Trenger flere kokker og mindre søl

Strenge regler for arbeidsutleie ble fra 1. juli en saga blott i Norge. Nå satser bemanningsselskapene stort på hotell- og restaurantbransjen. Utleie av arbeidskraft kan løse problemene med å skaffe fagfolk til næringen, mener Manpower.
Redaksjonen
14 Februar 2001 - 01:00

- Sesongvariasjoner, stort gjennomtrekk og høyt sykefravær kjennetegner bransjen. Flukten fra yrket er veldig stor. Samtidig sliter bedriftene med å rekruttere folk, sier avdelingssjef Cathinca Dege i Manpower. Hun mener større fleksibilitet og mer varierte oppgaver kunne hindret mange i å slutte.

- I tillegg er det mulig å organisere arbeidskraften bedre slik at flere er i arbeid hele tiden. Mange frilansservitører går for eksempel ledige i perioder uten å ønske det selv, sier Dege.

Bytt arbeidssted
- Mange steder har dessuten store sesongvariasjoner, og da kan vi finne frem til
arbeidsgivere som har behov for folk når andre sier dem opp, sier Dege. Hun mener utbrente kokker og servitører også burde prøve nye arbeidssteder før de bestemmer seg for å slutte i bransjen.

- Kanskje skal man prøve seg i en annen type bedrift en periode. Cateringeller kantine kan for eksempel være utfordrende og morsomt for en utslitt restaurantkokk, selv om du ikke tror det i utgangspunktet. Vi i Manpower har sett det før, sier Dege.

HRAF ambivalente
Etter lovendringen i sommer har Manpower og de andre bemanningsselskapene også lov til å drive ren rekruttering til faste stillinger. - Masserekruttering er et område vi kan håndtere lettere enn arbeidsgiveren selv. Trenger Aker Brygge 30 servitører, skal vi klare å skaffe det, sier Dege.

Hotell- og restaurantarbeiderforbundet (HRAF) har et ambivalent forhold til bemanningsselskapens inntreden i bransjen.

Positivt bidrag
- Vi frykter at bemanningsbedriftene skal bidra til mer ustabilitet på etallerede ganske uregulert arbeidsmarked. Vi er også redde for at gjennomtrekken på arbeidsplassene øker hvis det blir et stort innslag av innleide arbeidstakere, sier informasjonssjef Jens-Petter Hagen i HRAF. Han ser samtidig at de seriøse bemanningsbedriftene har noe positivt å bidra med.

- De seriøse bedriftene tilbyr skikkelige arbeidsvilkår. For mange av frilanserne som allerede finnes ville det bety større sikkerhet, sier Hagen, som peker på at Manpower har inngått tariffavtale med Handel og Kontor.

- Og hvis en bedrift som Manpower klarer å hanke inn faglærte som har sluttet, ønsker jeg dem lykke til, sier Hagen, som er skeptisk til at bemanningsselskapene skal klare denne oppgaven.

Kilde: Newswire
Foto: Roger Kolbu
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her