Tøft i restaurant-Stavanger

20 restauranter har gått konkurs på to år. Nå slår bransjen alarm.

Høye lønnskostnader, dyr leie og økede råvarepriser har ført til at over 20 serveringssteder er gått konkurs de siste to årene i Stavanger. Nå slår bransjen alarm, melder nrk.no.

Tøff hverdag
- Det er rett og slett knallhardt. Du har ikke råd til å betale de menneskene som skal til for å drive et tilfredsstillende sted, sier Terje Vallestad. Han har mange års erfaring fra restaurantbransen, blant annet fra Cafe Sting og Kult-kafeen.

Han merker at forholdene i serveringsbransjen ikke er som det en gang var i oljebyen Stavanger, som har Norges høyeste lønninger. Byen huser Gastronomisk Institutt, flere matfestivalar og har gode råvareprodusentar og kokker i stjerneklassen.

I følge NRK har gikk halvparten av 83 undersøkte selskaper med underskudd ifjor, noen med alarmerende høye minustall.

Ikke lønnsomhet i mat
Puber og barer går stort sett i pluss, men flere serveringssteder som tilbyr mat sliter tungt.

- Lønnskostnadene er høye, leien er dyr og råvareprisene har øket. Restaurantene baserer seg dessuten mye på «drop-in», som vil si at du ikke vet om restauranten blir tom eller full. Uansett må du ha bemanning og råvarer til å takle en full restaurant, sier Cathrine Trettenes i City Brasserie.

Nylig måtte hun ta sentrumsrestauranten City Brasserie til skifteretten da driften ble for dyr i forhold til inntektene.

- Vi er nok litt forsiktige i Norge. Mange føler det må en spesiell anledning til for å gå på restaurant privat, sier den prislønte kokken Sven Erik Renaa.

Han driver Renaa restauranter, hvor forretningsfolk utgjør 60 til 70 prosent av serveringen. Renaa mener regningen skremmer mange familier fra å gå på restaurant, men at prisene ikke er så høye som folk tror.

- Det er dessuten på de dyreste restaurantene marginene er lavest, sier Sven Erik Renaa.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen