Tina til topps

Tina Jacobsen fra Engø Gård stakk av med seieren i J. Moreau Fish Dish Awards.
Redaksjonen
17 September 2005 - 02:00

Østersfylt piggvar på kremet hjertesalat, potetgalette, og fritert østersbrandade i hagesyreskum er en tilnærmet perfekt match til J. Moreau Chablis 2004. Mesteren bak er Tina Jacobsen fra Engø Gård som nok en gang demonstrerte sin evne til å kombinere mat og vin. J. Moreau Fish Dish Awards er hennes tredje seier i en slik kokkekonkurranse. Den forrige var Santa Rita Gourmet Cup 2004 samt Young Chef of the Year 2003.

Men i J. Moreau Fish Dish Awards var oppgaven å finne den optimale fiskeretten til J. Moreaus standardchablis. Og det klarte altså Tina.. I følge Remi Madsen fra juryen fikk Tina til å balansere retten, samtidig som hun hadde en vågal kombinasjon av ingrediensene. Retten smakte like godt med chablisen som den var flott på tallerkenen.

Konkurransen arrangeres i en håndfull utvalgte land årlig, i år var det Englands, Japans, Bahrains og altså Norges tur. Tina er eneste kvinne blant årets vinnere som samles til fire dagers opphold i Chablis. Samtlige vinneroppskrifter vil bli brukt i en kampanje for J. Moreau neste år.

De som måtte se seg slått av Tina i den norske finalen var Even Ramsvik, GI (nr 2), Bjørnar Amdahl, Lysebu (nr 3), Frode Alræk, Søtt & Salt, Egil Ohm, NB Sørensen og Stian Haugland, Lofoten.
 
Juryen bestod av Terje Ness, Haga, Bjørn A. Cameron, Flavours, Aase E. Jacobsen, Apéritif, Rune Pal, Haga, Remi Madsen, Hotel Continental og Robert Lie, Restaurant Oscarsgate.

J. Moreau på polet (klikk)

Østersfylt piggvar på kremet hjertesalat, potetgalette, og fritert østersbrandade i hagesyreskum
4 porsjoner

Østersfylt piggvar:
1 piggvar à 2 kg.
16 Gigas østers
2 sjalottløk
1 sitron
1/8 bunt bladpersille
½ dl olivenolje
salt & pepper

Åpne østersene og kutt fint. Bland med blansjert persielle, løk, sitronsaft, olivenolje, salt og pepper.

Fileter piggvaren og skjær ut fire stykker à ca 100 g. Lag en lomme i hver filet og fyll med østersblandingen. Krydre med salt og pepper og damp i fiskekasserolle.

Potetgalette:
250 g mandelpoteter
35 g smør
2 tbls potetmel
2 g bakepulver
3 tbls kremfløte
2 egg
salt & pepper
ghee (klaret smør)

Skrell og kok potetene og lag puré. Avkjøl og bland med de øvrige ingerediensene. Smak til med salt og pepper. Steik i ghee som små galetter (tykke pannekaker).

Puré av hjertesalat:
2 hjertesalat
salt, pepper og muskat

Del hjertesalaten i fire deler. Blansjer og la dryppe godt av seg. Ha i en Paco-jet-beholder og frys. Kjør deretter i Paco-jet-maskinen, tin og smak til med salt, pepper og muskat.

Posjerte vaktelegg:
4 vaktelegg
salt
eddik
Posjer eggene i kokende vann tilsatt litt eddik og salt.

Kremet hjertesalat:
2 hjertesalat
2 dl kremfløte
1/8 bunt gressløk
salt, pepper og muskat

Skjær bort stilken fra hjertesalaten. Kok inn kremfløten noe og bland inn i kremfløten. Smak til.

Østers- og potetbrandade:
250 g mandelpotetpuré
1 dl olivenolje
¼ bunt bladpersille
1 fedd finkuttet hvitløk
Resten av østersblandingen
salt, pepper og brødsmuler

Ha persille og brødsmuler sammen med olje i en blander og kjør til fin jevn grønnfarge oppnås. La overflødig olje dryppe av. Bland med potetpuréen, østersblandingem og hvitløken. Smak til med salt og pepper. Form små boller. Frys ned. Vend i mel, egg og brødsmuler. Frityrsteik I olje like før servering.

Hagesyreskum:
2 sjalottløk
1 hvitløkfedd
½ l tørr hvitvin
4 dl piggvarkraft
10 små sjampinjonger
50 g smør
4 dl kremfløte
50 g smør
20 hagesyreblader

Sauter løk, hvitløk og sopp i smør. Tilsett hvitvin og la småkoke til væsken har fordampet.
Tilsett kraft og reduser nok en gang. Tilsett kremfløte og kok til kremet konsistens. Sil og kjør med hagesyrebladene og smør. Smak til med sitronsaft, salt og pepper og sil en gang til før servering.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 
Dagens rett

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 

Med denne asiatiskinspirerte oppskriften får du en helt annen smaksopplevelse av svinefileten. Ikke er oppskriften vanskelig heller.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du oktober-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du oktober-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Bli med til svenskekystens stolthet Signum, til Georgia, Moldova og Cognac og finn ut hvorfor Mont d'Or er osten som smelter Norge - blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Eksklusiv smaking av engelske viner
Matkurs og vinkurs

Eksklusiv smaking av engelske viner

Engelske viner er noe av det aller heteste på vinfronten, og ikke uten grunn. Denne kvelden blir det både lekre bobler og stille viner i glasset med selveste Master of Wine, Sebastian Bredal.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 
Dagens rett

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 

Med denne asiatiskinspirerte oppskriften får du en helt annen smaksopplevelse av svinefileten. Ikke er oppskriften vanskelig heller.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her