- TINE vil lage geitostens Grandiosa

Bønder reagerer på "utvannet" geitost.

- Jeg tror at hvis du spør folk om hva geitost er, så ønsker folk en kraftig geitost, sier kokk og matformidler Hanne Frostad til TV 2 Nyhetene. Hun hevder TINE nå ønsker å lage geitostens svar på Grandiosa.

Norske geitebønder har mottatt et brev fra TINE der de varsles om at selskapet ikke lenger vil ta imot melk som inneholder frie fettsyrer over et visst nivå. Et høyt nivå at frie fettsyrer, gir melka en strammere og harskere smak. Geitostens holdbarhet blir også dårligere.

På geitegården Langenes i Sogn og Fjordane var nivået i store deler av fjor sommer over TINEs maksimumsgrense.
- Folk vil ha smak og jeg mener vi må da kunne lage et norsk produkt som smaker av Norge, sier geitebonde Fiorella Aarsgard.
Hun mener at for å kunne leve opp til TINEs krav så må hun enten holde geitene sine inne hele året eller fore dem på gården for å ha kontroll med de frie fettsyrenivåene.

- Geiter skal springe ute om sommeren. Ikke leve på silo og kraftfôr, sier geitebonden. Hun frykter mindre beiting i naturen vil føre til at kulturlandskapet i enda større grad gror igjen.

TINE begrunner innstrammingen med at de ønsker bedre og med mer stabil melk til sin produksjon av geitost.
- Vi må gi forbrukerne de produktene de vil ha. Målet er å få en robust kvalitet på melka slik at vi kan lage gode produkt. Vi ønsker også å øke salget. Det er grunnlaget for geitemelkproduksjonen vår, sier Helga Kvamsås, fagsjef for Geit i TINE Vest.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen