Tirsdag 18. september - Smak Portugal på flaske - smak 100 år gammel vin

Vi utvider smakingen til å omfatte hele 15 viner. Deriblant en Muscatel Setubal 1900 som koster hele 3168 kroner på polet. Alt fra Portugals mest suksessrike vinprodusent, José Maria da Fonseca Successores som ledes av to brødre hvis viktigste våpen i kampen om verdens vinmarked er å selge Portugal på flaske som de gjør med Periquita i Norge. Kanskje er det verdens eldste varemerke. På seminaret ble det stilt enkelte spørsmål som ikke kunne besvares der og da. Her finner du disse svarene.  

Se på all den gode vinen du skal smake:

Periquita 1998
Periquita 1999
Periquita 2000 Denne får vi smake hvis vinmakeren mener at den er moden nok
Periquita Classico 1994 kr. 176,-
Periquita Classico 1995 kr. 176,-
Primum 1998 kr. 126,-
Primum 1999 kr. 126,-
Primum 2000. Hvis vinmakeren mener den er moden nok. Ett nytt og spennende produkt fra Fonseca, der de bruker de beste druevariantenen fra årgangen.
Pasmados 1998  kr. 123,-   
Septimus 2000
Vinya 1999   
Muscatel Setubal Alambre 1997  kr. 149,50
Moscatel de setubal er en dessertvin som produseres i Portugal i Setubal Península sør for Lisboa.
Muscatel Setubal Alambre 20YO kr. 249,-
Denne Moscatellen er en blanding av forskjellige årganger der den yngste er minimum 20 år.
Muscatel Setubal 1900 kr. 3168,-
Denne legendariske årgangen finnes kun få flasker igjen av. Ble tappet på flaske i 1955. Edle dråper som er ren nytelse.

Vi våger å påstå at dette blir en unik smaking.

- Vi er svært opptatt av å bevare Portugals særpreg i våre viner. Derfor er vi ikke særlig glade i å benytte utenlandske druetyper. Vi gjør det imidlertid på vår måte og tilsetter en liten andel av det være seg cabernet sauvignon eller chardonnay. Slik endres ikke vinens særpreg. Det tvertimot understrekes. Dermed kan vi ikke beskyldes for å kopiere vinstiler fra andre land. For øvrig en trend som har bredt seg i Portugal i samme tempo som "importen" av australske ønologer, forteller Domingos Soares Franco til Apéritif.
 

Han er lillebror og vinmaker i familieimperiet J. M. da Fonseca Successores, Portugals største innehaver av vinmarker, i alt 500 hektar. Storebror heter Antonio Soares Franco og er ansvarlig for å selge produktene broren lager. Og det gjør de godt. Mer enn to millioner flasker vin skipes årlig ut fra Azeitão på Setúbal-halvøya sør for Lisboa.

Seminaret er avholdt

Dato: 18. september
Klokkeslett: 19.30 til ca. 21.30
Sted: Oslo Militære Samfund
Pris: 375 inkl. mva.

Svar på spørsmål stilt under smakingen:
-Hvorfor har Fonseca vinmarker kun i Alentejo-området?
Svar: Fonseca har faktisk nå tilegnet seg vinmarker i både Dão og Douro. Dessuten skal de starte produksjon av Portvin.

-Det ble diskutert en lokal hvit drue Fonseca benytter, med samme karakteristikker som chardonnay-druen har. Hva heter denne, og hvordan benyttes den?
Svar: Druen heter "viosiñho" og er altså en lokal druesort. Når denne druen kommer i fat, tiltar den de samme karakteristikker som chardonnay. Druen benyttes imidlertid ikke alene, men inngår i en mix med andre druesorter.

-Lagringen av Periquita Classico 1994 og 1995; hvordan ble disse vinifisert, hva var forskjellen i lagringen hos produsent, og hvor lenge kan den lagres?
Svar: (Vi venter på tilbakemelding fra produsenten).

Kommende kurs

Til toppen