Ukens drink

The Golden 2.0

Kan en drink uten alkohol smake like godt?

Kan en drink uten alkohol smake like godt?

Det er fullt mulig å lage en velsmakende drink uten alkohol som heller ikke er for søt. Bare prøv denne oppskriften. Du får også et alkoholsvakt alternativ som fungerer veldig godt nå i januar.
Aase E. Jacobsen
05 Januar 2018 - 13:00

Lavalkoholdrinker med svak likør, øl eller vin som base, er trendy som bare det, men mange vil gjerne ha et alternativ helt uten alkohol, uten å måtte velge søt brus eller fruktjuice som også inneholder mye sukker. For å kompensere for fraværet av alkoholen trengs mye smak og ingredienser med høy viskositet som siruper.

Så selv om sirup høres søtt ut, blir sukkermengden i en drink som den du finner nedenfor bare litt over halvparten av brus/juice. Det er den tørre musserende alkoholfrie vinen som sørger for dette. 

Sirupen lager du hjemme

Utvalget av høykvalitetssiruper er stort, og de du ikke finner i butikken, kan bestilles via nettet. Eller du kan lage sirupene selv. Det er faktisk veldig enkelt, men de trenger noen dager på å sette seg.

Slik lager du kaffesirup selv med Chris Grøtvedts oppskrift

Den største utfordringen når du skal lage et alkoholfritt alternativ er bitters som er nærmest uunnværlig i en god drink.

Lær mer om bitters

Alkohol, sødme, syre og bitterhet er grunnpilarene. Så når du fjerner to av de viktigste, begynner det å bli problematisk for å opprettholde balansen i smaken.

Se utvalget av bitters på polet

Alkohol er en veldig mye brukt ingrediens i en bitter siden den bidrar til å frigjøre de eteriske oljene i smaksstoffene. Jeg vet bare om en alkoholfri bitter, Stirrings Blood Orange Bitters, men den finnes ikke i Norge. Så siden bitters ikke finnes som alkoholfritt alternativ, må du gjøre deg opp en mening om du er med på denne logikken: to dæsjer bitters som tilsvarer 2 ml, vil aldri gi noe utslag i form av promille. For å komme opp i en alkoholmengde som gir utsalg, må du drikke 20 stykker. Og innen du har fått i deg alle disse vil mesteparten av alkoholen allerede være forbrent.

Lag også bitters selv

Bitters kan absolutt lages hjemme, men en god bitter inneholder svært ofte en uendelig lang rekke ingredienser. Om ikke jo flere ingredienser, jo bedre, så i alle fall jo bedre kvalitet, jo bedre resultat. Du må derfor være nøye med råvarene før du går i gang. Men det likefullt mulig, og det er vel verd å eksperimentere. Lag små mengder i starten, til du føler det sitter.

Se Chris Grøtvedts lettvinte oppskrift på sjokoladebitter her

Ukens drink som finnes i en versjon med og en uten alkohol, er inspirert av The Golden #1 som er kreert av Enzo Cangemi på baren Babbalucci i New York. Han bruker prosecco i sin drink, men siden prosecco har ganske mye restsukker, og både likøren og sirupen bidrar med sødme, anbefaler jeg heller en helt tørr musserende. Den alkoholfrie parallellen er en Richard Juhlin Blanc de blancs som har en restsødme tilsvarende extra brut.

Den er signert champagneeksperten Richard Juhlin og er et interessant alkoholfritt forsøk på å nærme seg ekte vare. I en drink som denne med smaksintense ingredienser bidrar den alkoholfrie vinen med bobler, syre og fruktighet.

Gå ikke glipp av ukens drink - bestill vårt gratis nyhetsbrev    

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En slik burger kan ingen motstå
Dagens rett
Burger med glasert rødløk

En slik burger kan ingen motstå

Medisterdeig på tilbud blir til en saftig burger og når den toppes med rødløksmarmelade og sprø eplesalat blir den rett og slett uimotståelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her