Ukens vin
Dette er boksvinen for deg som helst velger flaske

Dette er boksvinen for deg som helst velger flaske

Denne sørfranske boksvinen er laget av biodynamisk dyrkete druer, naturlig framstilt og helt tørr.
Aase E. Jacobsen
23 Oktober 2016 - 14:33

Marc Kreydenweiss Les Grimaudes kunne like godt vært en flaskevin for den holder veldig høy kvalitet. Så kommer den da også fra en vinprodusent som var en av pionerene innen biodynamisk vinframstilling i Alsace og som tok denne filosofien med seg da de ekspanderte til Sør-Frankrike og vingården Domaine des Perrières.

Les mer om hvordan Kreydenweiss jobber her

Det smaker imidlertid lite Alsace av denne vinen. Derimot har den en veldig god sørfransk karakter som innebærer stor mykhet, jordsmonn og moden mørkere bærfrukt takket være druemiksen carignan og grenache. En deilig munnfull som fungerer veldig godt på matbordet, til lam, vilt og senhøstlig grilling. I tillegg har den et positivt naturvinpreg som betyr en touch av stall og åpen, svakt oksidativ karakter.

 

Men Kreydenweiss er ikke en naturvinprodusent og bruker litt svovel ved tapping. Gjæringen finner sted uten tilsetting av gjær i sementtanker. Ellers er vinen laget som om den skulle vært tappet i flaske med åtte måneders modning i store og små brukte fat.  

Karaffel og lett avkjølt

Fra samme vingård kommer også to flaskeviner laget etter samme prinsipper, men av andre druer. Ansata Syrah er fortsatt å få i 2011, som nå nok er modnere enn da jeg smakte den for tre år siden. Ka laget av carignan, også den i 2011, opplevdes litt vel stall- og eikepreget sist jeg smakte den, og dermed ikke like frisk som de to andre.

 

Felles for disse vinene er imidlertid at de tjener på å helles i karaffel og ikke serveres varmere enn 15 grader. Da kommer frukten enda bedre fram.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Emmanuelle og Marc Kreydenweiss.

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mango gjør susen i denne wokoppskriften
Dagens rett
Wok med mango

Mango gjør susen i denne wokoppskriften

Men også det lille kicket fra chili setter et umiskjennelig preg. La det bli en hot torsdag og den kan godt bli kjøttfri om du ønsker det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her