Torsk ble Årets måltid

Dypvannstorsk fra Oslofjorden opp i lyset i Det Norske Måltid.
Redaksjonen
26 November 2010 - 17:07

Torsk fra Ytre Oslofjord, kotelett av svin fra Jæren og Akevitt-is fra Løten er årets beste matprodukter og nasjonale vinnere i konkurransen Det Norske Måltid. Hommelost, en innovasjon fra Inderøy i Nord-Trøndelag, er kåret til Årets godbit under prisutdelingen i Stavanger Forum torsdag kveld.

Fem hundre festtemte gjester var til stede da vinnerne i årets jakt på smaken av Norge fikk sine priser, utdelt av fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen, melder Det Norske Måltid i en pressemelding.
Prisen for Årets råvare sjø gikk til Fjordfisk AS på Hvaler i Østfold for dypvannstorsk. Denne torsken lever et hemmelig liv på 3-400 meters dyp, og er et biprodukt ved tråling etter reker. Den har i følge juryen en fantastisk kvalitet med smak av skalldyr.

- Det er utrolig at Østlandet har denne fantastiske delikatessen rett utenfor vår stuedør. Produktet har en meget ren og delikat smak som frister til å skape de deiligste retter, sier juryleder Bent Stiansen.

Årets råvare land kommer fra produsenten Prima Jæren, og er utviklet gjennom bevisst nysatsing: Carré kotelett av svin under navnet Jæren Smak.
- Vinnerproduktet er et godt resultat av innovativt og faglig dyktig håndverk, helt fra bondens fjøs, via skjærebordet, innom kreative markedsførere og frem til forbrukeren, heter det i juryens begrunnelse.

Årets produkt kommer fra Hedmark og Bakken Øvre Gårdsmat i Løten Skogbygd. Familien Kildahl hadde stadig fløte til overs etter pultostproduksjonen og kom på ideen om å prøve seg på iskrem. I dag har de rundt 30 smaksvarianter, der cirka halvparten er basert på fløte og resten er sorbeter. Å bruke akevitt som smak falt naturlig i Løten, og når juryens poeng var talt opp ble Akevittis Årets produkt.

- Her kombinerer en flere gode landbruksprodukter, og skaper en vare som er heilnorsk, men identitet og meget god smak. En sann nytelse til alle dessertelskere, mener juryen, som også ga hederlig omtale til seks produkter, to i hver kategori. Noen av disse produktene var svært nær vinnerne i poengsum.

Årets godbit er en ny pris av året. 16 utvalgte produkter med utpreget potensial for videreutvikling er vurdert av en jury i Måltidets Hus i Stavanger. Premien på 20.000 kroner er ment som et tilskudd til bedriften for å løfte produktet videre. Juryens valg falt på Hommelost fra Inderøy Økologiske Gårdsysteri. Osten er en laget på økologiisk melk i kombinasjon med øl fra Inderøy Gårdsbryggeri.

Her er vinnerne:
Årets råvare sjø: Dypvannstorsk fra Fjordfisk AS på Hvaler i Østfold
Årets råvare land: Carré kotelett av svin fra Prima Jæren i Rogaland
Årets produkt: Akevittis fra Bakken Øvre Gardsmat, Løten i Hedmark
Hederlig omtale råvare sjø: Kongekrabbe fra Norway Kingcrab, Bugøynes i Finnmark og kråkebollerogn fra Roderick Sloan, Steigen i Nordland
Hederlig omtale råvare land: Syltet gresskar fra Austlid Frilandsgartneri, Rykene i Aust-Agder og Vellagret spekeskinke fra «norsk gammeltypisk gris» fra Bekkereinan AS i Kvinesdal, også i Vest-Agder
Hederlig omtale produkt: Ferskrørte økologiske bringebær fra Hynne Bær, Inderøy i Nord-Trøndelag og Gylden, ekstra vellagret (halvfast hvitost), fra Iveland Gårdsysteri, Iveland i Aust-Agder
Årets godbit: Hommelost fra Inderøy Økologiske Gårdsysteri, Inderøy, Nord-Trøndelag
 
 
Felles matglede for prisvinnere og prisutdelere: (f.v.) Vidar Kvittem på vegne av Hynne Bær, Erling Haugan, Norway King Crab - Kurt Allan Hansen, Fjordfisk AS - Audun Rake, Innovasjon Norge - Anneke Liesker, Inderøy økologiske gårdsmeieri - Miriam Hulsbeek, Iveland Gårdsysteri - Leif Otto Edvardsen, Fjordfisk AS - Ole Martin Kildahl, Bakken Øvre Gardsmat - Anbjørn Øglend, Prima Jæren - Tove Anita Steen Jense, Austlid Frilandsgartneri - Nina Haugland, Bekkereinan AS - Jan Skjærvø, Norges Fiskarlag - Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen - Nils T. Bjørke, Norges Bondelag - Karin Bing Orgland, DnB NOR.
Foto: Philip Tornes/Bitmap.

Juryen i Det Norske Måltid 2010 bestod av:
• Bent Stiansen, juryleder
• Karin Bing Orgland, fra hovedsponsor DnB NOR
• Solveig Linge Stakkestad, Norges Bygdekvinnelag
• Anne Siri Høiland, NCE Culinology
• Heidi Bjerkan, kjøkkensjef Det kongelig Hoff
• Jarle Baer, Oslo Spiseforretning
• Marit Strand, Norges Bondelag
• Anne Magnussøn, Fiskeri- og kystdepartementet
• Sven Erik Knoff, NHO reiseliv
• Sigurds Karlstad, Innovasjon Norge
• Torild Jacobsen, Landbruks- og matdepartementet MD
• Marta Helland, Næingsforeningen i Stavanger-regionen
• Knut Eriksen, Norges Fiskarlag

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder
Dagens rett

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder

Det er 1. mai, og en skinkestek med sprø svor og spennende tilbehør er dagen verdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her