Ukens vin
DOCG-vin for 140 kroner er årets nyttårsgave

DOCG-vin for 140 kroner er årets nyttårsgave

Denne dolcettoen er som skapt for så vel januarbudsjett som -meny.
Aase E. Jacobsen
21 Januar 2020 - 14:45
  Photographer: Marte Eyde Kjuus
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Fratelli Abrigo Diano d'Alba 2018 er saftig og fruktig med veldig innsmigrende frukt, fin friskhet og god tørrhet samt et lett jordsmonnspreg. Den har med sine 12,5 prosent, også moderat alkohol sammenlignet med hva denne solglade druen gjerne oppnår når planten får optimal plassering i vinmarken og når vekstforholdene ellers er de beste.

2018 er en perfekt balansert årgang med tilstrekkelig nedbør før vekstsesongen og sol når planten behøver det. Druene til denne vinen kommer fra høyereliggende og dermed kjøligere vinmarker som gjør at alkoholen blir mer moderat.

Diano ligger i den nordøstlige delen av Barolo DOCG, og grenser til Serralunga d'Alba. Men bare drøyt 20 hektar er klassifisert som Barolo, og er derfor en av de minst betydningsfulle rent volummessig i denne kategorien. Resten fordeler seg jevnt på andre druer og betegnelser, men bare en annen DOCG, nemlig Dolcetto Diano d’Alba. Og det er nettopp dolcetto som har gitt denne delen av Barolo best ry.

Det høres kanskje sprøtt ut at en vin til 140 kroner tilhører Italias øverste vinhierarki, og ja, på en måte er det riktig. Selvsagt er ikke dette en av Italias aller beste viner, men Diano d’Alba har like fullt DOCG-status siden 2010 som én av tre for dolcetto, de to andre er Dogliani og den noe mindre kjente Ovada.

Totalt finnes det nå 74 DOCG-er i Italia, og listen inkluderer alt fra rimelige viner som denne dolcetto-en er et eksempel på, til «aristokratiet» i form av barolo, barbaresco, chianti classico m.fl. Men DOCG-statusen har mindre med pris og etterspørsel å gjøre enn med tradisjon, terroir og produksjonsbegrensninger å gjøre. Derfor kan du finne alt fra rimelige viner blant de 74 DOCG-ene til dyre viner som ikke fortjener statusen fordi produsenten ikke gjør jobben sin godt nok.  

At ukens vin er så rimelig, skyldes også at den kommer fra en liten og ikke spesielt kjent produsent, bortsett fra at de har levert en super boksvin allerede, og at vinen lages av en ung og ambisiøs vinmaker.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her