Ukens vin
DOCG-vin for 140 kroner er årets nyttårsgave

DOCG-vin for 140 kroner er årets nyttårsgave

Denne dolcettoen er som skapt for så vel januarbudsjett som -meny.
Aase E. Jacobsen
21 Januar 2020 - 13:45
  Photographer: Marte Eyde Kjuus
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Fratelli Abrigo Diano d'Alba 2018 er saftig og fruktig med veldig innsmigrende frukt, fin friskhet og god tørrhet samt et lett jordsmonnspreg. Den har med sine 12,5 prosent, også moderat alkohol sammenlignet med hva denne solglade druen gjerne oppnår når planten får optimal plassering i vinmarken og når vekstforholdene ellers er de beste.

2018 er en perfekt balansert årgang med tilstrekkelig nedbør før vekstsesongen og sol når planten behøver det. Druene til denne vinen kommer fra høyereliggende og dermed kjøligere vinmarker som gjør at alkoholen blir mer moderat.

Diano ligger i den nordøstlige delen av Barolo DOCG, og grenser til Serralunga d'Alba. Men bare drøyt 20 hektar er klassifisert som Barolo, og er derfor en av de minst betydningsfulle rent volummessig i denne kategorien. Resten fordeler seg jevnt på andre druer og betegnelser, men bare en annen DOCG, nemlig Dolcetto Diano d’Alba. Og det er nettopp dolcetto som har gitt denne delen av Barolo best ry.

Det høres kanskje sprøtt ut at en vin til 140 kroner tilhører Italias øverste vinhierarki, og ja, på en måte er det riktig. Selvsagt er ikke dette en av Italias aller beste viner, men Diano d’Alba har like fullt DOCG-status siden 2010 som én av tre for dolcetto, de to andre er Dogliani og den noe mindre kjente Ovada.

Totalt finnes det nå 74 DOCG-er i Italia, og listen inkluderer alt fra rimelige viner som denne dolcetto-en er et eksempel på, til «aristokratiet» i form av barolo, barbaresco, chianti classico m.fl. Men DOCG-statusen har mindre med pris og etterspørsel å gjøre enn med tradisjon, terroir og produksjonsbegrensninger å gjøre. Derfor kan du finne alt fra rimelige viner blant de 74 DOCG-ene til dyre viner som ikke fortjener statusen fordi produsenten ikke gjør jobben sin godt nok.  

At ukens vin er så rimelig, skyldes også at den kommer fra en liten og ikke spesielt kjent produsent, bortsett fra at de har levert en super boksvin allerede, og at vinen lages av en ung og ambisiøs vinmaker.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her