Til topps i kjøttskjæring

Tor Strømsjordet fra Gjøvik er ny norgesmester i kjøttskjæring. Han stakk av med tittelen i knivskarp konkurranse med eliten av norske kjøttsagsvingere. På bare 18 minutter parterte den blodferske norgesmesteren en kvart okse etter alle kunstens regler.
Redaksjonen
28 August 2002 - 01:01

Konkurransen gikk av stabelen i forbindelse med den attende Matfestivalen i Ålesund mandag. Strømsjordet stakk av med seieren foran Frank Orheim fra Stranda og Børge Lein fra Trondheim, som kom på henholdsvis andre- og tredjeplass.

- Helt utrolig, sier en tydelig overrasket norgesmester. Strømsjordet jobber til daglig som råvaresjef ved NKI Spis på Gjøvik. - Derfor har jeg jo et lite handikap, ettersom jeg ikke har drevet med storfeskjæring på tre år, sier Strømsjordet. Men med 19 år i bransjen, sitter fagkunnskapen der den skal. Strømsjordet er dessuten innehaver av norgesmestertittelen i skjæring av svin fra 1999.

Tid og kvalitet
Bevæpnet med brynjeforkle, stålhanske og nyslipte redskaper satte ni finalister fra hele landet hverandre i stevne i NM. Konkurransen går ut på å partere en halv oksebakpart på kortest mulig tid. I tillegg får deltakerne poeng for knivsliping og kvalitet på arbeidet som er gjort. En halv time er alt deltakerne har til disposisjon, og alle som har prøvd å beine ut et enkelt lite lammelår, kan lett forestille seg at det her er snakk om avansert bruk av kniven.

- Det er ikke nødvendigvis den aller raskeste som vinner. Vi verdsetter også kreativitet, fagkunnskap, teknikk og evne til å utnytte råvaren. Hvert enkelt stykke finveies derfor etter konkurransen, og vi ser også etter kuttskader på produktene, sier hoveddommer Vigleik Haugen.

Spesialister
Fagsjef Espen Lynghaug i Kjøttindustriens Fellesforening (KIFF) opplyser at kjøttskjærerne rundt om i landet produserer enorme verdier for bedriftene.

- En enkelt kjøttskjærer skaffer bedriften en verdiøkning på mellom 800 og 1000 kroner i timen. Det vi har sett i dag er høyt spesialiserte fagfolk med storfeskjæring som sitt område, sier Lynghaug.

Det er i år femte gang NM i kjøttskjæring arrangeres. I løpet av de nærmeste to dagene skal publikum i Ålesund også få se både svenner og lærlinger vise sine kunster innenfor finstykking.

- Vi ønsker å vise frem bredden i faget, og kanskje lokke noen flere unge til å velge denne yrkesutdannelsen. Kjøttbransjen har fire fagretninger: Slakter, kjøttskjærer, pølsemaker og butikkslakter. Det er dermed et yrkesvalg med mange muligheter. Med en kjøttfaglig utdanning i lomma kan du for eksempel drive delikatesseavdelingen i en matbutikk, sier Lynghaug.

Kilde: Newswire
Foto: Ingunn Solli
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her