Trosser boks

Etter gullalderen på nittitallet peser chilensk vin i motbakke her til lands med minus i salgsstatistikken og stadig større andel av salget i boks. Undurraga er et av vinhusene som trosser boksepresset og hardnakket satser på Chiles virkelige stjerner som
Aase E. Jacobsen
08 April 2002 - 11:48

Norge er det eneste landet i Europa med negativ salgsutvikling for chilenske viner. Selv om salget av chilensk boksevin fortsatt vokser og nå utgjør 47 prosent av volum solgt over poldisk for dette segmentet, er situasjonen den motsatte av den som råder i våre naboland hvor etterspørselen etter de ueikete vinene i mellomprissjiktet samt de noe høyere prisete reserva-vinene står for veksten.

Undurraga nekter å være med på bag-in-boks-karusellen selv om det sikkert er bittert å registrere at volum for deres viktigste produkt på det norske markedet, Undurraga Cabernet Sauvignon 2005 (681), er redusert til en tredel på fire år og har måttet gi opp plasseringen som største flaskeimporterte merke.

Nytt område
Kvaliteten er imidlertid godt over det som selges som bag-in-boks. 2000-årgangen som er på vei til å bli erstattet av 2001, og som vil bli på samme kvalitetsnivå til tross for noe regn under innhøstningen, er en likendes vin med en ren og god cabernetkarakter. Her er mye solbær, søte og gode, men heller kjølige enn kokte, jordlig preg i midten, fin friskhet og bløte tanniner gjør dette til en god vin til lyst kjøtt, gjerne i form av gryter.

Dette er Undurragas store volumprodukt for eksportmarkedet. Druene kommer fra Colchagua som ligger 200 km sør for Santiago. Hvor Undurraga eier 600 hektar vinmarker fordelt på to vingårder med henholdsvis 7 og 15 år gamle planter. Her dominerer cabernet sauvignon, merlot og carmenère, Chiles nye gamle drue. Og trives godt i med fuktige men milde vintrer, tørre somre med varme dager og kjølige netter, samt et ikke for fruktbart jordsmonn.

Codigua er Undurragas nyeste satsing. Området ligger nært kysten og nyter godt av den kjølende effekten av frisk vind fra Stillehavet. På samme måte som Casablanca lenger nord.
- Med én stor forskjell, nemlig at Codigua ikke plages av frostfaren hvilket har gjort druedyrking i Casablanca til en svært risikofylt og lite lønnsom geskjeft, påpeker Undurragas eksportsjef Javier Fuchslocher.

Internasjonalt team
Codigua er kilde til husets hvitvinsdruer og mindre varmekjære druer som pinot noir. Druene kommer fra vinmarker som er dels inntil 20 år gamle og dels helt nyplantete. Undurragas normale sauvignon blanc-cuvée nyter godt av å få råvarene fra dette området. Resultatet i 2001-utgave er en svært harmonisk og vellaget vin i sitt prissjikt og for druetypen. Ren og frisk sitrus- og stikkelsbærpreget duft og smak med innslag av solbærblader, god druefedme, fin finish.

I dette området har Undurraga anlagt vinmarker også i skråningene hvor jordsmonnet er skrinnere hvilket gir naturlig avlingsbegrensning. Det aller meste av Chiles vinmarker er nemlig relativt unge vinstokker plantet på flatmark med god avstand mellom hver plante hvor jorden er til dels svært rik, hvilket summerer seg til høye utbytter pr plante. Som kjent gir ikke det råvare til vin av topp kvalitet.

- Mens vi på 90-tallet var mest opptatt av teknologi, er fokus nå på hjernekraft, understreker Fuchslocher. - Kunnskap om hvordan vi skal få fram de beste druene skaffer vi oss gjennom å hente agronomer og ønologer fra eksempelvis California. Og særlig har partnerskapet med den franske ønologen Guy Guimberteau hatt stor betydning.

- Vi har blant annet satt i gang et program for organisk druedyrking, ikke for å lansere organiske viner, men for å vurdere eventuelle effekter på druekvaliteten. Dessuten arbeider vi med å kontrollere utbyttet pr plante, sier Fuchslocher.

Flere reserva-viner
For Undurragas basisviner er avlingene relativt høye etter europeisk målestokk, oppunder 90-100 hl/ha, men for reservavinene holdes de rundt 60 og for toppvinene på ca 40. Vinene på reserva- og gran reserva-nivå som alle får delvis eller full dose med ny og brukt fransk eik, står for en tredel av Undurragas omfattende produksjon på 18 millioner flasker.

Pr januar 2002 er kun én reservavin tilgjengelig i Norge, Undurraga Carménère Reserva 2001 (45512). Den er til gjengjeld et godt eksempel på hva som kan oppnås med denne druen. En farge så mørk som natten. En rik nese av syrlige bær, jord, urter og skogbunn. En smak som er saftig med de samme aromaene som i duften og med gode og søte tanniner samt sjokolade og kaffe i finishen. En vin med mye sødme med andre ord, men som likevel er et fint følge til rike retter med fugl, og særlig kylling, kalkun, fasan og due).

Undurragas toppviner Founder's Collection Cabernet Sauvignon og den siste stjernen på den chilenske himmelen, Alta Sol, er ikke i salg i Norge. Alta Sol er Undurragas foreløpig eneste blandingsvin av cabernet sauvignon, cabernet franc og carmenère, etter Guimberteaus ide. Den produseres i et etter chilensk målestokk mikroskopisk kvantum på 1800 flasker av druer fra inntil 60 år gamle vinstokker som vokser rundt Undurragas opprinnelige base i Maipo-dalen, 45 km fra hovedstraden Santiago.

Alle de store vinhusene i Chile finnes her. Og årsaken er at dette var et ideelt sted å anlegge sommerresidensene for de nyrike familiene for 150 år siden. Og siden jorden var fruktbar, og det var nok land å ta av, ble vinstokker plantet sammen med andre jordsbruksprodukter. I dag er det vinstokker som helt har overtatt jorda som fortsatt dyrkes. Storbyen Santiago kryper stadig nærmere og faretruende nært vinmarkene.

Undurraga på polet:

Foto: Undurraga

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her