Ukens vin
At de beste sommervinene kommer fra Sør-Frankrike, overrasker neppe

At de beste sommervinene kommer fra Sør-Frankrike, overrasker neppe

Både den røde og den rosa fra denne eiendommen hever seg over gjennomsnittet – og på en måte som ikke er så vanlig i dette prissjiktet.
Aase E. Jacobsen
03 Juli 2018 - 14:45
 

Mas Janeil Sans Soufre 2016 er som navnet antyder laget uten ekstra tilsetning av svovel. Det har gitt en veldig åpen og innsmigrende fruktkarakter som både er bløt og frisk på samme tid, men likevel med god nok tanninstruktur til å kunne møte mat. Den perfekte match til sommerlige menyer. Enten det er snakk om grilling eller medbrakt i form av piknikkurv.

Mas Janeil Rosé Sans Soufre 2017 er heller ikke tilsatt svovel før flasketapping, som normalt er for rosevin hvor angsten for oksigenpåvirkning er sterk. Det skyldes jo at rosevin på samme måte som hvitvin bare har syren som naturlig konserveringsmiddel, og ikke tanniner som en rødvin. Den skiller seg av den grunn en smule fra det som er «standard» for øvrige rose ved at den er ekstra åpen og preget av delikat fersk lys rød frukt samt fine urtetoner. En frisk og elegant rosevin som stråler i enhver sommersetting og tar både sjømat og salater eller grillete grønnsaker like godt.

 
 

Bak disse to vinene står velkjente François Lurton som har sine røtter i Bordeaux, men som for 30 år siden brøt ut og startet sin egen business som flying winemaker, på evig jakt etter godt druemateriale. Etter hvert landet han på noen faste adresser, og en av dem er Mas Janeil i Roussillon - et område som til stadighet stiller opp med nye og spennende viner – og fortsatt innenfor rimelighetens prisgrenser. Dette er faktisk et av de mest energiske områdene i det vinøse Frankrike om dagen.  

Les mer om starten på denne satsingen her

 

Det var allerede i 1996 av at François – den gang sammen med broren Jacques – kom over eiendommen i Agly med vinmarker innen appellasjonene Maury og Tautavel. I starten kjøpte de druer, men i 2008 kjøpte François Lurton eiendommen og bygde en ny vinkjeller samtidig som han sikret vanntilførselen til vinmarkene ved å renovere det gamle vanningssystemet.

 

Siden 2012 lages vinene med et minimum med svovel men det er bare disse to som er helt svovelfrie, eller det vil si kun med det naturlige innholdet som så å si alltid er lavere enn 10 mg/l som er grensen for naturvin (som alltid er laget uten tilsetning av svovel).

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

 

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt, også om det er snakk om en vin som har fast hylleplass. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her