Ukens vin
Går du for denne boblevinen til 17. mai, gjør du et godt valg

Går du for denne boblevinen til 17. mai, gjør du et godt valg

Ikke minst er den i salg på 240 pol, så du er nærmest garantert å få tak i den. Best av alt er at den er et virkelig solid stykke arbeid.
Aase E. Jacobsen
14 Mai 2019 - 13:46
 

Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut koster riktignok noen tiere mer enn proseccoene de fleste tar med seg fra polet i disse dager, men kvaliteten kan ikke sammenlignes. En cremant som denne er nemlig laget etter klassisk metode, som innebærer at boblene er skapt gjennom en andregangsgjæring i flasken, mens prosecco er langt enklere å framstille. Noe nedlatende kan proseccometoden kalles for brusmetoden, siden boblene skapes i en tank. Det er enda mer betegnende for enkelte billige bobleviner som er tilsatt kullsyre.

Bobler er altså ikke alltid bobler. Noen er finere, mindre og mer delikate enn andre. Som med ukens utvalgte.

Det som også gir en cremant mer karakter er at den henter kompleksitet fra modningen på bunnfallet i flasken etter den siste gjæringen. Denne har ligget 15 måneder som er minimum for blant annet champagne, men for cremant er det ni måneder. For å sikre en sakte oppbygging av boblene til det som gjerne kalles en kremete mousse, trengs det lav temperatur. I dette tilfellet finner modningen sted ved maks 15 grader. 

Druematerialet er 100 prosent chardonnay som i de mest raffinerte champagner, og druene kommer fra naboområdet Yonne som inkluderer Chablis, som har et sterkt kalkholdig jordsmonn til felles med Champagne. Derfor har denne cremanten en klar mineralsk karakter som gjør den til et veldig godt følge til alt av skalldyr, men også annen type sjømat. 

Det som jeg liker aller best med den er at den er syrefrisk og helt knusktørr som sammen med den gode frukten i 2017-årgangen, gir en cremant i en klasse for seg.

Clotilde Davenne jobbet hos Brocard fra hun var 18 til 35 år samtidig som hun bygde opp sin egen vinmarksportefølje. Fra 2004-årgangen står det hennes navn på etiketten.

Da ønologen Clotilde Davenne så smått startet for seg selv i 1992 mens hun fortsatt jobbet for chablisprodusenten Brocard, valgte hun økologisk dyrking. På den tiden hørte dette fortsatt med til unntakene i Chablis.

Siden er Chablis blitt stadig grønnere

I dag dyrker hun 23 hektar fordelt på Chablis, Saint Bris og Irancy. Druene til cremanten kommer fra hele fylket de tre underområdene ligger i (Yonne). Vinmarkene er ikke økologisk sertifiserte, men såkalt HVE (Haute Valeur Environnementale) som er en fransk lovgivning for bærekraftig landbruk som vektlegger biomangfoldet mer enn fravær av plantevernmidler. 

Se hele porteføljen fra Clotilde Davenne

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Til denne kaken trenger du ikke ovn - den baker seg selv
Ukens kake

Til denne kaken trenger du ikke ovn - den baker seg selv

En ekstra luftig ostekake med deilig smak av appelsin vil skinne på kakebordet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her