Tirsdag 18. september - Smak Portugal på flaske - smak 100 år gammel vin

Vi utvider smakingen til å omfatte hele 15 viner. Deriblant en Muscatel Setubal 1900 som koster hele 3168 kroner på polet. Alt fra Portugals mest suksessrike vinprodusent, José Maria da Fonseca Successores som ledes av to brødre hvis viktigste våpen i kam
Redaksjonen
20 August 2001 - 21:36

Se på all den gode vinen du skal smake:

Periquita 1998
Periquita 1999
Periquita 2000 Denne får vi smake hvis vinmakeren mener at den er moden nok
Periquita Classico 1994 kr. 176,-
Periquita Classico 1995 kr. 176,-
Primum 1998 kr. 126,-
Primum 1999 kr. 126,-
Primum 2000. Hvis vinmakeren mener den er moden nok. Ett nytt og spennende produkt fra Fonseca, der de bruker de beste druevariantenen fra årgangen.
Pasmados 1998  kr. 123,-   
Septimus 2000
Vinya 1999   
Muscatel Setubal Alambre 1997 kr. 149,50
Moscatel de setubal er en dessertvin som produseres i Portugal i Setubal Península sør for Lisboa.
Muscatel Setubal Alambre 20YO kr. 249,-
Denne Moscatellen er en blanding av forskjellige årganger der den yngste er minimum 20 år.
Muscatel Setubal 1900 kr. 3168,-
Denne legendariske årgangen finnes kun få flasker igjen av. Ble tappet på flaske i 1955. Edle dråper som er ren nytelse.

Vi våger å påstå at dette blir en unik smaking.

- Vi er svært opptatt av å bevare Portugals særpreg i våre viner. Derfor er vi ikke særlig glade i å benytte utenlandske druetyper. Vi gjør det imidlertid på vår måte og tilsetter en liten andel av det være seg cabernet sauvignon eller chardonnay. Slik endres ikke vinens særpreg. Det tvertimot understrekes. Dermed kan vi ikke beskyldes for å kopiere vinstiler fra andre land. For øvrig en trend som har bredt seg i Portugal i samme tempo som "importen" av australske ønologer, forteller Domingos Soares Franco til Apéritif.
 

Han er lillebror og vinmaker i familieimperiet J. M. da Fonseca Successores, Portugals største innehaver av vinmarker, i alt 500 hektar. Storebror heter Antonio Soares Franco og er ansvarlig for å selge produktene broren lager. Og det gjør de godt. Mer enn to millioner flasker vin skipes årlig ut fra Azeitão på Setúbal-halvøya sør for Lisboa.

Seminaret er avholdt

Dato: 18. september
Klokkeslett: 19.30 til ca. 21.30
Sted: Oslo Militære Samfund
Pris: 375 inkl. mva.

Svar på spørsmål stilt under smakingen:
-Hvorfor har Fonseca vinmarker kun i Alentejo-området?
Svar: Fonseca har faktisk nå tilegnet seg vinmarker i både Dão og Douro. Dessuten skal de starte produksjon av Portvin.

-Det ble diskutert en lokal hvit drue Fonseca benytter, med samme karakteristikker som chardonnay-druen har. Hva heter denne, og hvordan benyttes den?
Svar: Druen heter "viosiñho" og er altså en lokal druesort. Når denne druen kommer i fat, tiltar den de samme karakteristikker som chardonnay. Druen benyttes imidlertid ikke alene, men inngår i en mix med andre druesorter.

-Lagringen av Periquita Classico 1994 og 1995; hvordan ble disse vinifisert, hva var forskjellen i lagringen hos produsent, og hvor lenge kan den lagres?
Svar: (Vi venter på tilbakemelding fra produsenten).
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter
Guide
Oppskrifter jordbær 

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter

Jordbær får vi ikke nok av nå mens sesongen er på topp. Prøv en av disse oppskriftene med sommerens sunneste i hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her