UKENS VIN: At de beste sommervinene kommer fra Sør-Frankrike, overrasker neppe
Ukens vin

At de beste sommervinene kommer fra Sør-Frankrike, overrasker neppe

Både den røde og den rosa fra denne eiendommen hever seg over gjennomsnittet – og på en måte som ikke er så vanlig i dette prissjiktet.

 

Mas Janeil Sans Soufre 2016 er som navnet antyder laget uten ekstra tilsetning av svovel. Det har gitt en veldig åpen og innsmigrende fruktkarakter som både er bløt og frisk på samme tid, men likevel med god nok tanninstruktur til å kunne møte mat. Den perfekte match til sommerlige menyer. Enten det er snakk om grilling eller medbrakt i form av piknikkurv.

Mas Janeil Rosé Sans Soufre 2017 er heller ikke tilsatt svovel før flasketapping, som normalt er for rosevin hvor angsten for oksigenpåvirkning er sterk. Det skyldes jo at rosevin på samme måte som hvitvin bare har syren som naturlig konserveringsmiddel, og ikke tanniner som en rødvin. Den skiller seg av den grunn en smule fra det som er «standard» for øvrige rose ved at den er ekstra åpen og preget av delikat fersk lys rød frukt samt fine urtetoner. En frisk og elegant rosevin som stråler i enhver sommersetting og tar både sjømat og salater eller grillete grønnsaker like godt.

 
 

Bak disse to vinene står velkjente François Lurton som har sine røtter i Bordeaux, men som for 30 år siden brøt ut og startet sin egen business som flying winemaker, på evig jakt etter godt druemateriale. Etter hvert landet han på noen faste adresser, og en av dem er Mas Janeil i Roussillon - et område som til stadighet stiller opp med nye og spennende viner – og fortsatt innenfor rimelighetens prisgrenser. Dette er faktisk et av de mest energiske områdene i det vinøse Frankrike om dagen.  

Les mer om starten på denne satsingen her

 

Det var allerede i 1996 av at François – den gang sammen med broren Jacques – kom over eiendommen i Agly med vinmarker innen appellasjonene Maury og Tautavel. I starten kjøpte de druer, men i 2008 kjøpte François Lurton eiendommen og bygde en ny vinkjeller samtidig som han sikret vanntilførselen til vinmarkene ved å renovere det gamle vanningssystemet.

 

Siden 2012 lages vinene med et minimum med svovel men det er bare disse to som er helt svovelfrie, eller det vil si kun med det naturlige innholdet som så å si alltid er lavere enn 10 mg/l som er grensen for naturvin (som alltid er laget uten tilsetning av svovel).

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

 

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt, også om det er snakk om en vin som har fast hylleplass. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Francois Lurton Mas Janeil Rosé

Produsent:
François Lurton
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Languedoc-Roussillon
Pris:
200,00 kr
Varenummer:
10001501
87 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Mas Janeil Sans Soufre 2017

Produsent:
François Lurton
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Languedoc-Roussillon
Pris:
189,90 kr
Varenummer:
7640701
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen