Ukens vin
Dette er boksvinen for deg som helst velger flaske

Dette er boksvinen for deg som helst velger flaske

Denne sørfranske boksvinen er laget av biodynamisk dyrkete druer, naturlig framstilt og helt tørr.
Aase E. Jacobsen
23 Oktober 2016 - 15:33

Marc Kreydenweiss Les Grimaudes kunne like godt vært en flaskevin for den holder veldig høy kvalitet. Så kommer den da også fra en vinprodusent som var en av pionerene innen biodynamisk vinframstilling i Alsace og som tok denne filosofien med seg da de ekspanderte til Sør-Frankrike og vingården Domaine des Perrières.

Les mer om hvordan Kreydenweiss jobber her

Det smaker imidlertid lite Alsace av denne vinen. Derimot har den en veldig god sørfransk karakter som innebærer stor mykhet, jordsmonn og moden mørkere bærfrukt takket være druemiksen carignan og grenache. En deilig munnfull som fungerer veldig godt på matbordet, til lam, vilt og senhøstlig grilling. I tillegg har den et positivt naturvinpreg som betyr en touch av stall og åpen, svakt oksidativ karakter.

 

Men Kreydenweiss er ikke en naturvinprodusent og bruker litt svovel ved tapping. Gjæringen finner sted uten tilsetting av gjær i sementtanker. Ellers er vinen laget som om den skulle vært tappet i flaske med åtte måneders modning i store og små brukte fat.  

Karaffel og lett avkjølt

Fra samme vingård kommer også to flaskeviner laget etter samme prinsipper, men av andre druer. Ansata Syrah er fortsatt å få i 2011, som nå nok er modnere enn da jeg smakte den for tre år siden. Ka laget av carignan, også den i 2011, opplevdes litt vel stall- og eikepreget sist jeg smakte den, og dermed ikke like frisk som de to andre.

 

Felles for disse vinene er imidlertid at de tjener på å helles i karaffel og ikke serveres varmere enn 15 grader. Da kommer frukten enda bedre fram.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Emmanuelle og Marc Kreydenweiss.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik
Dagens rett
Toscansk bønnesuppe

Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik

Toscansk bønnesuppe er perfekt høstmat. Men selv om originalen krever god planlegging, kan du jukse med ferdigkokte hvite bønner. Dermed blir det mulig å skape lun stemning også på en mandag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt
Guide
Oppskrifter eplekake

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt

Eplekaker blir vi aldri lei. Her har vi samlet de beste oppskriftene også på desserter med epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Feir eplets dag med disse tipsene
Guide
Guide

Feir eplets dag med disse tipsene

Eplet er ikke bare det perfekte mellommåltid, men har så mange andre gode sider, at du ikke kan la være å lese mer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene
Dagens rett
Pepperkrabbe

Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene

Skarpe salte og syrlige smaker matcher krabbekjøttet perfekt. Du blir overrasket over hvor delikat resultatet blir.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik
Dagens rett
Toscansk bønnesuppe

Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik

Toscansk bønnesuppe er perfekt høstmat. Men selv om originalen krever god planlegging, kan du jukse med ferdigkokte hvite bønner. Dermed blir det mulig å skape lun stemning også på en mandag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt
Guide
Oppskrifter eplekake

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt

Eplekaker blir vi aldri lei. Her har vi samlet de beste oppskriftene også på desserter med epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 18. oktober Oslo

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana

En aften der eksklusive viner kommer som perler på en snor. Dette er et hus med Toscanske viner av ypperste kvalitet; Grattamacco, Tenuta San Giorgio, Castello ColleMassari og legendariske Poggio di Sotto

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når denne squashgryten får en meksikansk vri, blir det fart i smaken
Dagens rett
Squash i skiver calabacitas

Når denne squashgryten får en meksikansk vri, blir det fart i smaken

Squashen er ekstra fin å bruke nå som hovedingrediens i en rett som denne. Da trenger du ikke så veldig mye mer enn godt brød.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk
Dagens rett
Enkel lasagne

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk

Det vil si: Lasagne må få lov å få en tur innom ovnen. Men det er vanskelig å få til en bedre hjemmelaget lasagne rett etter jobb, enn denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Feir eplets dag med disse tipsene
Guide
Guide

Feir eplets dag med disse tipsene

Eplet er ikke bare det perfekte mellommåltid, men har så mange andre gode sider, at du ikke kan la være å lese mer.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her