Ukens vin
Dette er basishyllas beste burgundkjøp

Dette er basishyllas beste burgundkjøp

Den er ikke laget av chardonnay. Derimot av aligoté, den ordinære andungen som fra dette chablisnære jordsmonnet blir en svane.
Aase E. Jacobsen
03 Oktober 2017 - 13:45

For stygg er aligoté aldri, men derimot en kjedelig slektning av chardonnay som ikke oppnår like høye priser selv om det står Burgund på etiketten.

 

Mitt forhold til druen aligoté startet for fryktelig lenge siden, da drinken kir var «hot as hell». Og en ekte kir lages av solbærlikør (cassis de Dijon) og hvitvin av druen aligoté. Denne (den gang) magre og syrlige hvitvinen hadde som eneste oppgave å friske opp og tynne ut den intense og søte likøren. Det kan ikke Sorin Coquard Bourgogne Aligoté 2015 brukes til. Og godt er det. Den har rett og slett for mye karakter til denne bruken (da vil jeg heller bruke en ordinær bourgogne blanc av chardonnay).

Den er nemlig fyldig med god frukt, fin friskhet og godt mineralpreg. Årsaken er at druene kommer fra et kalk- og leirholdig jordsmonn, nært beslektet med det som finnes i Chablis, bortsett fra at det er ekstra steinete.

Denne supre vinen som venter på deg i 60 polutsalg, passer sjømat, både naturell og mer forseggjort, også grillet.

Aligoté er en gammel drue, og en naturlig krysning av den etter europeisk målestokk eldgamle druesorten gouais blanc og pinot. Den kjennetegnes av naturlig høy syre samtidig som den er ganske produktiv. Den blir derfor ekstra interessant i årganger med høy modning, som i 2015, og når den kommer fra gamle vinstokker. Og ikke minst når den får full oppmerksomhet og dyrkes i det beste jordsmonnet. Noe som ikke alltid er tilfellet i Sentral-Burgund hvor det er mer lønnsomt å satse på chardonnay og pinot noir.

Far og sønn Pascal og Pierre Sorin står bak ukens vin.

Det finnes to kvalitetsområder for denne druen Aligoté Bourgogne som i prinsippet dekker hele Burgund, og Aligoté Bouzeron som er et lite område rett sør for Cotes-de-Beaune. Her har verdens mest ettertraktete vinmaker slått seg ned for å lage topp vin av denne undervurderte druen.

Ukens vin derimot kommer fra det nordlige Burgund – altså området rundt Chablis.

Denne aligotéen er ekstra kraftig

Se alle vinene som finnes med denne druen

For produsenten Sorin Coquard er aligoté viktigste drue, men beliggenheten i Saint-Bris-le-Vineux forteller at sauvignon blanc er nesten like viktig. Denne produsenten dyrker også den sjeldne og lokale røde druen césar (naturlig krysning av pinot og argan) som stort sett må spille andrefiolin i blandinger, men som hos denne produsenten får lov å leke alene. Men denne vinen finnes ikke i Norge. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her