Tøft i restaurant-Stavanger

20 restauranter har gått konkurs på to år. Nå slår bransjen alarm.
21 Oktober 2011 - 12:49

Høye lønnskostnader, dyr leie og økede råvarepriser har ført til at over 20 serveringssteder er gått konkurs de siste to årene i Stavanger. Nå slår bransjen alarm, melder nrk.no.

Tøff hverdag
- Det er rett og slett knallhardt. Du har ikke råd til å betale de menneskene som skal til for å drive et tilfredsstillende sted, sier Terje Vallestad. Han har mange års erfaring fra restaurantbransen, blant annet fra Cafe Sting og Kult-kafeen.

Han merker at forholdene i serveringsbransjen ikke er som det en gang var i oljebyen Stavanger, som har Norges høyeste lønninger. Byen huser Gastronomisk Institutt, flere matfestivalar og har gode råvareprodusentar og kokker i stjerneklassen.

I følge NRK har gikk halvparten av 83 undersøkte selskaper med underskudd ifjor, noen med alarmerende høye minustall.

Ikke lønnsomhet i mat
Puber og barer går stort sett i pluss, men flere serveringssteder som tilbyr mat sliter tungt.

- Lønnskostnadene er høye, leien er dyr og råvareprisene har øket. Restaurantene baserer seg dessuten mye på «drop-in», som vil si at du ikke vet om restauranten blir tom eller full. Uansett må du ha bemanning og råvarer til å takle en full restaurant, sier Cathrine Trettenes i City Brasserie.

Nylig måtte hun ta sentrumsrestauranten City Brasserie til skifteretten da driften ble for dyr i forhold til inntektene.

- Vi er nok litt forsiktige i Norge. Mange føler det må en spesiell anledning til for å gå på restaurant privat, sier den prislønte kokken Sven Erik Renaa.

Han driver Renaa restauranter, hvor forretningsfolk utgjør 60 til 70 prosent av serveringen. Renaa mener regningen skremmer mange familier fra å gå på restaurant, men at prisene ikke er så høye som folk tror.

- Det er dessuten på de dyreste restaurantene marginene er lavest, sier Sven Erik Renaa.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en liten festmeny med krabbe - og en sommerlig søt avslutning
Dagens rett

Lag en liten festmeny med krabbe - og en sommerlig søt avslutning

Ta for deg av sesongens beste råvarer og lag et festmåltid med krabbe denne helgen. Prøv denne deilige treretters menyen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en liten festmeny med krabbe - og en sommerlig søt avslutning
Dagens rett

Lag en liten festmeny med krabbe - og en sommerlig søt avslutning

Ta for deg av sesongens beste råvarer og lag et festmåltid med krabbe denne helgen. Prøv denne deilige treretters menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré
Dagens rett

Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré

Finn frem knivene og skjerp appetitten, for i dag er det biff til middag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her