Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Tipp Topp Tapas

Den spanske smårettradisjonen har for lengst erobret Norge. San Leandro er et av de aller mest vellykkete tapaskonseptene som kombinerer høy kvalitet med stort volum.
Redaksjonen
10 September 2008 - 12:45

San Leandro er navnet på en religiøs figur som er kjent i hele Spania, men spesielt i Andalucía, i provinsen Cordoba. San Leandro er også navnet på olivenoljen som produseres i dette området. De to tapasrestaurantene San Leandro i Oslo har på vellykket vis brakt dette ekte, tradisjonelle spanske til kjøligere breddegrader. Rustikke, grå betongvegger og -gulv varmes vakkert opp av brunt skinn, stripete zebranotre og helt spesielle, sosiale smaksopplevelser.

To skal bli flere
Peter Reeves og Mathieu Hengy drev restauranten La Petite Provence i Vika sammen i flere år. Mange av gjestene der etterspurte småretter. Peter mener at det ikke er penger å tjene på småretter i en slik sammenheng. Du trenger volum for at det skal være økonomi i det. Derfor kom ideen om tapasbar opp. Mathieus bror, som er medeier i det spanske olivenoljeselskap MedInternational som produserer olivenoljen San Leandro, kom på banen sammen med to andre fra det samme selskapet. De tre franskmennene har god erfaring med salg og business, mens Peter og Mathieu har lang erfaring og utdannelse fra restaurantbransjen. I desember 2003 åpnet San Leandro Tapasbar i Vika, og to år etter kom "filialen" på Majorstua.

- Planen er at vi skal åpne 10 restauranter i løpet av sju år, forteller Peter optimistisk, og han utdyper: - Det skal bli en San Leandro Tapasbar-kjede med spisesteder i hele Skandinavia. Det skal ikke være kjede à la McDonalds eller Peppes Pizza, men alle restaurantene skal ha klare likhetstrekk, for eksempel i interiøret gjennom bruk av samme type treverk og andre materialer.

Ekte spansk
Peter forteller at konseptet San Leandro er en fleksibel måte å spise på. Du bestemmer selv hvor mye mat du vil spise, og hvor mye penger du vil bruke. Det er et konsept som er ment å passe alle. Stemningen er uformelt og avslappet, kvaliteten er på topp og prisene er overkommelige for alle.

- Vi ønsker at folk skal få en god opplevelse som gjør at de kommer tilbake, sier Peter.

Hva er det som skiller San Leandro Tapas Bar fra andre tapasbarer?
- Vi er ekte, svarer Peter Reeves umiddelbart, og han forklarer: - Vi er seriøse og profesjonelle. Vi har lang erfaring fra bransjen, både i Norge og utlandet, derfor skjønner vi hva vi driver med. Mange restauranter i Norge går konkurs hvert år fordi eierne ikke vet hvilken bransje de er i. Dessuten har vi minst 50 prosent spanske ansatte, og vi sier konsekvent gracias i stedet for takk og adios i stedet for ha det. Og vi har utelukkende spansk mat, spansk vin, spansk øl, og flere typer spansk sherry. Vi er tro mot konseptet på alle måter.

San Leandro Tapas Bar har fått mye positiv omtale i pressen, og det kan vel kalles et tegn på suksess. Peter mener dette er oppnådd ved masse hard jobbing og stor innsatsvilje. Han mener dessuten at det er viktig å ha kontroll over driften selv.

Nordmenn reiser generelt sett mye, og mange trives godt i Spania. Peter tror at noe av grunnen til at tapas er blitt så populært blant nordmenn generelt, er at vi har spist det på ferie i Spania.

- Tapas er billig, godt, fleksibelt og alltid tilgjengelig. Derfor blir det også populært når nordmenn kommer hjem fra ferie og finner tapasbar i hjembyen, mener Peter.

Fleksibel mat
På San Leandro kan man spise et helt måltid i løpet av en halv time, eller du kan tilbringe hele kvelden der sammen med gode venner. Det er et bra sted å stikke innom før eller etter kino eller teater. Dessuten har San Leandro den siste tiden opplevd en kraftig økning i etterspørselen etter take away og catering.

- Vi holder åpent sent, forteller Peter. Kjøkkenet stenger ved midnatt i helgene og klokken 22 i ukedagene. Men vi har flere kalde retter som serveres selv etter at kjøkkenet er stengt, blant annet den populære pata negra-skinken vår.

Peter forteller at andre populære retter på menyen er albóndigas (kjøttboller), gambas (kongereker), calamares, patatas bravas (stekte poteter med pikant tomatsaus), patatas con alioli (sprøstekte poteter med hvitløkmajones), pinchitos de pollo (kyllingspyd) og ulike typer ost, for eksempel manchego. Sherry er det som tradisjonelt drikkes til tapas, men Peter understreker at du kan drikke det du selv måtte ønske. På samme måte finnes det ikke noe "perfekt" tapasmåltid. Det er ingen kombinasjon av retter som er mer "riktig" enn andre.

- Det du har lyst på er perfekt for deg. Det finnes heller ingen regler for hva som kan serveres som tapas. I sin enkleste form er tapas bare noen skiver spekeskinke. God tapas lages med topp råvarer, erfaring og oppfinnsomme kokker. Følelsen av å være fornøyd er like viktig som det brede utvalget, hevder Peter Reeves til slutt.

Sosial mat uten regler
Tapas kommer av ordet tapa, som betyr "å dekke". Det var nettopp det de første tapas var - skiver av brød eller skinke lagt på toppen av sherryglassene i barene for å holde fluene unna. En annen historie forteller at skiven eller skinkebiten ble lagt på toppen av glasset i mangel av en tallerken. Dette ble en vane for bargjestene, og det ble derfor vanlig å bestille sherry con tapa, altså sherry med lokk. Hvem vet hvilken historie som er riktig? Heldigvis har tapas utviklet seg langt utover dette, og er nå ofte en hovedgrunn for å besøke en spansk bar eller et vertshus. I Spania spiser alle tapas. Middag spises ofte sent, gjerne ikke før i 22-tiden, og da trengs gjerne en matbit en stund etter lunsj og før middag.

Tapaskulturen er en egen spise- ogsamværsform. Den sosiale settingen er like viktig som maten. Tapas nytes i en avslappet og uformell atmosfære, i selskap med gode venner eller med tilfeldige nye bekjentskaper - ved en bardisk eller ved et bord, stående, sittende eller vandrende rundt. Det er meningen at du skal prøve alle de velsmakende munnfullene som blir servert. Det aller hyggeligste er å bestille mange forskjellige tapasretter og la alle smake litt på alt - fra samme tallerken. I følge Peter Reeves ved San Leandro på Majorstuen, er det først da du spiser tapas på ekte spansk vis.

Tekst: Astrid Hagen
Foto: Mari Hagen

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

low_calorie_mud_cake.jpg
Ukens kake
Trøffelkake lettversjonen

Selv en lettutgave kan smake godt - bare prøv denne

Med lettmargarin i stedet for smør, sparer du litt på kaloriene, men ikke på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Disse 1090 produktene kan du velge mellom fra fredag 5. mars

Kos deg med viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

UGB921-16x9.jpg
Godbiter i pollisten
Noe ekstra prisgunstig og solid til vinkjelleren.

Dette er et ypperlig alternativ når Burgund-pinot er for dyrt

En beaujolais fra en av de fremste cru-ene byr på fantastisk valuta for pengene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her