Til topps i kjøttskjæring

Tor Strømsjordet fra Gjøvik er ny norgesmester i kjøttskjæring. Han stakk av med tittelen i knivskarp konkurranse med eliten av norske kjøttsagsvingere. På bare 18 minutter parterte den blodferske norgesmesteren en kvart okse etter alle kunstens regler.
Redaksjonen
28 August 2002 - 02:00

Konkurransen gikk av stabelen i forbindelse med den attende Matfestivalen i Ålesund mandag. Strømsjordet stakk av med seieren foran Frank Orheim fra Stranda og Børge Lein fra Trondheim, som kom på henholdsvis andre- og tredjeplass.

- Helt utrolig, sier en tydelig overrasket norgesmester. Strømsjordet jobber til daglig som råvaresjef ved NKI Spis på Gjøvik. - Derfor har jeg jo et lite handikap, ettersom jeg ikke har drevet med storfeskjæring på tre år, sier Strømsjordet. Men med 19 år i bransjen, sitter fagkunnskapen der den skal. Strømsjordet er dessuten innehaver av norgesmestertittelen i skjæring av svin fra 1999.

Tid og kvalitet
Bevæpnet med brynjeforkle, stålhanske og nyslipte redskaper satte ni finalister fra hele landet hverandre i stevne i NM. Konkurransen går ut på å partere en halv oksebakpart på kortest mulig tid. I tillegg får deltakerne poeng for knivsliping og kvalitet på arbeidet som er gjort. En halv time er alt deltakerne har til disposisjon, og alle som har prøvd å beine ut et enkelt lite lammelår, kan lett forestille seg at det her er snakk om avansert bruk av kniven.

- Det er ikke nødvendigvis den aller raskeste som vinner. Vi verdsetter også kreativitet, fagkunnskap, teknikk og evne til å utnytte råvaren. Hvert enkelt stykke finveies derfor etter konkurransen, og vi ser også etter kuttskader på produktene, sier hoveddommer Vigleik Haugen.

Spesialister
Fagsjef Espen Lynghaug i Kjøttindustriens Fellesforening (KIFF) opplyser at kjøttskjærerne rundt om i landet produserer enorme verdier for bedriftene.

- En enkelt kjøttskjærer skaffer bedriften en verdiøkning på mellom 800 og 1000 kroner i timen. Det vi har sett i dag er høyt spesialiserte fagfolk med storfeskjæring som sitt område, sier Lynghaug.

Det er i år femte gang NM i kjøttskjæring arrangeres. I løpet av de nærmeste to dagene skal publikum i Ålesund også få se både svenner og lærlinger vise sine kunster innenfor finstykking.

- Vi ønsker å vise frem bredden i faget, og kanskje lokke noen flere unge til å velge denne yrkesutdannelsen. Kjøttbransjen har fire fagretninger: Slakter, kjøttskjærer, pølsemaker og butikkslakter. Det er dermed et yrkesvalg med mange muligheter. Med en kjøttfaglig utdanning i lomma kan du for eksempel drive delikatesseavdelingen i en matbutikk, sier Lynghaug.

Kilde: Newswire
Foto: Ingunn Solli

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til
+
Ukens vin

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til

De to sørfranske vinene har alt du trenger for en sensommerlig vinglede og mye kjærlighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik tar du vare på soppen
Guide
Oppskrifter med sopp du har plukket selv

Slik tar du vare på soppen

Du kjenner deg kanskje igjen - soppkurven bugner og du vet ikke hvordan du skal ta vare på soppen du har plukket. Vi har oppskriftene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine
+
Klubb
Ny spalte: Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine

Jeg kan love deg at du vil huske denne kombinasjonen lenge.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du har lyst på burgunder, men ikke vil ta noe fra kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter
Forsiden akkurat nå
Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til
+
Ukens vin

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til

De to sørfranske vinene har alt du trenger for en sensommerlig vinglede og mye kjærlighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik tar du vare på soppen
Guide
Oppskrifter med sopp du har plukket selv

Slik tar du vare på soppen

Du kjenner deg kanskje igjen - soppkurven bugner og du vet ikke hvordan du skal ta vare på soppen du har plukket. Vi har oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når du lager disse av fiskerestene, blir det ikke en smule igjen
Dagens rett
Fiskepanetter som i India

Når du lager disse av fiskerestene, blir det ikke en smule igjen

Panetter eller kroketter er reneste snacksen som er helt umulig å ikke like. Kanskje bør du lage dobbel porsjon først som sist.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du først får smaken på stekt sild på denne måten, er du solgt
Dagens rett
Sennepsmarinert sild

Når du først får smaken på stekt sild på denne måten, er du solgt

Den syrlige og lett skarpe smaken av sennep og rømme matcher veldig godt den delikate men også umiskjennelige smaken av vårsild.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.
Matkurs og vinkurs
Apéritifs Vinskole del 1

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.

Å kunne noe om vin blir stadig viktigere. Både å forstå hva vin er, hvordan den smaker og hvordan du velger riktig vin til mat. Nå tilbyr vi deg som tørster etter enda mer kunnskap om vin, å bli elev ved Apéritifs Vinskole.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine
+
Klubb
Ny spalte: Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine

Jeg kan love deg at du vil huske denne kombinasjonen lenge.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her