To oppfinnelser skaper håp for fransk vin

To revolusjonerende oppfinnelser ser dagens lys i Frankrike. Potensialet innen vinindustrien til å endre både kvalitet og arbeidsforhold kan endres drastisk.
Redaksjonen
13 Oktober 2004 - 02:00

La Tribaie, en avansert sorteringsmaskin, ble nylig introdusert av André Lurton. Med et nivå av kvalitet og forsiktighet, tidligere kun oppnåelig med svært kostbart og tidkrevende utstyr, kan denne maskinen i løpet av én time utrette samme mengde sortering som 10 mennesker kan i løpet av en hel arbeidsdag. Dessuten sikrer maskinen enda høyere kvalitet enn håndbasert sortering.
 
Château de Rochemorin i Graves, Bordeaux, var de første som tok i bruk nyvinningen. Først passerer frukten transportruller med klistereffekt. Alt som er dårlig frukt, blader og stilker, sitter igjen på disse rullene og blir ført bort. Neste passasje er et mostbad der de beste druene (med nok sukkerinnhold)
faller til bunns mens de resterende flyter øverst. De beste druene vil deretter bli fermentert.
 
La Latarm, den andre oppfinnelsen, ble oppfunnet av Patrick Latorse fra Vignobles Latorse i Entre-Deux-Mers. De som jobber med omtapping av vin kan nå se slutten århundrer med sulfatholdig luft i tapperommene - luft som har medført utbredte plager i form av hodeverk og mageproblemer. Denne er konstruert på nesten samme måte som enkelte bensinpumper, ved at gass fra vintønnene samles opp i tapperørets muffe. I tillegg har tapperøret en ekstra tilførselskanal for den såkalte "ouillage" (toppingen av tønnene).
 
Latorse har jobbet i to år med utviklingen av konseptet, og som med det meste annet av oppfinnelser var ekstern investeringsvilje lik null - inntil prototypen var klar, og alle fikk se hvor genialt konseptet var.
- Nå står investorene i kø, forteller Patrick Latorse, som allerede har lagt maskinen ut for salg og rukket å bli belønnet med bronsemedalje i årets Vinitech-utstilling.
 
Kilde: Decanter

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Grillspyd med laks, purre og sesamfrø er veldig raskt å lage
Dagens rett

Grillspyd med laks, purre og sesamfrø er veldig raskt å lage

Fisk er fabelaktig på grillen, og laks med sesongens nyhøstede purre er intet unntak - prøv denne spennende retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her