UKENS VIN: At 20 år gammel bordeaux til 149,90 er et kupp, er lett å forstå
Ukens vin

At 20 år gammel bordeaux til 149,90 er et kupp, er lett å forstå

Når den i tillegg er så innbydende og fortsatt holdbar som denne, er det ekstra hyggelig.

Ch. Barreyre finnes nå i tre ulike årganger som sendes ut etter hvert som lageret tømmes, først 1999, så 1998 og til slutt 1994. Denne vinen finnes nemlig ikke i ubegrenset antall. Mens 1999 og 1998 er gode årganger i Bordeaux, er 1994 litt svakere, noe som gir seg utsalg i en litt slankere stil for Barreyre i denne utgaven. Men altså likevel en vin med mye liv selv etter 24 år.

 

Ch. Barreyre er et såkalt petit chateau som det finnes tusenvis av i Bordeaux, det er selve grunnfjellet i denne omfangsrike regionen som er mest kjent for sine toppslott. Nå når prisene på disse er blitt så høye at de færreste kan unne seg en flaske mer enn en gang i året, enn si en gang i livet, er det godt at det finnes prisgunstige alternativer.

At det også finnes så vellagret vin, skyldes dels at etterspørselen etter slik bordeauxvin har vært liten de siste tiårene, og dels at mange produsenter sørger for å ha et lite lager. De typiske bordeauxslottene har ikke uventet gode lagringsforhold all den tid de ble bygget på en tid da tykke steinvegger sørget for perfekt kjellertemperatur.

Ch. Barreyre er et slikt lite slott, som du kan se av etiketten. Det ble oppført i 1774 av Nicolas Barreyre, av borgerlig og ikke adelig bakgrunn, derfor overlevde familien og dens eiendommer revolusjonen i 1792. Beliggenheten er i Macau, som ligger innen Haut Médoc-appellasjonen, på grensen til Margaux. Men siden den ligger helt nede ved Gironde-elven har den mer leire og mindre grus, hvilket gjør at den bærer Bordeaux Superieur og ikke Haut Médoc på etiketten.

Derfor har den også merlot som hoveddrue. Den tidlig-modnende merlotdruen trives godt i det kjøligere leirjordsmonnet enn eksempelvis den senere modnende cabernet sauvignon som er hoveddruen i Margaux og store deler av Médoc.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Ch. Barreyre

Produsent:
Ch. Barreyre
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Bordeaux
Pris:
192,60 kr
Varenummer:
10353201
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen