Trenger flere kokker og mindre søl

Strenge regler for arbeidsutleie ble fra 1. juli en saga blott i Norge. Nå satser bemanningsselskapene stort på hotell- og restaurantbransjen. Utleie av arbeidskraft kan løse problemene med å skaffe fagfolk til næringen, mener Manpower.

- Sesongvariasjoner, stort gjennomtrekk og høyt sykefravær kjennetegner bransjen. Flukten fra yrket er veldig stor. Samtidig sliter bedriftene med å rekruttere folk, sier avdelingssjef Cathinca Dege i Manpower. Hun mener større fleksibilitet og mer varierte oppgaver kunne hindret mange i å slutte.

- I tillegg er det mulig å organisere arbeidskraften bedre slik at flere er i arbeid hele tiden. Mange frilansservitører går for eksempel ledige i perioder uten å ønske det selv, sier Dege.

Bytt arbeidssted
- Mange steder har dessuten store sesongvariasjoner, og da kan vi finne frem til
arbeidsgivere som har behov for folk når andre sier dem opp, sier Dege. Hun mener utbrente kokker og servitører også burde prøve nye arbeidssteder før de bestemmer seg for å slutte i bransjen.

- Kanskje skal man prøve seg i en annen type bedrift en periode. Cateringeller kantine kan for eksempel være utfordrende og morsomt for en utslitt restaurantkokk, selv om du ikke tror det i utgangspunktet. Vi i Manpower har sett det før, sier Dege.

HRAF ambivalente
Etter lovendringen i sommer har Manpower og de andre bemanningsselskapene også lov til å drive ren rekruttering til faste stillinger. - Masserekruttering er et område vi kan håndtere lettere enn arbeidsgiveren selv. Trenger Aker Brygge 30 servitører, skal vi klare å skaffe det, sier Dege.

Hotell- og restaurantarbeiderforbundet (HRAF) har et ambivalent forhold til bemanningsselskapens inntreden i bransjen.

Positivt bidrag
- Vi frykter at bemanningsbedriftene skal bidra til mer ustabilitet på etallerede ganske uregulert arbeidsmarked. Vi er også redde for at gjennomtrekken på arbeidsplassene øker hvis det blir et stort innslag av innleide arbeidstakere, sier informasjonssjef Jens-Petter Hagen i HRAF. Han ser samtidig at de seriøse bemanningsbedriftene har noe positivt å bidra med.

- De seriøse bedriftene tilbyr skikkelige arbeidsvilkår. For mange av frilanserne som allerede finnes ville det bety større sikkerhet, sier Hagen, som peker på at Manpower har inngått tariffavtale med Handel og Kontor.

- Og hvis en bedrift som Manpower klarer å hanke inn faglærte som har sluttet, ønsker jeg dem lykke til, sier Hagen, som er skeptisk til at bemanningsselskapene skal klare denne oppgaven.

Kilde: Newswire
Foto: Roger Kolbu

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen