Ukens vin
Denne supre boksvinen er en av de beste på polet akkurat nå

Denne supre boksvinen er en av de beste på polet akkurat nå

Den passer til så vel påsken som er mer vårlig meny og finnes i 30-40 polutsalg.
Aase E. Jacobsen
16 April 2019 - 13:45

Bibi Graetz Rosso Toscana 2017 er både leskende og stofflig, sødmefylt og med lett fasthet, og dermed et godt uttrykk for sangiovese og Toscana.

Mannen bak denne vinen er avbildet på boksen, Bibi Graetz, halvt norsk vinmaker og kunstner, men som med rørepinnen i hånda over den åpne vintønna, er nå mer det første enn det siste.

Og det skal vi være glad for, for boksen inneholder faktisk vin laget på denne måten. Vin som skulle blitt til Testamatta, men som havnet her i stedet. Ikke mye, mesteparten av ingrediensene til boksvinen er framstilt i ståltanker, vi snakker tross alt om en vin som var ferdig til tapping trekvart år etter innhøstningen. Gjæring i åpne fat er metoden Bib Graetz bruker for sine berømte toppviner, Testamatta og Colore. Bildet på boksen viser en ung Bibi som lager sin første Testamatta i 2000. I dag har antall åpne fat økt til 100, og Bibi har mer enn 20 år som vinmaker bak seg.

Bibi Graetz foran Testamatta-flasker i kjelleren.

Boksvinen bærer derfor preg av å være laget av svært godt materiale, den beskjedne innpakningen til tross.

Til denne boksvinen har han valgt økologisk dyrkete druer fra egne vinmarker i både Chianti Classico og Fiesole, rett utenfor Firenze hvor eiendommen ligger. Den er gjæret helt ut, altså helt tørr, men har likevel ikke mer enn 12,5 prosent alkohol, og det til tross for at 2017 var et skikkelig varmt år på disse trakter. 

Årsaken er å finne i at vinmarkene ligger ved kjøligere 450-500 m.o.h., som demper effekten av mye solvarme samt at vinstokkene er gamle, sågar mer enn 80 år, som gjør at de har tilpasset seg de lokale forholdene allerede og tåler tørke bedre enn yngre planter.  

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her