Ukens drink

Durban poison

En slik drink gir ekte tropisk stemning
Foto: (Thomas Refvik)

En slik drink gir ekte tropisk stemning

Pasjonsfrukt og rom er en kombinasjon du ikke kan motstå. I denne oppskriften er det inkludert en hemmelig ingrediens du faktisk kan lage selv.
Aase E. Jacobsen
30 Juni 2017 - 13:00

Tikidrinker er fortsatt veldig populære, og denne oppskriften er signert Egill Örn Hermannsson på Aku Aku, Oslos fremste tikibar. 

Dette er en av verdens beste tiki-barer

Rom er helt nødvendig i en tiki-drink, og romen som Egill har valgt til ukens drink er bestselgeren på Systembolget, nemlig Plantation Grande Reserve fra Barbados. Det som skiller den fra andre fatlagrete romtyper er at den først er modnet to år i bruke gamle bourbonfat på Barbados,  og dernest ett år i fransk eik i det langt kjøligere klimaet i Cognac, Frankrike.

Mai tai er den aller mest berømte tiki-drinken

En annen, men ikke like kjent klassisk ingrediens i tikidrinker, er falernum som er en krydret alkoholsvak mandel- og romlikør. 

Denne likøren er ikke å få kjøpt på polet, men du kan faktisk lage den selv. Bare følg oppskriften nedenfor. Har du ikke tid til å vente på at den skal bli ferdig, kan du erstatte den med en mandellikør som amaretto selv om disse likørene mangler krydderelementet. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Durban poison

Durban poison

Fremgangsmåte

Skrap ut innmaten av en pasjonsfrukt i et høyt glass. 

Ha alle de flytende ingrediensene i en blender med knust is. Hell dette over i glasset med pasjonsfruktkjøttet og rør med en rørepinne. Topp glasset med is og garner med mynte og pasjonsfruktskall.

Tips:
Falernum er en alkoholsvak mandel- og krydderlikør som brukes som smakstilsetning i tiki-drinker. Den kan du fint lage selv. 

Slik lager du falernum selv 

Råvare:
Plantation Grande Reserve

 

Sendt inn av Egill Örn Hermannsson, Head bartender Aku Aku Oslo

Vurder oppskriften

Falernum

Falernum

Fremgangsmåte

Rist mandlene på et stekebrett i ovnen ved 200 grader til de har tatt litt farge, ca 5 minutter. De må ikke bli brent, da må du startet på nytt. Avkjøl.

Ha avkjølte mandler og rom i et glass med lokk. Rist og la stå ved romtemperatur i et par døgn.

Riv limene fint og ta vare på skallet som du har oppi glasset med mandler og rom. Tilsett nellikspiker og ingefær. La stå i ytterligere en dag. Pakk limene uten skall inn i plast og oppbevar i kjøleskap.

Sil innholdet av glasset over i en bolle.

Press saften av de fire limene i en liten kjele. Tilsett vann og sukker. Kok opp og rør rundt til sukkeret er oppløst. Avkjøl og bland med den silte krydder- og mandelmiksen. Sil den endelige blandingen gjennom et kaffefilter over i en beholder med tett lokk. La gjerne sirupen stå et døgn før den brukes. 

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her