Til topps i kjøttskjæring

Tor Strømsjordet fra Gjøvik er ny norgesmester i kjøttskjæring. Han stakk av med tittelen i knivskarp konkurranse med eliten av norske kjøttsagsvingere. På bare 18 minutter parterte den blodferske norgesmesteren en kvart okse etter alle kunstens regler.

Konkurransen gikk av stabelen i forbindelse med den attende Matfestivalen i Ålesund mandag. Strømsjordet stakk av med seieren foran Frank Orheim fra Stranda og Børge Lein fra Trondheim, som kom på henholdsvis andre- og tredjeplass.

- Helt utrolig, sier en tydelig overrasket norgesmester. Strømsjordet jobber til daglig som råvaresjef ved NKI Spis på Gjøvik. - Derfor har jeg jo et lite handikap, ettersom jeg ikke har drevet med storfeskjæring på tre år, sier Strømsjordet. Men med 19 år i bransjen, sitter fagkunnskapen der den skal. Strømsjordet er dessuten innehaver av norgesmestertittelen i skjæring av svin fra 1999.

Tid og kvalitet
Bevæpnet med brynjeforkle, stålhanske og nyslipte redskaper satte ni finalister fra hele landet hverandre i stevne i NM. Konkurransen går ut på å partere en halv oksebakpart på kortest mulig tid. I tillegg får deltakerne poeng for knivsliping og kvalitet på arbeidet som er gjort. En halv time er alt deltakerne har til disposisjon, og alle som har prøvd å beine ut et enkelt lite lammelår, kan lett forestille seg at det her er snakk om avansert bruk av kniven.

- Det er ikke nødvendigvis den aller raskeste som vinner. Vi verdsetter også kreativitet, fagkunnskap, teknikk og evne til å utnytte råvaren. Hvert enkelt stykke finveies derfor etter konkurransen, og vi ser også etter kuttskader på produktene, sier hoveddommer Vigleik Haugen.

Spesialister
Fagsjef Espen Lynghaug i Kjøttindustriens Fellesforening (KIFF) opplyser at kjøttskjærerne rundt om i landet produserer enorme verdier for bedriftene.

- En enkelt kjøttskjærer skaffer bedriften en verdiøkning på mellom 800 og 1000 kroner i timen. Det vi har sett i dag er høyt spesialiserte fagfolk med storfeskjæring som sitt område, sier Lynghaug.

Det er i år femte gang NM i kjøttskjæring arrangeres. I løpet av de nærmeste to dagene skal publikum i Ålesund også få se både svenner og lærlinger vise sine kunster innenfor finstykking.

- Vi ønsker å vise frem bredden i faget, og kanskje lokke noen flere unge til å velge denne yrkesutdannelsen. Kjøttbransjen har fire fagretninger: Slakter, kjøttskjærer, pølsemaker og butikkslakter. Det er dermed et yrkesvalg med mange muligheter. Med en kjøttfaglig utdanning i lomma kan du for eksempel drive delikatesseavdelingen i en matbutikk, sier Lynghaug.

Kilde: Newswire
Foto: Ingunn Solli

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen