Tre kaffemesterskap denne uken

Under 4 messer på Lillestrøm finner i alt tre norgesmesterskap innen kaffekunst sted.

NM i Baristakunst
Norgesmesterskapet i Baristakunst blir en av hovedbegivenhetene under 4 messer på Lillestrøm. For sjuende gang skal Norges beste barista kåres.  I løpet av 15 minutter skal hver kandidat servere dommerne 4 espresso, 4 cappuccino og 4 egenkomponerte drikker basert på espresso og valgfrie ingredienser. Dommerne gir karakterer for smak, utseende, teknikk og stil.

Det er ca 40 påmeldte baristaer fra kaffebarer landet rundt. Alle innstilt på å vinne for deretter å representere Norge i VM i Bern i Sveits  i mai. Her arrangeres VM for sjette gang. Norge har vært i finalen hver gang og vunnet to VM. Motstandere denne gang blir vinnere fra ca 50 andre nasjoner fra hele verden.

Innledende runder starter allerede tirsdag, mens finalen går fredag 15. februar fra kl. 13.00, og vil vare i ca 90 minutter. Mesteren er klar 30 minutter senere.

NM i Cup tasting
Dette kan vel best oversettes med NM i kaffesmaking, for som vinbransjen har sine vinsmakere, har kaffebransjen sine cup tastere. Det er de som velger ut hvilke kaffeslag som skal selges som spesialiteter. Flere velger sin kaffe fra en spesiell farm med et spesielt mikroklima, i en spesiell region, i et spesielt land. Derav navnet kaffespesialiteter. På samme måte som vi finner  de edleste vinene i spesialbutikker (foreløpig kun Briskeby her til lands), finner vi  kaffespesialitetene på kaffebarer med sans for kvalitet og treffsikkerhet i smak. Og de edle kaffespesialitene kan følges helt tilbake til farmeren.

Mesterskapet foregår som en serie triangeltester. I hver triangel er det to kopper som er identiske og en som er annerledes. Cup tasteren (kaffesmakeren) skal ved å lukte og smake peke ut den som er forskjellig. Den som har flest riktige av åtte triangler vinner. Står det likt vinner den som bruker kortest tid. Erfaring har vist at den som mestrer dette er ikke bare en dyktig kaffesmaker, men også god til å beskrive og til å velge. Vinneren går også til VM i Bern. VM i 2005 ble faktisk vunnet av en nordmann.

Mesterskapet går mellom 13.00 og 15.00, torsdag 16 februar.

NM i Latte Art
I tidligere tider kunne en kopp kaffe både smake godt og gjøre godt, men noe syn for øyet var den nok ikke: Brun og litt kjedelig. Som vi alle vet er det vi ser også med på å bestemme våre sanseinntrykk totalt. Det har kaffebarene tatt konsekvensen av, og bestiller du en cappuccino eller en caffe latte av en barista som mestrer sitt fag, kan du ofte bli sittende med et helt lite dekorativ melkekunstverk på koppen eller glassets overflate. Derav navnet Latte Art eller melkekunst.

Det skal en stødig hånd og en elevert artistisk sans til for å mestre dette.  Norges beste Latte Art-baristaer møtes til NM finale onsdag 15  februar 13.00.
Utseende, smak og teknikk bedømmes. Mesteren som også går til VM i Bern er klar ca 90 minutter senere.

Mesterskapene arrangeres av den Norske avdeling av The Speciality Coffee Assn. of Europe. Det er en interesseorganisasjon for alle som driver med kaffespesialiteter...fra kaffefarmere i produsentland, til importører, til brennerier, til kaffebarer og detaljister med sans for det helt spesielle, både i valg av råvarer og i måten å brenne kaffen på, og i måten å tilberede den på.

Kilde: The Speciality Coffee Association of Norway

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen