Ukens vin
Går du for denne boblevinen til 17. mai, gjør du et godt valg

Går du for denne boblevinen til 17. mai, gjør du et godt valg

Ikke minst er den i salg på 240 pol, så du er nærmest garantert å få tak i den. Best av alt er at den er et virkelig solid stykke arbeid.
Aase E. Jacobsen
14 Mai 2019 - 13:46
 

Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut koster riktignok noen tiere mer enn proseccoene de fleste tar med seg fra polet i disse dager, men kvaliteten kan ikke sammenlignes. En cremant som denne er nemlig laget etter klassisk metode, som innebærer at boblene er skapt gjennom en andregangsgjæring i flasken, mens prosecco er langt enklere å framstille. Noe nedlatende kan proseccometoden kalles for brusmetoden, siden boblene skapes i en tank. Det er enda mer betegnende for enkelte billige bobleviner som er tilsatt kullsyre.

Bobler er altså ikke alltid bobler. Noen er finere, mindre og mer delikate enn andre. Som med ukens utvalgte.

Det som også gir en cremant mer karakter er at den henter kompleksitet fra modningen på bunnfallet i flasken etter den siste gjæringen. Denne har ligget 15 måneder som er minimum for blant annet champagne, men for cremant er det ni måneder. For å sikre en sakte oppbygging av boblene til det som gjerne kalles en kremete mousse, trengs det lav temperatur. I dette tilfellet finner modningen sted ved maks 15 grader. 

Druematerialet er 100 prosent chardonnay som i de mest raffinerte champagner, og druene kommer fra naboområdet Yonne som inkluderer Chablis, som har et sterkt kalkholdig jordsmonn til felles med Champagne. Derfor har denne cremanten en klar mineralsk karakter som gjør den til et veldig godt følge til alt av skalldyr, men også annen type sjømat. 

Det som jeg liker aller best med den er at den er syrefrisk og helt knusktørr som sammen med den gode frukten i 2017-årgangen, gir en cremant i en klasse for seg.

Clotilde Davenne jobbet hos Brocard fra hun var 18 til 35 år samtidig som hun bygde opp sin egen vinmarksportefølje. Fra 2004-årgangen står det hennes navn på etiketten.

Da ønologen Clotilde Davenne så smått startet for seg selv i 1992 mens hun fortsatt jobbet for chablisprodusenten Brocard, valgte hun økologisk dyrking. På den tiden hørte dette fortsatt med til unntakene i Chablis.

Siden er Chablis blitt stadig grønnere

I dag dyrker hun 23 hektar fordelt på Chablis, Saint Bris og Irancy. Druene til cremanten kommer fra hele fylket de tre underområdene ligger i (Yonne). Vinmarkene er ikke økologisk sertifiserte, men såkalt HVE (Haute Valeur Environnementale) som er en fransk lovgivning for bærekraftig landbruk som vektlegger biomangfoldet mer enn fravær av plantevernmidler. 

Se hele porteføljen fra Clotilde Davenne

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her