Til kokeboksamleren

Nå kan du lese om Apéritifs favoritter blant årets bøker med appell til den mat- og drikkeinteresserte - her finner du gavetipsene til den matfrelste.
Redaksjonen
13 Desember 2006 - 15:50

Bøker er den beste gaven, og kokebøker er å finne under mange grantrær på julaften. Det er derimot sjelden at det gis ut unike kokebøker, det meste er variasjoner over velkjent temaer.

Våre beste råvarer
Det kan du også si om tospannet Bølgen & Mois Fisk & Vin. Men boken berører like fullt et viktig tema - nemlig hvordan finne riktig vin til de forskjellige typer sjømat.

Boken er dessuten svært så pedagogisk lagt opp som bare vår faste og populære foredragsholder Toralf Bølgen kan gjøre det.
 
Makkeren Trond Moi har sørget for gode og spennende oppskrifter som alle kan klare.
 
Fisk & Vin (Gyldendal), kr 449,-
Bestillingsnummer:  ISBN-10: 82-05-36196-7

Sterk debut
Et annet radarpar, men som riktignok aldri har jobbet sammen, er Rune Pal & Christer Berens. Førstnevnte debuterer faktisk med Helt chef. Endelig, sier vi som har vært tilhenger av hans smaksrike kjøkken gjennom mange år, enten det har vært på Klosteret, Fogo eller nå Haga og RealFood.
 
Denne boka lider som de aller fleste norske kokebokutgivelser av slapp repro og dårlig gjengivelse, men innholdet holder altså godt mål.
 
Helt chef (Schibsted), kr 339,-
Bestillingsnummer:  ISBN 10: 82-516-2266-2
Verdens beste fra verdens nest beste
En som alltid er til å stole på, og som også valgte en sen litterær debut (faktisk etter at han ble verdens neste beste kokk), er Tom Victor Gausdal.
 
Selv om kokeboka Husmannskost kom ut for ett år siden, er den like aktuell fortsatt.

Ikke så rart den ble kåret til verdens beste kokebok i den internasjonale kokebokkonkurransen Gourmand Cook book Award i år.
 
Boken kommer nå i ny utgave, mindre format og med spiral i ryggen og til halv pris. 
 
Husmannskost (Press Forlag), kr 199,-
Bestillingsnummer: ISBN: 82-7547-250-4 

Verdens beste kokk
Verdens aller beste kokk, Charles Tjessem, fra 2003, altså to år før Gausdal deltok i Bocuse d'Or, er ute med en veritabel reklameplakat for sitt hjemfylke.
 
At Rogaland er et mateldorado har nok mange fått med seg, og Tjessem viser med glede og stolthet frem produsentene av godsakene.

De lokale spesialitetene benytter han seg selvsagt av på sin egen restaurant Charles & De i Sandnes. Dette får du selvsagt smakebiter på i kokeboka Rett skal være rett.
 
Rett skal være rett (Press Forlag), kr 298,-
Bestillingsnummer: ISBN: 82-7547-251-2
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fastfood som tenkes kan
Dagens rett

Den beste fastfood som tenkes kan

Blåskjell er hverdagsluksus og hurtigmat i et og samme nett. Prøv denne velsmakende oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her