsråvarer, kryddere og tilberedningsmetoder. Men dette visste du vel?

Favoritter
Derfor er det egentlig bare å gå til kilden og sjekke bokens innholdsfortegnelse. Den er et som et variert kyllingleksikon, nærmest. Vi spiser stadig mer kylling, og vi vil tilberede relativt lett og morsomt. Det er derfor vi gir deg denne boken. En enkel veiviser i hverdagen er ikke noe du skal kimse av.

Lurer du på den jødiske mors alle tiders beste kyllingsuppe? Vet du ikke hvordan Kiev-kyllingen ble til - og hvordan du kan få den til selv? Har du aldri glemt den gang du spiste Kentucky fried? Interessert i indisk tandoori? Har du thaicurry med kylling som en av dine favoritter? Eller japansk yakitori? Saté-spyd? Eller rett og slett den franske coq au vin?

Farvel til den ferdiggrillete
Kylling er klassikere og restaurantbestselgere og trendmat på en og samme tid. Og kloden rundt finnes det så mange ordentlig gode kyllingretter at det måtte jo bare komme en slik oppskriftsamling. Det er ikke lenge siden kylling i Norge var ensbetydende med ferdiggrillet, paprikafarget og relativt tørre hel og  halv fugl - og noe frossent innimellom. Fortsatt leverer mange forretninger ferdiggrillet til alle dem som ennå ikke har oppdaget at det bare er tull. Det tar ikke lang tid å varmebehandle selv, og det er utvilsomt bedre. Farvel til grilla kylling - velkommen kinesisk wonton, nordafrikansk b'tilla, engelsk kyllingpai eller meksikanske fajitas.

Ta sjansen på å lage fransk paté, nigeriansk kyllinggryte, jerkkylling slik de gjør den på Jamaica, eller - hvis den må være grillet - forsøk heller å kopiere oppskriften fra Australia.

Tilpasset Rimi-generasjonen
Det er jo ikke vanskelig. Forfatteren Clare Ferguson forklarer i innledningen at hun har tatt seg flere friheter med oppskriftene. Grunnen er at dette skal oppleves som gjennomførbart også for oss nordboere, med RIMI som sentral premiss- og råvareleverandør.

- Her finner du ingen tunge "korrekte" retter. I stedet har jeg tilpasset, forenklet og byttet ut råvarer, slik det er blitt gjort på kjøkkenet til alle tider. Det kan være vanskelig å finne opprinnelsen til en rett nettopp fordi den er blitt forandret og justert, og fordi det gjerne er flere land som hevder å ha opphavsretten skriver hun.

Det er ikke lett å plukke ut den beste av alle disse kyllingoppskrifter. Det skal vi kanskje heller ikke forsøke på. Noen elsker kyllingvinger over alt på jord, og de får gode råd her. Andre mener at kylling er alle best når den tilberedes enklest mulig - helstekt, saftig inni og sprø utenpå. De aller fleste av oss har en eller annen favoritt - og det er helt i orden, så klart. Men det skulle ikke forundre om ikke kyllingen - hverdagslig eller festfin - skulle klare å overraske deg.

Her har du en ypperlig hjelper - komplett med egne kapitler om stuffing, oppbinding, oppskjæring, steketemperaturer, dypfrysing og hygiene. Det siste høres muligens en anelse for skolekjøkkenaktig for deg? Ikke vær så sikker. Du har ennå mye å lære, med mindre du har kokkeutdanning. Du har ennå mye å glede deg til.

Clare Ferguson:
Kylling
Forlag: Gyldendal Fakta
Oversatt av: Dorthe Erichsen
Originalens tittel: Chicken from Maryland to Kiev
Format: 22,8 x 23,5 cm
Sider: 144

Meld deg inn i Bokklubben Mat- og Vinglede å få boken til medlemspris.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt

Selv på regionalnivå er kvaliteten topp, og her får du sågar god valuta for pengene, noe som er sjeldent fra Burgund i dag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig
+
Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig

For denne flasken som koster 179,90, inneholder biodynamisk dyrkede druer fra toppvinmarker, er så bærekraftig den kan bli, og er signert en rieslingmagiker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 30.mai i Oslo

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla

Vi byr på fabelaktige viner fra California kombinert med utsøkt mat i historiske omgivelser den 30. mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt

Selv på regionalnivå er kvaliteten topp, og her får du sågar god valuta for pengene, noe som er sjeldent fra Burgund i dag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her