Trippel for Robert

For tredje år på rad kan Robert Lie smykke seg med tittelen Norges beste vinkelner. I tillegg er han regjerende nordisk mester. En unik bragd for en som bare har tre års konkurranseerfaring.
Redaksjonen
19 April 2005 - 16:24

Årets NM for vinkelnere fant sted 16. april i Stavanger. Her møttes seks av landets dyktigste vinkelnere til dyst. Etter semifinalen var Ørjan Lundmark fra Svengårds, Bodø, Jens Blom fra Bølgen & Moi Briskeby og Robert Lie fra Oscarsgate, begge Oslo, klare for finalen som blant annet besto av en blindsmaking.

Den ble gjennomført med én og én på scenen og det skulle straks utpeke seg en vinner. Remi Madsen som har overvært over 20 vinkelnerkonkuranser over hele verden gjennom de siste 12 årene var overveldet: "Dette er den råeste blindsmakingen jeg noen gang har sett". Ken Engebretsen, president i Den Norske Vinkelnerforening er ikke i tvil: "Den mannen kan bli verdensmester."

Robert Lie fra Restaurant Oscarsgate smakte seg gjennom tre viner og traff samtlige både når det gjaldt drue, land, område og årgang. Dessuten tok han fire av fem brennevinssorter. Noe som er helt unikt.

Årets NM for vinkelnere var uttaking til Nordisk mesterskap på Island i november i år og til VM i Barcelona i 2007. VM er avholdt siden 1969 og er sterkt dominert av de latinske landene med følgende titler Frankrike 6, Italia 3, Tyskland 1 og Japan 1. Norge har satt seg mål å bli det første Nordiske landet med en verdensmester for vinkelnere. Og alle håper at det blir Robert Lie, om ikke i 2007, så i alle fall i 2010.

Verdens første landslag for vinkelnere er opprettet i Norge med tanke på å trene opp vinkelnerne, og den tredoble norgesmesteren har en selvfølgelig plass på dette laget. Det har også Ørjan Lundmark som kom på andreplass og Jens Blom på tredje. Siden Robert Lie er regjerende nordisk mester, er det Lundmark og Blom som representerer Norge i nordisk.

Dommerpanelet besto av Arne Ronold MW, Remi Madsen, Hotel Continental, Ole Martin Alfsen, Gastronomisk Institutt og Mia Mortensson, visepresident svenske sommelierforeningen. Og tidligere vinkelnerpresident Remi Madsen er ikke bare imponert over norgesmesteren, men også over gjennomføringen av selve mesterskapet som var var perfekt.

Ansvarlig for NM har vært Ken Engebretsen, Knut-Espen Misje og Dan Lystad som har lagt ned en meget godt stykke forarbeid, både med tanke på den tekniske og praktiske gjennomføringen av mesterskapet. Kun værguden var imot arrangøren. Når det er fint vær i Stavanger, er det ikke så lett å trekke publikum innomdørs. Likevel er det all grunn til å konkludere med at årets NM er det beste foreningen har gjennomført.

Hovedsponsor for NM var i år Moët Hennessy Norge med Antinori som delsponsor.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Strålende californiske Rhône-old-school-viner
+
Godbiter i pollisten

Strålende californiske Rhône-old-school-viner

Modellen er det beste fra Châteauneuf-du-Pape, men uten den høye alkoholen. Viner som dessuten representerer nyere californisk vinhistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med det tredje skal det skje: Gir seg ikke før Bocuse-gullet er sikret

Christian Andre Pettersen har to gull i Bocuse Europe og to bronse i Bocuse d’Or, og satser etter seieren i Årets kokk på det aller gjeveste, nemlig gull i januar 2027.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin
+
Ukens vin

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin

Utrolig nok, i et marked hvor prisene har økt betydelig, er det mulig å finne veldig seriøs vin i dette prissjiktet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour
+

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour

28 år gamle Eleonore Latour har startet jobben med å leve opp til en snart 300 års familietradisjon i Burgund.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Strålende californiske Rhône-old-school-viner
+
Godbiter i pollisten

Strålende californiske Rhône-old-school-viner

Modellen er det beste fra Châteauneuf-du-Pape, men uten den høye alkoholen. Viner som dessuten representerer nyere californisk vinhistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med det tredje skal det skje: Gir seg ikke før Bocuse-gullet er sikret

Christian Andre Pettersen har to gull i Bocuse Europe og to bronse i Bocuse d’Or, og satser etter seieren i Årets kokk på det aller gjeveste, nemlig gull i januar 2027.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så lett lager du en kinesisk klassiker
Dagens rett
Sursøt svinefilet på kinesisk vis

Så lett lager du en kinesisk klassiker

Svin i sursøt saus er garantert en rett du kjenner igjen fra besøk på kinarestauranter, men visste du at den var så enkel å lage?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin
+
Ukens vin

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin

Utrolig nok, i et marked hvor prisene har økt betydelig, er det mulig å finne veldig seriøs vin i dette prissjiktet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her