Tørke gir økt vinpris

Vinprisene i Australia kan komme til å øke med 30 prosent de kommende 18 månedene. Årsaken er tørke.

Det er faktisk slik at man ikke bare frykter, men forventer, en økning i prisene "down under". Mens man tidligere har hatt en overproduksjon av druer, har tørke nå sørget for at overproduksjonen er en saga blott. To år med overproduksjon er erstattet med tørke, nå er det plutselig lite druer. Det påvirker prisene.

Seks måneder
Tony Leon, administrerende direktør i Dan Murphy's, sier at det kan ta opptil seks måneder før drueprisene blir økt. Men årets avling ser ut til å bli halvparten av normalt, og dermed er det bare et spørsmål om tid før prisene øker.

Doblet druepris
- En del av produsentene vi kjøpte billig fra har sagt at de ikke lenger kan produsere til den prisen vi betaler i dag. Druer som tidligere kostet rundt 2 dollar kommer til å koste 4 dollar. Jeg ser også for meg at mange viner som koster rundt 11 dollar nå vil gå opp noen dollar i pris, sier Leon til The Australian.

Enda dyrere?
Produsentene regner med at 2007-avlingen vil bli kuttet ned til rundt en million tonn. Det er halvparten av hva som ble produsert i fjor. Samtidig er det klart at vannforsyningene i sentrale områder ser ut til å bli redusert i år i forhold til tidligere år.

Det kan føre til at neste års avlinger blir enda mindre.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen