To oppfinnelser skaper håp for fransk vin

To revolusjonerende oppfinnelser ser dagens lys i Frankrike. Potensialet innen vinindustrien til å endre både kvalitet og arbeidsforhold kan endres drastisk.
Redaksjonen
13 Oktober 2004 - 01:00

La Tribaie, en avansert sorteringsmaskin, ble nylig introdusert av André Lurton. Med et nivå av kvalitet og forsiktighet, tidligere kun oppnåelig med svært kostbart og tidkrevende utstyr, kan denne maskinen i løpet av én time utrette samme mengde sortering som 10 mennesker kan i løpet av en hel arbeidsdag. Dessuten sikrer maskinen enda høyere kvalitet enn håndbasert sortering.
 
Château de Rochemorin i Graves, Bordeaux, var de første som tok i bruk nyvinningen. Først passerer frukten transportruller med klistereffekt. Alt som er dårlig frukt, blader og stilker, sitter igjen på disse rullene og blir ført bort. Neste passasje er et mostbad der de beste druene (med nok sukkerinnhold)
faller til bunns mens de resterende flyter øverst. De beste druene vil deretter bli fermentert.
 
La Latarm, den andre oppfinnelsen, ble oppfunnet av Patrick Latorse fra Vignobles Latorse i Entre-Deux-Mers. De som jobber med omtapping av vin kan nå se slutten århundrer med sulfatholdig luft i tapperommene - luft som har medført utbredte plager i form av hodeverk og mageproblemer. Denne er konstruert på nesten samme måte som enkelte bensinpumper, ved at gass fra vintønnene samles opp i tapperørets muffe. I tillegg har tapperøret en ekstra tilførselskanal for den såkalte "ouillage" (toppingen av tønnene).
 
Latorse har jobbet i to år med utviklingen av konseptet, og som med det meste annet av oppfinnelser var ekstern investeringsvilje lik null - inntil prototypen var klar, og alle fikk se hvor genialt konseptet var.
- Nå står investorene i kø, forteller Patrick Latorse, som allerede har lagt maskinen ut for salg og rukket å bli belønnet med bronsemedalje i årets Vinitech-utstilling.
 
Kilde: Decanter

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her